miercuri, 19 septembrie 2012

Remedii traditionale cu potential toxic


Remedii traditionale cu potential toxic

Analiza ADN efectuata pe esantioane ale unor remedii traditionale chinezesti a dezvaluit substante potential toxice, alergeni si chiar urme de animale pe cale de disparitie.


"Medicina traditionala chinezeasca are o lunga istorie culturala, dar astazi utilizatorii sai trebuie sa fie constienti de problemele legale si de sanatate care ar putea exista, inainte de a o adopta", subliniaza Dr.Michael Bunce, de la Universitatea Murdoch din Australia, principalul autor al acestui studiuaustralian publicat joi in SUA.

Au fost studiate 15 esantioane de substante medicinale traditionale chinezesti confiscate de vamesii australieni sub forma de pudra, comprimate, geluri, fulgi si preparate pentru infuzii.

"In total, am gasit 68 de familii de plante diferite in aceste tratamente, care sunt amestecuri complexe", precizeaza Dr.Bunce, ale carui cercetari sunt publicate in revista stiintifica americana PLoS Genetics.

Unele preparate contineau plante din genurile Ephedra si Asarum. Aceste plante contin substante chimice care pot fi toxice daca sunt prost dozate. Or, adauga cercetatorul, nicio concentratie nu figura pe etichete.

"Am detectat, de asemenea, urme de animale a caror comercializare este supusa unor restrictii deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de disparitie sau grav amenintate, intre care ursul negru asiatic si antilopa saiga", spune autorul studiului.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


Cercetatorul mai noteaza ca unele dintre aceste produse aveau etichete inselatoare. Unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat in proportie de 100% pe baza de ingrediente provenite de la antilopa saiga, continea mari cantitati de capra si oaie.

Inainte de punerea la punct a tehnicilor de secventiere a ADN-ului, era foarte greu sa se determine originile biologice ale ingredientelor continute in produsele de medicina traditionala chineza, subliniaza cercetatorul.

Faptul ca aceste substante sunt transformate in geluri si pudra ingreuneaza foarte mult identificarea lor, explica Michael Bunce, dar aceste procese de transformare nu altereaza semnatura genetica a substantelor in cauza.

"Secventierea ADN-ului va permite sa se procedeze la un audit genetic al acestor produse medicinale care ar trebui sa amelioreze in mod net reglementarea si controlul complementelor alimentare si medicinei alternative", considera Dr.Bunce.

Veche de peste 3.000 de ani, farmacopeea chineza numara mii de substante, dintre care 300 sunt utilizate in mod curent. 

Siropul de porumb !

Siropul de porumb bogat in fructoza este un indulcitor controversat

Zahar sau fructoza din sirop de porumb – ce este mai nociv?

Ei bine da: a venit si ziua in care producatorii dealimente nocive sanatatii se acuza reciproc! :)Producatorii de zahar ii acuza pe rivalii lor din industria prelucrariiporumbului de publicitate falsa, prin sustinerea ideii ca siropul de porumb cu inalta concentratie defructoza este la fel cazaharul de masa din punct de vederenutritional si ca organismul nostru nu poate face diferenta. Producatorii dezahar sustin ca siropul de porumb cu inalta concentratie defructoza  este mult mai putin sanatos decat zaharul de masa si cer ca rafinariile de porumb sa fie inchise, solicitand in plus si plata unor daune.
Dar oare care este adevarul? Se pare ca cercetarile medicale privind efectele metabolice ale consumului de zahar comparativ cu cele ale siropului de porumb au indicat in mod constant riscuri sporite aleindulcitorului lichid. Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma simte incontinuu dorinta de a manca mai mult. El este considerat de cercetatori ca fiind unul dintre principalii vinovati din spatele obezitatii.

Zahar sau sirop de porumb – o lupta intre gigantii nesanatosi

Fructoza din siropul de porumb a fost descoperita in 1957 si 20 de ani mai tarziu s-a dezvoltat si o metoda low-cost de productie a acesteia. Dupa aplicarea tarifelor care au condus la cresterea costului importurilor detrestie de zahar si sfecla de zahar, precum si dupa introducerea subventiilor care au condus la scaderea costului porumbului, utilizarea siropului de porumb a explodat rapid. Motivele pentru care in ultimele decenii in industria alimentara s-a folosit pe scara larga siropul de porumbsunt simple: este mai ieftin de produs decat zaharul, ajuta la stabilizareaproduselor alimentare, permite o mai buna rumenire a produselor depatiserie si ofera o putere de indulcire mult mai mare decat aceeasi cantitate de zahar.
Totusi, in ultimii zece ani, consumul de sirop de porumb a scazut cu peste 20%, deoarece consumatorii au devenit din ce in ce mai precauti odata ce s-a constatat ca acest indulcitor este raspunzator pentru epidemia deobezitate si  pentru o gramada de probleme de sanatate, incluzand aici leziuni hepaticediabet zaharat, probleme cardiace si chiar intoxicarea cu mercur.
Asadar, ganditi-va bine inainte sa puneti in gura ceva dulce si, pentru o cat mai mare siguranta, alegeti variante direct din natura!  Sursa: naturalnews



Daca unele voci sustin ca nu este nimic in neregula cu el, altele nu se grabesc sa il declare tocmai inofensiv. Cum este produs sau daca este sanatos sau nu, descopera in randurile urmatoare!

1. Procesul de fabricare a siropului de porumb
Siropul de porumb bogat in fructoza este orice, mai putin un indulcitor natural. Cum este, totusi, produs? Intr-adevar, totul porneste de la boabele de porumb, insa acestea sunt apoi amestecate cu trei enzime – alfa-amilaza, glucoamilaza si xiloz izomeraza – pentru a forma un sirop gros care este mult mai dulce decat zaharul, iar producerea sa este foarte ieftina. Drept urmare, devine parte componenta a multor alimente procesate produse in masa.

2. Efectele siropului de porumb asupra organismului
Chiar daca se spuna ca siropul de porumb bogat in fructoza, consumat in cantitati moderate, nu are efecte nocive asupra organismului, in realitate este imposibil sa consumi o cantitate moderata din acesta! Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma sa simta incontinuu dorinta de a manca tot mai mult.

Aceste pofte nebune sunt greu de controlat, pentru ca siropul de porumb bogat in fructoza incetineste producerea de leptina, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului. Prin urmare, siropul de porumb bogat in fructoza actioneaza asemenea unui drog puternic, care da dependenta!

3. Mercurul din siropul de porumb
In 2010, un studiu realizat in SUA a dezvaluit prezenta mercurului in 9 mostre de sirop de porumb bogat in fructoza, din 20 testate. Cercetatorii au testat alimente din supermarketuri care aveau siropul de porumb trecut ca ingredient principal sau se afla imediat dupa acesta pe lista de ingrediente. Printre aceste alimente s-au numarat gemurile, iaurtul si siropul de ciocolata.

4. Impactul asupra mediului
Cele mai multe terenuri folosite pentru cresterea porumbului sunt utilizate strict in acest scop, acestea nefiind cultivate periodic si cu alt tim de cereale ori legume. Asemenea terenuri pot ocupa arii largi si, din cauza atacului daunatorilor, sunt imbibate cu numeroase pesticide. Pe langa faptul ca aceste culturi secatuiesc pamantul de resurse, pesticidele folosite pentru indepartarea daunatorilor polueaza mediul inconjurator.

luni, 10 septembrie 2012

Un stil de viata sanatos

alimentatie sanatoasa
Stilul de viata sanatos reduce riscul unor boli grave si al mortii  premature. Nu toate bolile pot fi insa prevenite. Studiile stiintifice  au identificat anumite tipuri de comportament care contribuie la aparitia unor maladii grave, soldate cu decese premature. Numeroase decese datorate in special bolilor arterelor coronare si cancerelor bronhopulmonare pot fi prevenite. Sanatate nu inseamna doar evitarea imbolnavirilor de tot felul. Sanatatea inseamna in egala masura pastrarea unei stari de bine din punct de vedere fizic, mental si         social.
        Pentru un om care nu doreste sa aiba probleme de sanatate, nu conteaza doar sa manince cu placere. Pentru el, important este si CE maninca. O alimentatie sanatoasa poate fi chiar mai ieftina. Ideile traditionale         despre ce inseamna o hrana sanatoasa sint valabile si astazi. Consumul legumelor cultivate in gradina ofera numeroase beneficii pentru organism. Consumul zilnic de carne in cantitati mari - o alta idee traditionala - prezinta insa mari riscuri pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca grasimile si carnea in cantitati mari sint daunatoare sanatatii omului. Organismul uman are nevoie de cantitati mici de hrana si nu in fiecare zi. Cu cit mincam mai putina carne si grasimi animale, cu atit scad riscurile pentru sanatate.

Regimul indicat dupa hepatita epidemica


Alimente interzise in regimul indicat convalescentilor dupa hepatita epidemica



      Carne: de porc grasa, de oaie, de miel (contraindicatie relativa), gisca,   rata, vinat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras.
      Grasimi: toate, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de       maximum 40-50 d pe zi.
      Oua: de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza.
      Brinzeturi: cascaval, brinzeturi fermentate.
      Legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decit  cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


      Fructe: nuci, alune, arahide, migdale.
      Dulciuri: ciocolata, creme de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt,  cozonac, pateuri din foitaj, baclava, torturi cu crema, toate prjiturile cu grasime, inghetata de alune, de ciocolata.
      Condimente: piper, boaia de ardei, mustar, hrean, ardei iute.
      Bauturi: toate bauturile alcoolice (tuica, vin, bere, lichior), cafea naturala, cacao, sucuri fermentate.
      Sunt interzise sosurile cu maioneza, cu rintas, condimente sau cu adaos de zeama de oase.


Prepararea salatelor pentru bolnavii de ficat

      Pentru bolnavii de ficat este indicata salata de cruditati cu putin ulei 
      si zeama de lamiie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde 
      fiarta. 

vineri, 7 septembrie 2012

Creierul se micşorează !



Creierul poate fi menţinut tânăr 


Un studiu al cercetătorilor italieni a dovedit că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi încetinit semnificativ prin studiu: citit, scris sau orice alt tip de activitate intelectuală.
Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul ştiinţific al Fundaţiei Santa Lucia din Roma a  demonstrat aşadar că învăţatul continuu are o influenţă decisivă asupra integrităţii creierului, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional.


În urma unor examene sofisticate realizate cu rezonanţa magnetică pe un eşantion de 150 de subiecţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, autorii studiului, publicat în revista "Human Brain Mapping", au descoperit că o instrucţie şcolară mai lungă, şi deci o mai mare obişnuiţă la concentrarea mentală, este direct corelată coeziunii structurale a anumitor zone ale creierului: în mod deosebit a hipocampului, o zonă implicată în funcţionarea memoriei pe termen lung, şi printre primele care se deteriorează la instalarea Alzheimerului.

Şi veştile bune nu se opresc aici: dacă cei cu un nivel de instrucţie superior posedă cumva un patrimoniu mental mai vast, care este erodat mult mai lent de bătrâneţe (ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "rezervă neuronală"), toţi oamenii sunt în măsură să-şi antreneze creierul, printr-un soi de "stretching" al sinapselor cerebrale, menţinându-se lucizi şi activi.

Sursa: La Stampa


De ce se micşorează creierul?
A fost descoperită o cauză nebănuită

De ce se micşorează creierul? Uneori, cauza e nebănuită


Persoanele a căror glicemie se află la capătul superior al „scalei normale” ar putea avea un risc mai ridicat de a suferi de probleme mentale odată cu înaintarea în vârstă, incluzînd demenţa şi reducerea volumului creierului, arată un studiu realizat în Australia. 

De ce se micşorează creierul? A fost descoperită o cauză nebănuită

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană din Canberra spun că studiul ar putea produce o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte modul în care este definit diabetul şi în înţelegerea felului în care nivelul glicemiei afectează creierul.
Studiul a implicat 249 de persoane, cu vârste cuprinse între 60 şi 64 de ani şi care aveau glicemia în limitele normale, aşa cum sunt acestea definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Participanţilor le-au fost scanate creierele la începutul cercetării şi apoi după o perioadă de 4 ani, în medie. Rezultatele au fost corelate cu valorile glicemiei măsurate în sângele recoltat dimineaţa, pe nemâncate, exprimate în mmol/l (milimoli pe litru)
Cei care aveau glicemia mai aproape de valoarea maximă normală (6,1 mmol/l) aveau şanse mai mari să sufere de o micşorare a volumului de substanţă nervoasă în hipocamp şi amigdala - două arii cerebrale asociate cu memoria şi capacităţile cognitive - în comparaţie cu cei cu niveluri de glicemie mai mici.
După ce au eliminat contribuţia altor factori, precum vârsta, hipertensiunea, fumatul, consumul de alcool, cercetătorii au ajuns la concluzia că glicemia apropiată de valoarea maximă considerată normală astăzi contribuie la micşorarea creierului în proporţie de 6-10%.
Nicolas Cherbuin, unul dintre autorii studiului, afirmă că mai multe alte studii au găsit corelaţii între diabet, pe de o parte, şi micşorarea creierului şi demenţă, pe de altă parte, dar că nu se ştia dacă o glicemie aflată aproape de valoarea maximă socotită normală poate avea asupra creierulu acelaşi efect.
O valoare a glicemiei de 10.0 mmol/l (180 mg/dL) sau mai mare este criteriul pentru punerea diagnosticului de diabet, în vreme ce starea caracterizată prin valori de 6.1 mmol/l (110 mg/dL) este definită drept pre-diabet.
Rezultatele acestui nou studiu, adaugă Nicolas Cherbuin, "sugerează că şi în cazul persoanelor care nu au diabet, un nivel crescut al glicemiei poate avea totuşi impact asupra creierului. Sunt necesare cercetări mai aprofundate, dar aceste descoperiri ne-ar putea determina să reevaluăm conceptul de glicemie normală şi definiţia diabetului."

Au fost identificate alimentele care duc la micşorarea creierului şi cele care previn acest lucru!

Au fost identificate alimentele care duc la micşorarea creierului şi cele care previn acest lucru!

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani a identificat atât alimentele care provoacă micşorarea creierului, cât şi pe cele care previn acest lucru.
Astfel, vitaminele şi acizii graşi din uleiul de peşte previn micşorarea creierului, preîntâmpinând astfel dezvoltarea afecţiunii Alzheimer. În schimb, cercetătorii au descoperit că grăsimile trans (ce se găsesc în margarină şi în alte alimente procesate) stimulează micşorarea creierului.
Studiul a fost efectuat pe 104 voluntari cu vârsta medie de 87 de ani, ce nu prezentau factori de risc care să conducă la probleme de gândire şi de memorie. Aceştia au fost supuşi unor teste din sânge pentru a identifica nivelul a diferiţi nutrienţi. De asemenea, aceştia au fost supuşi unor teste de memorie şi de gândire. Apoi, volumul creierului a 42 dintre voluntari a fost măsurat cu ajutorul unui aparat MRI.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu o dietă bogată în acizii graşi omega 3 şi un nivel ridicat al vitaminelor B, C, D şi E prezentau un volum mai mare al creierului. De asemenea, acestea au obţinut rezultate mai bune în testele de memorie şi de gândire decât persoanele care aveau o dietă săracă în aceste elemente.
Acizii graşi omega 3 şi vitamina D se găsesc în peşte, iar vitaminele B, C şi E pot fi obţinute din carne, fructe şi legume.
Dr. Gene Bowman, de la Oregon Health & Science University, a comentat rezultatele cercetării: "Aceste rezultate trebuie confirmate şi de alte studii, dar, în mod evident, este foarte entuziasmant să descoperim că oamenii pot preveni micşorarea creierului şi menţinerea sa în formă prin ajustarea dietei".
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Neurology.
Sursa: The Press Association

Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele?

Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele? 
Conform unor noi teorii, creierul uman a inceput sa isi piarda din volum incepand cu Epoca de Piatra.
Afirmatia-bomba vine de la antropologul Universitatii din Wisconsin John Hawks, care, enumerand, in cadrul unei lucrari, o lista de schimbari produse asupra scheletului si craniului uman dupa Epoca de Piatra, a adaugat nonsalant ca "de asememenea, este limpede ca si creierul ni s-a miscorat". 

Potrivit cercetatorului, continutul cranian al omului s-a aflat intr-o dezvoltare permanenta vreme de aproximativ doua milioane de ani, de-a lungul evolutiei. Dar, la un moment dat, a inceput manifestarea procesului invers.

Din date propriu-zise reiese ca in ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului uman barbatesc s-a diminuat, de la 1.500 centrimetri cubi, la 1.350 cc, pierzand un fragment de dimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micsorat si el in proportie aproximativ similara.

Iar schimbarea a avut loc indiferent de pozitia geografica - in Asia, Europa, Afrlica, peste tot. Mai mult, daca aceasta rata de "comprimare" isi va mentine evolutia si in urmatorii 20.000 de ani, creierele speciei noastre se vor apropia, ca dimensiune, de cele care caracterizau specia Homo erectus, o ruda care a trait cu o jumatate de milion de ani in urma si care avea un volum cerebral de numai 1.100 cc.

Conform unor teorii, misterul creierului micsorat ar avea ca raspuns faptul ca un craniu de mari dimensiuni ar fi fost necesar supravietuirii in Paleoliticul Superior, perioada caracterizata de frig si de activitati exterioare caminului. O alta perspectiva sustine ca craniile s-au dezvoltat pentru a se adecva unei diete bazate pe iepuri, caprioare, vulpi si cai. Prin urmare, pe masura ce hrana noastra a devenit mai usor de cpnsumat, si capetele noastre s-ar fi oprit din crestere. In plus, se pare ca, pe masura de societati complexe au inceput sa se formeze, creierele "au intrat la apa", deoarece oamenii nu mai aveau nevoie sa fie atat de inteligenti pentru a supravietui.
Sursa: Discovermagazine