Siropul de porumb bogat in fructoza este un indulcitor controversat
Zahar sau fructoza din sirop de porumb – ce este mai nociv?
Ei bine da: a venit si ziua in care producatorii dealimente nocive sanatatii se acuza reciproc! Producatorii de zahar ii acuza pe rivalii lor din industria prelucrariiporumbului de publicitate falsa, prin sustinerea ideii ca siropul de porumb cu inalta concentratie defructoza este la fel cazaharul de masa din punct de vederenutritional si ca organismul nostru nu poate face diferenta. Producatorii dezahar sustin ca siropul de porumb cu inalta concentratie defructoza este mult mai putin sanatos decat zaharul de masa si cer ca rafinariile de porumb sa fie inchise, solicitand in plus si plata unor daune.
Dar oare care este adevarul? Se pare ca cercetarile medicale privind efectele metabolice ale consumului de zahar comparativ cu cele ale siropului de porumb au indicat in mod constant riscuri sporite aleindulcitorului lichid. Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma simte incontinuu dorinta de a manca mai mult. El este considerat de cercetatori ca fiind unul dintre principalii vinovati din spatele obezitatii.
Dar oare care este adevarul? Se pare ca cercetarile medicale privind efectele metabolice ale consumului de zahar comparativ cu cele ale siropului de porumb au indicat in mod constant riscuri sporite aleindulcitorului lichid. Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma simte incontinuu dorinta de a manca mai mult. El este considerat de cercetatori ca fiind unul dintre principalii vinovati din spatele obezitatii.
Zahar sau sirop de porumb – o lupta intre gigantii nesanatosi
Fructoza din siropul de porumb a fost descoperita in 1957 si 20 de ani mai tarziu s-a dezvoltat si o metoda low-cost de productie a acesteia. Dupa aplicarea tarifelor care au condus la cresterea costului importurilor detrestie de zahar si sfecla de zahar, precum si dupa introducerea subventiilor care au condus la scaderea costului porumbului, utilizarea siropului de porumb a explodat rapid. Motivele pentru care in ultimele decenii in industria alimentara s-a folosit pe scara larga siropul de porumbsunt simple: este mai ieftin de produs decat zaharul, ajuta la stabilizareaproduselor alimentare, permite o mai buna rumenire a produselor depatiserie si ofera o putere de indulcire mult mai mare decat aceeasi cantitate de zahar.Totusi, in ultimii zece ani, consumul de sirop de porumb a scazut cu peste 20%, deoarece consumatorii au devenit din ce in ce mai precauti odata ce s-a constatat ca acest indulcitor este raspunzator pentru epidemia deobezitate si pentru o gramada de probleme de sanatate, incluzand aici leziuni hepatice, diabet zaharat, probleme cardiace si chiar intoxicarea cu mercur.
Asadar, ganditi-va bine inainte sa puneti in gura ceva dulce si, pentru o cat mai mare siguranta, alegeti variante direct din natura! Sursa: naturalnews
1. Procesul de fabricare a siropului de porumb
Siropul de porumb bogat in fructoza este orice, mai putin un indulcitor natural. Cum este, totusi, produs? Intr-adevar, totul porneste de la boabele de porumb, insa acestea sunt apoi amestecate cu trei enzime – alfa-amilaza, glucoamilaza si xiloz izomeraza – pentru a forma un sirop gros care este mult mai dulce decat zaharul, iar producerea sa este foarte ieftina. Drept urmare, devine parte componenta a multor alimente procesate produse in masa.
2. Efectele siropului de porumb asupra organismului
Chiar daca se spuna ca siropul de porumb bogat in fructoza, consumat in cantitati moderate, nu are efecte nocive asupra organismului, in realitate este imposibil sa consumi o cantitate moderata din acesta! Siropul influenteaza metabolismul, astfel incat persoana care il consuma sa simta incontinuu dorinta de a manca tot mai mult.
Aceste pofte nebune sunt greu de controlat, pentru ca siropul de porumb bogat in fructoza incetineste producerea de leptina, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului. Prin urmare, siropul de porumb bogat in fructoza actioneaza asemenea unui drog puternic, care da dependenta!
3. Mercurul din siropul de porumb
In 2010, un studiu realizat in SUA a dezvaluit prezenta mercurului in 9 mostre de sirop de porumb bogat in fructoza, din 20 testate. Cercetatorii au testat alimente din supermarketuri care aveau siropul de porumb trecut ca ingredient principal sau se afla imediat dupa acesta pe lista de ingrediente. Printre aceste alimente s-au numarat gemurile, iaurtul si siropul de ciocolata.
4. Impactul asupra mediului
Cele mai multe terenuri folosite pentru cresterea porumbului sunt utilizate strict in acest scop, acestea nefiind cultivate periodic si cu alt tim de cereale ori legume. Asemenea terenuri pot ocupa arii largi si, din cauza atacului daunatorilor, sunt imbibate cu numeroase pesticide. Pe langa faptul ca aceste culturi secatuiesc pamantul de resurse, pesticidele folosite pentru indepartarea daunatorilor polueaza mediul inconjurator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu