OTRAVA ASCUNSĂ ÎN HRANA NOASTRĂ DE ZI CU ZI
Vi s-a întâmplat vreodată să mâncați un aliment și a doua zi să vreți tot pe acela să îl mâncați și să deveniți dependenți de alimentul respectiv? Sau să mâncați un covrig și să vreți doar covrigi să mâncați aproape zilnic? Sau același burger, sos de salată, același pilaf ,pizza, salam, chipsuri, biscuiți, tort de ciocolată?
Ei bine, de vină pentru această dependență poate fi un aditiv alimentar, foarte des întâlnit, considerat cel mai
periculos ingredient din mâncarea noastră – monoglutamatul de sodiu, adică E621.
Din punct de vedere chimic, monoglutamatul de sodiu este o pulbere albă care seamănă cu zahărul. E621 stimulează creierul să inducă starea de bine, să producă mai multă dopamină, stimulează papilele gustative și ne dă senzația că mâncarea e delicioasă și nu ne mai săturăm de ea.
Cât de periculos este monoglutamatul de sodiu?
Acest potențator de aromă este un aditiv alimentar folosit de multe decenii. Deși este asociat cu foarte multe afecțiuni de la obezitate până la Alzheimer, totuși industria alimentară continuă să îl folosească. Calitatea alimentelor devine din ce în ce mai slabă , iar noi, consumatorii nu realizăm dezastrul care se produce în organism
pe termen lung, din cauza consumului în exces de mâncare de tip fast-food,
conserve, supe la plic, alimente procesate de tot felul.
Pe lângă greață, dureri de cap, slăbiciune, amorțeală/ furnicături, simptome asociate deseori cu sensibilitatea la monoglutamat, prezența E621 poate provoca, a la long, deteriorarea rinichilor și a ficatului, hipertensiune arterială , creșteri mari ale colesterolului și trigliceridelor, diabet și boli neurologice.
Cum putem evita consumul de monoglutamat de sodiu?
Primul sfat ar fi să încercăm să ne GĂTIM SINGURI MÂNCAREA.
De asemenea, e important să învățăm să citim etichetele și să renunțăm la alimentele care conțin E621
Și totuși, chiar dacă avem etichete “fără monoglutamat de sodiu”, îl putem regăsi ascuns în componentele inițiale din care s-a obținut produsul finit. Foarte multe produse conțin E621, chiar în varianta lor organică, cum ar fi bulionul, aditivii pentru aluat, gelatina, aromele de orice fel, condimentele, proteinele din soia, făina de ovăz hidrolizat și altele.
Așadar, spre binele nostru, este bine să fim tot timpul responsabili, informați, atenți la ce mâncăm. Iar când e vorba de cei mici, de copiii noștri, responsabilitatea trebuie să fie maximă și să le gătim mereu din produse proaspete!!! Și nu aruncând într-o cratiță o conservă de mazăre și una de bulion sau să trântim un cârnat într-o tigaie…. #SanatateaTAPrioritateaMEA
Articol Preluat de la Grigore Martinescu FB
Indigestia numita medical si dispepsie poate avea insa mai multe cauze si poate fi insotita si de alte simptome.
Cauzele instalarii unei indigestii
Exista numeroase cauze care duc la aparitia dispepsiei:
- mesele copiase
- ingestia rapida de alimente
- ingestia de alimente foarte reci sau fierbinti
- alimentele tip fast food
- produsele alimentare alterate
- alimentele picante
- consumul excesiv de cafea, alcool, ciocolata, bauturi carbogazoase
- consumul excesiv de alcool
- fumatul
- aerofagia (inghitirea de aer)
- stresul.
Indigestia insa nu reprezinta o simpla neplacere digestiva,ea poate fi unsimptom al unor boli precum:
- gastrita acuta sau cea cronica
- ulcerul duodenal, ulcerul gastric
- colecistita
- pancreatita acuta sau cronica
- boala de reflux gastroesofagian
- sindromul de intestin iritabil
- cancerul gastric
- boli tiroidiene
- hiperparatiroidismul
Si unele medicamente pot determina aparitia dispepsiei,printe acestea se numara:- antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofenul)
- antibioticele
- contraceptivele (estrogen)
Obezitatea si infectia cu Helicobacter Pylori reprezinta importanti factori de risc ce cresc sansele de instalare a dispepsiei.
Simptomele ce insotesc indigestia
- senzatia de plin in timpul mesei sau dupa masa: chiar daca cantitatea de alimente ingerate nu este mare apare senzatia de plenitudine stomacala in timp ce va alimentati, iar aceasta senzatie persista mai mult decat in mod normal dupa masa.
- durere in partea superioara a abdomenului: durerea poate sa fie usoara sau dimpotriva severa si se poate localiza oriunde intre stern si ombilic
- senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului
- greata
- balonare
- varsaturi alimentare
- eructatii (ragait)
- sughit
- diaree
Diagnosticul pentru indigestie
Medicul, prin discutia cu pacientul (prin care afla care sunt simptomele, cum a debutat si posibil ce a provocat indigestia) si prin examenul fizic, obtine informatiile necesare pentru formularea diagnosticului.
Investigatiile ce sunt utile in depistarea cauzei ce a dus la instalarea dispepsiei sunt:
- examen radiologic baritat
- endoscopia digestiva superioara
- ecografia abdominala
- tomografia computerizata a ficatului, veziculei biliare, pancreasului.
- analize sanguine
- testul materiilor fecale
Aceste investigatii sunt importante pentru depistarea eventualelor boli ce se manifesa prin indigestie.
In cazul dispepsiei provocate de mese copioase, de abuzul de alcool, cafea, ciocolata, bauturi carbogazoase sau altor cause reversibile diagnosticul este pus doar pe baza istoricului bolii si a examenului fizic.
Simptomele care trebuie urmarite cu atentie pentru ca pot fi semnul unor afectiuni mai grave sunt:
- anemia
- scaderea ponderala
- anorexia
- rezistenta la tratamentul cu medicamente antisecretorii
- disfagia sau dificultatea la inghitire
- varsaturile persistente
- scaunele negre (melena)
-varsaturi cu sange
Tratament in indigestie
Cel mai important aspect al tratamentului reprezinta schimbarea stilului de viata si al dietei.
Medicamentos, indigestia poate fi tratata cu:
- antiacidele: suprima aciditatea gastrica protejand mucoasa stomacala
- antisecretorii: reduc cantitate de secretii stomacale, au o actiune mai lenta decat antiacidele
- inhibitori ai pompei de protoni: actioneaza asupra celulelor secretorii ale stomacului reducand astfel cantitatea de acid pe care acestea o produc
- agentii prokinetici: ajuta la golirea mai rapida a stomacului ameliorand astfel senzatia de discomfort abdominal
- antispasticele: contribuie la relaxarea muschilor netezi
- antibioticele: sunt utilizate in cazul existentei infectiei cu Helicobacter Pylori. Nu uitam de consumul de alimente alterate, care pot contine diversi agenti patogeni, iar pentru inlaturarea lor este absolut necesara administrarea antibioticelor.
Preventia indigestiei
Simplu:
- aveti foarte mare grija la calitatea alimentelor ingerate
- evitati mesele copioase, alimentele picante si pe cele tip fast food
- evitati cafeaua, ciocolata, alcoolul, bauturile carbogazoase
- evitati sa mancati cu gura deschisa pentru ca astfel inghititi mai mult aer
- mancati incet, mestecati bine alimentele
- vizualizati aspectul alimentelor, valabilitatea, etc
- nu purtati haine stramte
- nu faceti sport cu stomacul plin
Deci retineti aceste simple sfaturi si aveti mare grija de voi.
Vezi și
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu