miercuri, 5 februarie 2014

Colesterolul marit

Informatii despre tratamentul colesterolului marit

Mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa sunt cele doua cauze importante care duc la colesterol marit. De foarte multe ori exista atat predispozitia, cat si proastele obiceiuri alimentare, fapt agravat si de sedentarism. Tocmai de aceea este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat, cu mancare saraca in colesterol si cu multa miscare.

Daca esti supraponderal, ar trebui sa stii ca scaderea in greutate poate produce si o reducere a nivelului de colesterol. Specialistii sugereaza faptul ca obezitatea incetineste metabolismul. Astfel ca si daca mananci mai putin gras colesterolul ar putea ramane la aceleasi valori ridicate pana cand vei da jos excesul de greutate. Fie si scaderea  cu numai 5 kilograme poate imbunatati nivelul colesterolului. Insa nu intra intr-o diesta severa brusc. Este indicat sa pierzi din greutate gradat, jumatate de kilogram pe saptamana este cea mai sanatoasa si mai usoara modalitate de a ajunge la greutatea normala. Pana si pierderea a 1 kilogram pe an reduce cu pana la 25% presiunea sangelui si scade cu 35% riscul de a de imbolnavi de diabet.
Colesterolul marit este una dintre cele mai periculoase afectiuni. In cazul in care nu mergi la doctor sa-ti faci o analiza a sangelui, descoperi mult prea tarziu ca ai colesterolul marit. In cazul in care nu iei nici o masura, colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. Si de aici nu mai este decat un pas pana la infarct miocardic. Mai ales in cazul in care familia ta are un istoric bogat in ceea ce priveste colesterolul marit trebuie sa mergi regulat la medic pentru a-ti face analizele. Mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa sunt cele doua cauze importante care duc la colesterol marit. De foarte multe ori exista atat predispozitia cat si proastele obiceiuri alimentare, fapt agravat si de sedentarism. Tocmai de aceea este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat cu mancare saraca in colesterol si cu multa miscare. Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa nu ai colesterol marit.
 Mergi regulat la control sa descoperi din timp daca ai colesterolul marit
Este adevarat ca se spune ca daca nu primesti vesti inseamna ca totul merge bine. Insa afirmatia nu este valabila in cazul colesterolului. Este esential sa iti faci analizele regulat pentru a fi sigur ca te bucuri de o sanatate de fier. Gandeste-te ca exista legaturi trainice intre un colesterol marit si infarctul miocardic. De ce sa risti cand citesti zilnic sau vezi la stiri cati oameni mor zilnic din aceasta cauza. Potrivit specialistilor persoanele care prezinta un colesterol de 240 mg/dl prezinta de doua ori mai multe sanse de a suferi  un atac de cord decat cei cu valori de 200 mg/dL. Iar daca stii exact unde te afli, atunci vei sti si cum sa te protejezi.
Vestea buna este ca in multe cazuri nivelul colesterolului poate fi tinut sub control si fara medicamentatie. Insa, tot trebuie sa afli care sunt valorile sale, fie si numai pentru a avea un punct de pornire. Chiar si persoanele care nu au avut in familiei membri cu un colesterol marit este indicat  sa-si faca un test al sangelui, iar in cazul in care descopera valori ridicate sa adopte un stil de viata echilibrat.
 Invata tot ce poti despre colesterolul marit
Odata ce ai fost diagnosticat ca ai colesterolul marit, prima ta reactie este sa iei orice tratament iti recomanda medicul. In cazul in care valorile prezentate nu sunt cel putin duble fata de cele normale, ceea ce inseamna un tratament in forta prescris de catre specialist, atunci ar trebui sa analizezi cu atentie situatia in care te afli si sa te gandesti la optiunile pe care le ai la dispozitie. Daca vrei sa ai control asupra colesterolului trebuie sa-ti faci un plan de viata sanatos si echilibrat. In primul rand trebuie sa iei in calcul riscurile unui atac de cord. Care dintre acestia se afla sub controlul tau? Spre exemplu nu poti schimba varsta, sexul, istoria familiei. Insa poti decide sa-ti schimbi obiceiurile alimentare, sau faci mai multe exercitii fizice, sau sa renunti la fumat. Aceste schimbari ar trebui sa faca parte din planul tau de tinere sub control a colesterolului, indiferent de tratamentul prescris de medic. In plus ar trebui sa afli mai multe despre acest subiect. Corpul tau are nevoie de colesterol pentru a indeplini diferite functii vitale. De fapt, cu un nivel prea scazut al HDL, colesterol bun, cresc sansele tale de infarct.
Kilogramele in plus favorizeaza un colesterol marit
Daca esti supraponderal ar trebui sa stii ca scaderea in greutate poate produce si o reducere a nivelului de colesterol. Specialistii sugereaza faptul ca obezitatea incetineste metabolismul. Astfel ca si daca mananci mai putin gras colesterolul ar putea ramane la aceleasi valori ridicate pana cand vei da jos excesul de greutate. Fie si scaderea  cu numai 5 kilograme poate imbunatati nivelul colesterolului. Insa nu intra intr-o diesta severa brusc. Este indicat sa pierzi din greutate gradat, jumatate de kilogram pe saptamana este cea mai sanatoasa si mai usoara modalitate de a ajunge la greutatea normala. Pana si pierderea a 1 kilogram pe an reduce cu pana la 25% presiunea sangelui si scade cu 35% riscul de a de imbolnavi de diabet.
Este totusi indicat sa te sfatuitiesti cum un specialist inainte a incepe orice dieta, mai ales in cazul in care suferi de obezitate.     http://www.realitatea.net/


Tratamentul se face pentru a atinge anumite valori, considerate “tinta” pentru LDL-colesterol. Valorile tin cont de context (de gravitatea bolilor asociate).
Dieta hipolipemianta reduce colesterolul. Este importanta si este recomandata tuturor persoanelor cu colesterol marit. In multe cazuri este singurul lucru recomandat pentru scaderea colesterolului.
Tratamentul medicamentos impotriva colesterolului marit se adreseaza doar anumitor pacienti si este recomandat numai de catre medic.
Medicul alege preparatul si doza de medicament.
Tratamentul medicamentos care vizeaza scaderea colesterolului se administreaza seara, pentru ca pe parcursul noptii se secreta cea mai mare cantitate de colesterol.
Tratamentul medicamentos pentru scaderea colesterolului poate avea si efecte secundare:
  • afectare musculara resimtita ca dureri la nivelul muschilor, in special la membrele inferioare.
  • afectarea ficatului: oboseala extrema, durere/disconfort in epigastru (“capul pieptului”), urina colorata ca berea neagra, scaun decolorat.
De aceea, este recomandat ca la o luna de la inceperea tratamentului medicamentos sa fiti reevaluat de catre medicul de familie care va poate recomanda teste de sange(transaminaza pentru detectia disfunctiei ficatului si creatinkinaza pentru detectia afectarii musculare).
Se pare ca o anumita medicatie hipolipemianta (statinele) urmeaza acelasi mecanism de actiune ca si sucul de grapefruit in ficat, iar in urma acestui mecanism sunt eliminati produsi toxici pentru organism. De aceea nu se recomanda asocierea administrarii concomitente a medicamentului care scade colesterolul (statina) cu suc de grapefruit.

Regimul alimentar recomandat in hipercolesterolemie

  • Alimente indicate in regimul pentru colesterol marit:
    • Cereale: preparate din faina integrala. Paine integrala, neagra, de secara, grau germinat, orez (de preferinta nedecorticat), paste din faina integrala. Cereale (musli) fara zahar.
    • Fructe si legume: orice fel de fruct proaspat, uscat sau conservat fara zahar (cu exceptia celor interzise). Orice fel de legume proaspete sau conservate prin frig, fierte, inabusite, coapte la cuptor (cu exceptia celor interzise), ciuperci.
    • Peste: orice fel de peste proaspat sau inghetat (cod, hering, macrou, etc.); conserve de peste in saramura sau sos tomat (sardine, ton). Peste fiert, inabusit, la gratar.
    • Carne: pui, curcan (fara piele), iepure, vitel, vanat, Carne din proteine de soia. Carne rosie foarte slaba.
    • Oua si lactate: Albus de ou, lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, lapte de soia.
    • Grasimi: cantitati extrem de mici, de preferat grasimile vegetale (uleiurile folosite crude).
    • Dulciuri: Serbet, sarlota din lapte degresat, salata de fructe, tarte cu fructe, budinci de gris, orez, paste cu lapte degresat si albusuri de ou (fara galbenusuri). Indulcitori artificiali, dulceturi si marmelade cu continut redus de grasimi.
    • Bauturi: Ceai, cafea, bauturi hipocalorice, sucuri naturale de fructe si legume, apa minerala.
    • Sosuri si condimente: piper, mustar, boia, lamaie, otet, dafin, maghiran, cimbru, verdeata, usturoi, soia.
  • Alimente interzise pacientilor cu colesterol marit:
    • Cereale: Biscuiti dulci, biscuiti cu crema sau cu branza, pateuri, saleuri, sticks-uri, briose, croissant, orice fel de foietaj.
    • Fructe si legume: Nuci, alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate. Fasole, mazare uscata, linte, cartofi prajiti in grasimi nepermise, legume conservate in sare.
    • Peste: Peste prajit in grasimi nepermise, icre.
    • Carne: Carne grasa, de porc, carnati, salam, pate, gasca, hamburger, carne cu grasime vizibila, piele de pasare.
    • Oua si lactate: Lapte integral, lapte praf, smantana, iaurt gras, branzeturi grase (cascaval, branza topita, branza de burduf). Oua in exces, adica mai mult de trei pe saptamana.
    • Grasimi: Unt, seu, untura, slanina.
    • Dulciuri: Budinci, checuri, sosuri preparate din lapte integral cu grasimile interzise, supe creme. Prajituri cu frisca, crema cu smantana sau unt, ciocolata, halva, martipan, dulciuri concentrate, produse de patiserie din comert.
    • Bauturi: Lapte integral, lichior, alcool in exces.
    • Sosuri si condimente: Sare in exces, sosuri pe baza de maioneza, dressinguri din comert.
Regimul alimentar pentru a reduce colesterolul


Reducerea nivelului de colesterol poate preveni bolile cardiovasculare. O scadere a nivelului chiar si cu 10% scade riscul unui atac de cord cu pana la 20-30%, conform Harvard Health Publications.
Principalele schimbari in dieta pentru a reduce colesterolul
Medicii trebuie sa le recomande pacientilor modalitatile prin care pot sa reduca nivelul colesterolului.
Scaderea in greutate (daca este necesara, in cazul persoanelor care se confrunta cu obezitatea), un program regulat de exercitii fizice si o dieta controlata sunt principalele recomandari ale medicilor pentru a evita hipercolesterolemia.
Reducerea nivelului de grasimi din dieta
Pacientii cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie sa evite consumul de alimente bogate in grasimi. Pot alege in schimbul grasimilor saturate, alimente precum pestele, alune si uleiuri vegetale.
Consumul de cereale integrale este indicat in dieta pentru un nivel scazut de colesterol. Consumul de paine integrala, cereale integrale este recomandat si pentru senzatia de satietate pentru mai mult timp.
Alimente bogate in fibre sunt alunele, fasolele, mazarea, linte, fructele. National Cancer Institute recomanda ca un adult sa consume intre 25-30 de g de fibre in fiecare zi.
Consumul de fructe si legume pot sa substituie alimente nerecomandate precum dulciuri sau produse procesate.
Un aliment bogat in grasimi monosaturate este avocado. The American Heart Association recomanda ca 15% din grasimile monosaturate zilnic sa fie consumate din avocado.
In cazul lactatelor, se recomanda laptele degresat, iaurtul slab in grasime, si produsele cu un nivel scazut de zahar.
Evitarea alimentelor care cresc nivelul de colesterol
Este important ca pacientii sa fie informati asupra alimentelor care le pot declansa diferite afectiuni prin cresterea nivelului colesterolului in sange.
Pacientii trebuie sa evite alimentele bogate in grasimi saturate: carnati sau alte produse din carne grasa, placintele cu carne, untul, smantana, prajiturile, biscuitii, alimentele care contin cocos.
Modalitatea in care se prepara mancarea e foarte importanta. Este recomandata inlocuirea gatitului prin prajirea, incalzirea alimentelor in tigaie cu prepararea lor la gratar sau prin fierbere.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia

Care sunt cauzele colesterolului marit

Colesterolul are doua fractiuni importante:
  • LDL-colesterol sau “colesterolul rau”. Aceasta fractiune a colesterolului se depune pe vasul de sange, daca este in exces. Se formeaza astfel celebra placa de ateromcare este practic o depunere de grasime pe vasul de sange. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sange se ingroasa si isi pierde elasticitatea din ce in ce mai mult.
  • HDL-colesterol sau “colesterolul bun” care nu se depune pe vas, o valoare mare a acestuia avand efect protector cardiovascular.
Cauze care determina aparitia colesterolului marit:
  • dieta bogata in grasimi si prajeli
  • istoric in familie de hipercolesterolemie familiala (boala transmisa genetic si manifestata la toti membrii familiei)

Cum se manifesta hipercolesterolemia? 

Cand mergem la medic?

Hipercolesterolemia nu da nici o manifestare clinica. Consecinta hipercolesterolemiei, placa de aterom, sta la baza aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Acest proces se desfasoara lent, in ani de zile.

Hipercolesterolemia afecteaza toate grupele de varsta, inclusiv copiii.
Sunt persoane tinere, intre 30-40 de ani, de regula barbati, mari fumatori, cu valori relativ mici ale colesterolului peste limita normala, care lucreaza intr-un mediu stresant, cu sau fara istoric in familie de boala cardiovasculara si care fac infarct miocardic acut in aparenta stare de sanatate. Insa, la o privire mai atenta, sunt prezenti mai multi factori de risc cardiovasculari. Unii nemodificabili : sexul, istoricul personal, altii (cei mai multi) modificabili : fumatul, hipercolesterolemia, stresul.
De aceea controlul medical anual la medicul de familie este important indiferent de varsta.
Acest control are ca scop identificarea din timp a factorilor de risc generali si cei cardiovasculari in special.
Odata cunoscuti factorii de risc, acestia pot fi eliminati prin mijloace simple.
Acest lucru poate fi salvator si ne fereste de aparitia de boli, unele dintre ele foarte grave, ce necesita medicatie costisitoare, de lunga durata, de cele mai multe ori pentru toata viata.
Putem afirma ca hipercolesterolemia este un inamic din umbra, care daca nu este corect abordat face mult rau.

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!

Testarea colesterolului cu fractiunile de colesterol se face la recomandarea medicului prin recoltare de sange.

Important este sa nu mancati dupa ora 20.00 cu o zi inaintea recoltarii de sange.
Elemente care ajuta medicul sa puna un diagnostic corect:
  • de cand este prezenta hipercoleterolemia?
  • elemente legate de obiceiuri alimentare
  • specificarea cu exactitate a bolilor de care sufera rudele de grad I

Despre tratamentul colesterolului marit



Tratamentul se face pentru a atinge anumite valori, considerate “tinta” pentru LDL-colesterol. Valorile tin cont de context (de gravitatea bolilor asociate).
Dieta hipolipemianta reduce colesterolul. Este importanta si este recomandata tuturor persoanelor cu colesterol marit. In multe cazuri este singurul lucru recomandat pentru scaderea colesterolului.
Tratamentul medicamentos impotriva colesterolului marit se adreseaza doar anumitor pacienti si este recomandat numai de catre medic.
Medicul alege preparatul si doza de medicament.
Tratamentul medicamentos care vizeaza scaderea colesterolului se administreaza seara, pentru ca pe parcursul noptii se secreta cea mai mare cantitate de colesterol.
Tratamentul medicamentos pentru scaderea colesterolului poate avea si efecte secundare:
  • afectare musculara resimtita ca dureri la nivelul muschilor, in special la membrele inferioare.
  • afectarea ficatului: oboseala extrema, durere/disconfort in epigastru (“capul pieptului”), urina colorata ca berea neagra, scaun decolorat.
De aceea, este recomandat ca la o luna de la inceperea tratamentului medicamentos sa fiti reevaluat de catre medicul de familie care va poate recomanda teste de sange(transaminaza pentru detectia disfunctiei ficatului si creatinkinaza pentru detectia afectarii musculare).
Se pare ca o anumita medicatie hipolipemianta (statinele) urmeaza acelasi mecanism de actiune ca si sucul de grapefruit in ficat, iar in urma acestui mecanism sunt eliminati produsi toxici pentru organism. De aceea nu se recomanda asocierea administrarii concomitente a medicamentului care scade colesterolul (statina) cu suc de grapefruit.

Regimul alimentar recomandat in hipercolesterolemie

  • Alimente indicate in regimul pentru colesterol marit:
    • Cereale: preparate din faina integrala. Paine integrala, neagra, de secara, grau germinat, orez (de preferinta nedecorticat), paste din faina integrala. Cereale (musli) fara zahar.
    • Fructe si legume: orice fel de fruct proaspat, uscat sau conservat fara zahar (cu exceptia celor interzise). Orice fel de legume proaspete sau conservate prin frig, fierte, inabusite, coapte la cuptor (cu exceptia celor interzise), ciuperci.
    • Peste: orice fel de peste proaspat sau inghetat (cod, hering, macrou, etc.); conserve de peste in saramura sau sos tomat (sardine, ton). Peste fiert, inabusit, la gratar.
    • Carne: pui, curcan (fara piele), iepure, vitel, vanat, Carne din proteine de soia. Carne rosie foarte slaba.
    • Oua si lactate: Albus de ou, lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, lapte de soia.
    • Grasimi: cantitati extrem de mici, de preferat grasimile vegetale (uleiurile folosite crude).
    • Dulciuri: Serbet, sarlota din lapte degresat, salata de fructe, tarte cu fructe, budinci de gris, orez, paste cu lapte degresat si albusuri de ou (fara galbenusuri). Indulcitori artificiali, dulceturi si marmelade cu continut redus de grasimi.
    • Bauturi: Ceai, cafea, bauturi hipocalorice, sucuri naturale de fructe si legume, apa minerala.
    • Sosuri si condimente: piper, mustar, boia, lamaie, otet, dafin, maghiran, cimbru, verdeata, usturoi, soia.
  • Alimente interzise pacientilor cu colesterol marit:
    • Cereale: Biscuiti dulci, biscuiti cu crema sau cu branza, pateuri, saleuri, sticks-uri, briose, croissant, orice fel de foietaj.
    • Fructe si legume: Nuci, alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate. Fasole, mazare uscata, linte, cartofi prajiti in grasimi nepermise, legume conservate in sare.
    • Peste: Peste prajit in grasimi nepermise, icre.
    • Carne: Carne grasa, de porc, carnati, salam, pate, gasca, hamburger, carne cu grasime vizibila, piele de pasare.
    • Oua si lactate: Lapte integral, lapte praf, smantana, iaurt gras, branzeturi grase (cascaval, branza topita, branza de burduf). Oua in exces, adica mai mult de trei pe saptamana.
    • Grasimi: Unt, seu, untura, slanina.
    • Dulciuri: Budinci, checuri, sosuri preparate din lapte integral cu grasimile interzise, supe creme. Prajituri cu frisca, crema cu smantana sau unt, ciocolata, halva, martipan, dulciuri concentrate, produse de patiserie din comert.
    • Bauturi: Lapte integral, lichior, alcool in exces.
    • Sosuri si condimente: Sare in exces, sosuri pe baza de maioneza, dressinguri din comert.

Colesterol marit – Stil de viata recomandat

Colesterolul marit poate fi prevenit in cazul in care pacientul informeaza medicul despre istoricului hipercolesterolemiei in familie, bolile pe care le are dar si despre dieta sa zilnica. Ldl colesterol este considerat colesterolul “rau” pe care o persoana trebuie sa il reduca pentru a preveni depunerea lui pe vasul de sange si blocarea arterelor.
Factori de risc in colesterol
  • Obezitatea
  • Consumul de alimente cu grasimi saturate
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Lipsa exercitiilor fizice
  • Varsta – nivelul colesterolului incepe sa creasca odata cu varsta de 20 de ani
Persoanele cu factor de risc ridicat
Pacientii care ar trebui sa-si masoare regulat nivelul colesterolului si care trebuie sa respecte masurile unui stil de viata sanatos sunt:
  • Cei care au fost diagnosticati cu boala arteriala periferica, boala coronariana
  • Pacientii care au suferit un infarct
  • Persoanele care au peste 40 de ani
  • Pacientii care au diabet
  • Pacientii care sufera de alte afectiuni precum boli de rinichi, glanda tiroida inactiva, pancreatita
Stilul de viata recomandat pentru preventia unui colesterol marit
Medicii trebuie sa le recomande pacientilor schimbarea stilului de viata daca obiceiurile alimentare ii pun in pericolul unor afectiuni cauzate de Ldl colesterol.
O dieta sanatoasa contribuie la preventia hipercolesterolemiei. Dieta trebuie sa contina fructe, legume, peste, cereale si paine din grau intreg, ulei de masline.
Activitate fizica regulata chiar si de 30 de minute intr-o plimbare zilnica.
Renuntarea la fumat este unul dintre pasii necesari pentru a evita ldl colesterol.
Pierderea in greutate in cazul in care pacientul se confrunta cu supraponderalitatea si obezitatea.
Este foarte important sa consultati medicul din timp pentru a preveni afectiunile asociate unui colesterol marit, precum un atac de cord.
Colesterolul, o problema? Mijloacele media au introdus o adevarata anxietate generala: teama de colesterol. Oameni de o splendida sanatate telefoneaza la cabinet si cer, cu o voce tremuranda programare pentru “colesterol”.Buletinul de analize le adanceste angoasa, aducandu-i pe marginea disperarii. “Am doua sute. E grav, dom’ doctor ?”Raspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normala a colesterolului in Romania este 280 mg la 100 de ml de sange.
Daca este asa, cum s-a ajuns totusi ca marea majoritate a laboratoarelor tiparesc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o alta poveste. Una discret rusinoasa pentru tagma noastra medicala, dar care totusi trebuie spusa.
Secretul este ca scaderea valorii normale a colesterolului in sange a urmat o curba paralela si cu putin ulterioara descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scadea colesterolul.
Astfel, in anii ‘80, singurul medicament cu aceasta proprietate principala era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin si, dealtfel, avea reactii adverse importante, care il faceau de utilitate atat de restransa, incat era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicina anterioara anului 1980, vor citi acolo valoarea normala a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos.
Odata cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul in mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa a crescut enorm.
Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mic, specialistii in marketing au facut diferite socoteli, din care a reiesit ca, daca valoarea normala ar cobori de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea ca este neaparat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceasta valoare, firmele producatoare ar avea numai de castigat.
Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici in baza unor studii, au inceput a se intruni “varfurile cercetarii medicale”, mai intai in congrese o data la doi ani prin capitale europene, mai nou in congrese anuale prin locatii mult mai exotice.
La astfel de “intruniri stiintifice mondiale”, de regula insotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) exista deja obiceiul ca medicii participanti sa prezinte lucrari “stiintifice”, in care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decat se credea, ca exista riscuri serioase pentru sanatate la valori care ar fi fost O.K. inainte de congres, ca aceste date noi ridica serioase probleme de sanatate publica etc.
Sa mai observam ca ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normala a tensiunii arteriale si (in masura ceva mai mica) pentru glicemie.
Extrapoland, putem prevedea inca de pe acum ca, daca maine va aparea un medicament care sa modifice grupa sangvina, poimaine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla ca sufera de o grupa sangvina de-a dreptul toxica.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Daca valoarea colesterolului este pana la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie in aceasta situatie.
Daca valoarea colesterolului este intre 260 si 279 mg %, este recomandabila tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, impreuna cu repetarea determinarii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, daca nu a fost facut)
Daca valoarea colesterolului este intre 280 si 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smantanei, untului, laptelui gras, carnii grase si cu limitarea numarului de galbenusuri la 4 pe saptamana (albusurile nu contin colesterol). \
Se recomanda un regim bogat in peste (minimum 2 kg pe saptamana) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.

Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupa primul loc in aceasta privinta.
Din 6 in 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozandu-se atat colesterolul total, cat si fractiile lui.
Daca valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regula cu Vasilip o tableta de 10 mg pe zi imediat inainte de masa principala, sau o alta schema in functie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare dupa 3 luni, pentru a vedea daca dozele sunt eficiente.
Tipuri de intrebari frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiza imi da aceasta valoare in chenar negru si in dreptul ei scrie: “above normal range”.
Sefa laboratorului, cand mi-a inmanat buletinul de analiza, m-a rugat sa stau jos.
Vecinii si cei din familie sunt ingroziti de cat de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sa iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunandu-mi ca in caz contrar am sa fac infarct.
Ce este de facut ?
Raspuns: daca inca nu ati citit articolul acesta, cititi-l.
Laboratorul da valorile normale in functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu in functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sanatos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a “normalului”.
Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sa primeasca invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la  Ouagadougou  .
Daca nu credeti toate acestea, intrati in primul anticariat si uitati-va in orice carte de medicina anterioara anului 1980 si vedeti cat este colesterolul normal.
Am auzit ca uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevarat ?
Raspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sa sintetizeze colesterol ca atare.
Deci, orice fruct sau leguma sau cereala este la fel de buna din punctul de vedere al regimului in cazul unei hipercolesterolemii, iar un numar mic de plante sunt in mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esential sa nu mancati de loc: carne grasa si smantana si sa mancati cat mai putine galbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotriva, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precadere, in mod paradoxal, pestele gras.
Desi laptele si multe branzeturi contin colesterol, ele nu cresc in mod semnificativ colesterolul daca sunt folosite in cantitati prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?
Raspuns: Orice medicament, incepand cu banala aspirina, are reactii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri.
Aceasta nu inseamna sa nu luam medicamente de loc, ci sa o facem atunci cand, in urma unui rationament medical, medicul nostru considera ca beneficiul scontat este mai mare decat riscul potential.
Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atata colesterol, daca eu in ultimele saptamani am mancat numai urzici si mere ?
Raspuns: Aceasta situatie (relativ rara) in care va aflati se explica printr-o tulburare reala de metabolism.

Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeaza colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceasta sinteza este in exces.
Va trebui sa urmati un tratament medicamentos, in principiu toata viata, tratament in lipsa caruia exista un mare risc sa suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral, etc.
Am colesterolul marit, dar nu suport sa mananc peste, iar usturoiul imi face rau. Ce este de facut ?
Raspuns: In loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturati, iar in loc de usturoi, incercati tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gasi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sa fac ?
Raspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adica HDL si “colesterolul rau”, adica LDL are importanta mai ales in cazurile in care colesterolul normal este crescut sau are valori la limita.Deci, in cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanta mai mare acordata pestelui in alimentatie ar fi indicata, totusi.
Mereu aud despre marea problema a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scazut, sub limita normala. E vreo problema ?
Raspuns: nu, deoarece nu exista boli care sa fie declasate de prea putin colesterol, asa cum exista in cazul invers. Totusi, unele studii sugereaza o legatura intre colesterolul scazut (sau la limita inferioara) si depresie, fara a se putea preciza daca e vorba de o legatura de tip cauza-efect sau de o corelare de alta natura.
Dr Mihnea DRAGOMIR
Completare- toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.    Sursa: ptn.ro


Tratamentul pentru arteriopatia obliterantă poate fi medical şi/sau chirurgical; se pot efetua de asemenea şi proceduri intervenţionale.

Este importantă pentru decizia terapeutică distanţa de mers la care apar simptomele.

Mulţi pacienţi cu claudicaţie sunt trataţi iniţial medical (în funcţie de simptome şi de distanţa de mers parcursă până la apariţia acestora).


Tratamentul medical

Scopul tratamentului medical este ameliorarea simptomelor şi încetinirea evoluţiei bolii.

Tratamentul medical include: controlul factorilor de risc, antrenamentul fizic şi tratamentul medicamentos.

Ce înseamnă controlul factorilor de risc?

Primul lucru care trebuie făcut este modificarea stilului de viaţă.

Abandonaţi fumatul!

IMPORTANT! Fumatul este cel mai important factor de risc asociat cu arteriopatia obliterantă şi trebuie făcute toate eforturile ca pacientul arteritic să înceteze definitiv fumatul!

Controlul dislipidemiei

Valorile normale ale grăsimilor din sânge sunt:

  • colesterol total < 200 mg/dl;
  • LDL-colesterol < 100 mg/dl;
  • HDL-colesterol > 60 mg/dl;
  • trigliceride < 150 mg/dl.


  • Scăderea colesterolului opreşte progresia bolii şi reduce simptomele.

    Scăderea lipidelor poate fi obţinută prin modificarea stilului de viaţă (dietă şi exerciţiu fizic) şi medicaţie hipolipemiantă.

    Dieta

    Mâncaţi alimente cu un conţinut scăzut în grăsimi!

    Evitaţi alimentele ce conţin grăsimi animale (carne de porc, de oaie, pieliţă de pui, mezeluri - salam, cârnaţi, organe - ficat, rinichi, creier, slanină, unt, smântană, frişcă, brânzeturi fermentate, lapte, gălbenuş de ou).

    Evitaţi alimentele prăjite şi adăugarea de grăsime la gătit (untură, margarină, ulei); preparaţi alimentele mai degrabă la cuptor, la grătar sau prin fierbere. Folosiţi mai degrabă alimente bogate în grăsimi mono- şi polinesaturate (ajută la scăderea colesterolului când sunt folosite cu moderaţie): peşte, ulei de măsline, uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado.

    Consumaţi cât mai multe fructe şi legume.

    Limitaţi cantităţile de glucide din alimentaţie (pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri etc.), mai ales dacă aveţi diabet zaharat sau sunteţi obez.

    Medicul este cel care va stabili ce tip de
    medicamente trebuie să luaţi
    pentru scăderea grăsimilor din sânge!


    Există mai multe clase de medicamente:

  • STATINE: sunt medicamente care ajută la scăderea colesterolului total şi a LDL-colesterolului ("colesterol rău");
  • FIBRAŢI: ajută la scăderea trigliceridelor şi la creşterea HDLcolesterolului ("colesterolul bun");
  • INHIBITORI AI ABSORBŢIEI DE COLESTEROL.


  • Tratamentul prescris pentru scăderea grăsimilor trebuie asociat cu regimul alimentar şi nu va fi oprit decât la indicaţia medicului!


    Controlul tensiunii arteriale

    Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt <130/80 mm Hg.

    Pentru controlul tensiunii arteriale este necesară scăderea cantităţii de sare din alimentaţie (trebuie evitate alimentele cu conţinut crescut de sare - murături, brânzeturi sărate, conserve, aditivi alimentari săraţi) şi normalizarea greutăţii corporale.

    Adesea pacienţii hipertensivi necesită tratament medicamentos pentru scăderea tensiunii arteriale.

    Tratamentul va fi recomandat de medic şi va fi continuat fără pauză conform recomandării acestuia!

    Obţinerea unor valori normale ale tensiunii arteriale înseamnă tratament eficient şi nu vindecare!

    Controlul glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat

    La persoanele diabetice glicemia pe nemâncate trebuie să fie <108 mg/dl şi hemoglobina glicozilată <6.5 g/dl pentru un control bun al diabetului.

    Respectaţi strict regimul alimentar: excludeţi din alimentaţie zahărul şi derivatele şi limitaţi cantităţile de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase etc.)

    La respectarea dietei se adaugă, la sfatul medicului, tratament adecvat.

    Controlul greutăţii corporale

    Importante sunt:
    ALIMENTAŢIA (se va limita cantitatea de calorii, dulciurile, grăsimile, excesul de alcool) şi ACTIVITATEA FIZICĂ REGULATĂ.

    Antrenamentul fizic

    Se recomandă plimbarea (poate fi utilizată şi banda rulantă), urmĂnd un program regulat: şedinte de 40-60 minute de cel puţin 3 ori pe săptămĂnă. Şedinţa iniţială este de 30-35 minute de mers întrerupt la apariţia durerii şi reluat după ameliorarea acesteia; creşterea duratei şedinţelor se va face progresiv, cu cĂte 5 minute pe şedinţă.

    Acest program trebuie să continue pentru cel puţin 3 luni.

    Îmbunătăţirea simptomelor apare la mulţi pacienţi în aproximativ 2 luni.

    Beneficiul exerciţiului fizic diminuă când se opreşte antrenamentul.


    O atenţie deosebită trebuie acordată
    menţinerii unei igiene optime a piciorului
    ischemic, în special la pacienţii diabetici!


    Trebuie să se elimine orice factor care ar putea favoriza infecţia: traumatismele membrelor inferioare prin încălţăminte inadecvată, tratarea corectă a leziunilor interdigitale, a unghiilor încarnate, a micozelor, tratarea corectă a suprainfecţiilor.

    Tratamentul medicamentos

    Ce medicamente sunt recomandate în arterita obliterantă?



  • TRATAMENT ANTIAGREGANT cu aspirină, care are rol în prevenirea formării de trombi (cheaguri de sânge în interiorul vaselor) este recomandat la toţi pacienţii cu arteriopatie obliterantă. Deşi acest tratament poate îmbunătăţi numai puţin simptomatologia, are beneficii certe prin reducerea necesarului de intervenţii chirugicale şi reducerea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces de cauză cardiovasculară. În caz de intoleranţă sau contraindicaţ ii la aspirină se vor utiliza alte antiagregante (clopidogrel, ticlopidina). De asemenea, după angioplastie este necesară asocierea aspirinei cu clopidogrel sau ticlopidina o perioadă de timp, conform indicaţiei medicului.
  • TRATAMENT HEMOREOLOGIC cu pentoxifilină poate fi de ajutor la pacienţii cu claudicaţie, deoarece scade vâscozitatea sangvină şi creşte fluxul în ţesuturile ischemice, ameliorând astfel distanţa de mers pĂnă la apariţia durerii.
  • TRATAMENTUL DURERII - cĂnd boala este severă, cu durere de repaus, se va administra medicaţie antialgică pentru calmarea durerii.

  • La mulţi pacienţi cu claudicaţii, respectarea recomandărilor pentru modificarea factorilor de risc, exerciţiul fizic şi tratamentul medicamentos îmbunătăţesc simptomatologia, întârziind momentul necesităţii terapiei de revascularizare.

    Tratamentul de revascularizare

    La pacienţii cu simptome care apar la o distanţă mai mică de 200 metri de mers şi la cei cu dureri de repaus se recomandă proceduri de revascularizare intervenţională (angioplastie) sau chirurgicală.

    Angioplastia percutană

    Angioplastia percutană (dilatarea arterelor) este o procedură nechirugicală care presupune umflarea pentru câteva secunde a unui balonaş la nivelul zonelor de îngustare arterială, având ca rezultat reluarea unui flux sanguin acceptabil. Uneori se utilizează un stent (tub metalic fin ce se montează în interiorul vasului pentru menţinerea acestuia deschis dupa dilatare).

    Manevra se face în timpul spitalizării, în laboratorul de cateterism cardiac. Se efectuează cu anestezie locală şi necesită repaus ulterior la pat de 12 ore pentru prevenirea complicaţiilor locale. Fiind o procedură invazivă, se impun aceleaşi precauţii ca în cazul arteriografiei.

    Tratamentul chirurgical

    La unii pacienţi cu arteriopatie obliterantă este necesară intervenţ ia chirurgicală de revascularizare arterială. Există mai multe tehnici chirurgicale:

  • by-pass arterial: se bazează pe scurtcircuitarea segmentului arterial obstruat, folosind o proteză vasculară artificială sau naturală (venoasă - vena safenă internă recoltată de la pacient);
  • trombendarterectomia - constă în curăţarea zonei cu depunere de grăsimi de la nivelul arterei (doar în cazul arterei femurale);
  • simpatectomia lombară (are în prezent indicaţii limitate);
  • amputaţia membrului inferior: este ultima soluţie chirurgicală în cazurile foarte avansate de boală, cu gangrenă. Intervenţia poate fi limitată la amputaţia unui deget, a piciorului, la nivelul gambei sau, în cazurile mai severe, la nivelul coapsei. După vindecare, se poate monta o proteză care să permită mersul.
    http://www.ghidulpacientului.ro/arteriopatia-obliteranta/pagina4.php
  • Niciun comentariu: