vineri, 7 septembrie 2012

Creierul se micşorează !



Creierul poate fi menţinut tânăr 


Un studiu al cercetătorilor italieni a dovedit că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi încetinit semnificativ prin studiu: citit, scris sau orice alt tip de activitate intelectuală.
Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul ştiinţific al Fundaţiei Santa Lucia din Roma a  demonstrat aşadar că învăţatul continuu are o influenţă decisivă asupra integrităţii creierului, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional.


În urma unor examene sofisticate realizate cu rezonanţa magnetică pe un eşantion de 150 de subiecţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, autorii studiului, publicat în revista "Human Brain Mapping", au descoperit că o instrucţie şcolară mai lungă, şi deci o mai mare obişnuiţă la concentrarea mentală, este direct corelată coeziunii structurale a anumitor zone ale creierului: în mod deosebit a hipocampului, o zonă implicată în funcţionarea memoriei pe termen lung, şi printre primele care se deteriorează la instalarea Alzheimerului.

Şi veştile bune nu se opresc aici: dacă cei cu un nivel de instrucţie superior posedă cumva un patrimoniu mental mai vast, care este erodat mult mai lent de bătrâneţe (ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "rezervă neuronală"), toţi oamenii sunt în măsură să-şi antreneze creierul, printr-un soi de "stretching" al sinapselor cerebrale, menţinându-se lucizi şi activi.

Sursa: La Stampa


De ce se micşorează creierul?
A fost descoperită o cauză nebănuită

De ce se micşorează creierul? Uneori, cauza e nebănuită


Persoanele a căror glicemie se află la capătul superior al „scalei normale” ar putea avea un risc mai ridicat de a suferi de probleme mentale odată cu înaintarea în vârstă, incluzînd demenţa şi reducerea volumului creierului, arată un studiu realizat în Australia. 

De ce se micşorează creierul? A fost descoperită o cauză nebănuită

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană din Canberra spun că studiul ar putea produce o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte modul în care este definit diabetul şi în înţelegerea felului în care nivelul glicemiei afectează creierul.
Studiul a implicat 249 de persoane, cu vârste cuprinse între 60 şi 64 de ani şi care aveau glicemia în limitele normale, aşa cum sunt acestea definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Participanţilor le-au fost scanate creierele la începutul cercetării şi apoi după o perioadă de 4 ani, în medie. Rezultatele au fost corelate cu valorile glicemiei măsurate în sângele recoltat dimineaţa, pe nemâncate, exprimate în mmol/l (milimoli pe litru)
Cei care aveau glicemia mai aproape de valoarea maximă normală (6,1 mmol/l) aveau şanse mai mari să sufere de o micşorare a volumului de substanţă nervoasă în hipocamp şi amigdala - două arii cerebrale asociate cu memoria şi capacităţile cognitive - în comparaţie cu cei cu niveluri de glicemie mai mici.
După ce au eliminat contribuţia altor factori, precum vârsta, hipertensiunea, fumatul, consumul de alcool, cercetătorii au ajuns la concluzia că glicemia apropiată de valoarea maximă considerată normală astăzi contribuie la micşorarea creierului în proporţie de 6-10%.
Nicolas Cherbuin, unul dintre autorii studiului, afirmă că mai multe alte studii au găsit corelaţii între diabet, pe de o parte, şi micşorarea creierului şi demenţă, pe de altă parte, dar că nu se ştia dacă o glicemie aflată aproape de valoarea maximă socotită normală poate avea asupra creierulu acelaşi efect.
O valoare a glicemiei de 10.0 mmol/l (180 mg/dL) sau mai mare este criteriul pentru punerea diagnosticului de diabet, în vreme ce starea caracterizată prin valori de 6.1 mmol/l (110 mg/dL) este definită drept pre-diabet.
Rezultatele acestui nou studiu, adaugă Nicolas Cherbuin, "sugerează că şi în cazul persoanelor care nu au diabet, un nivel crescut al glicemiei poate avea totuşi impact asupra creierului. Sunt necesare cercetări mai aprofundate, dar aceste descoperiri ne-ar putea determina să reevaluăm conceptul de glicemie normală şi definiţia diabetului."

Au fost identificate alimentele care duc la micşorarea creierului şi cele care previn acest lucru!

Au fost identificate alimentele care duc la micşorarea creierului şi cele care previn acest lucru!

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani a identificat atât alimentele care provoacă micşorarea creierului, cât şi pe cele care previn acest lucru.
Astfel, vitaminele şi acizii graşi din uleiul de peşte previn micşorarea creierului, preîntâmpinând astfel dezvoltarea afecţiunii Alzheimer. În schimb, cercetătorii au descoperit că grăsimile trans (ce se găsesc în margarină şi în alte alimente procesate) stimulează micşorarea creierului.
Studiul a fost efectuat pe 104 voluntari cu vârsta medie de 87 de ani, ce nu prezentau factori de risc care să conducă la probleme de gândire şi de memorie. Aceştia au fost supuşi unor teste din sânge pentru a identifica nivelul a diferiţi nutrienţi. De asemenea, aceştia au fost supuşi unor teste de memorie şi de gândire. Apoi, volumul creierului a 42 dintre voluntari a fost măsurat cu ajutorul unui aparat MRI.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu o dietă bogată în acizii graşi omega 3 şi un nivel ridicat al vitaminelor B, C, D şi E prezentau un volum mai mare al creierului. De asemenea, acestea au obţinut rezultate mai bune în testele de memorie şi de gândire decât persoanele care aveau o dietă săracă în aceste elemente.
Acizii graşi omega 3 şi vitamina D se găsesc în peşte, iar vitaminele B, C şi E pot fi obţinute din carne, fructe şi legume.
Dr. Gene Bowman, de la Oregon Health & Science University, a comentat rezultatele cercetării: "Aceste rezultate trebuie confirmate şi de alte studii, dar, în mod evident, este foarte entuziasmant să descoperim că oamenii pot preveni micşorarea creierului şi menţinerea sa în formă prin ajustarea dietei".
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Neurology.
Sursa: The Press Association

Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele?

Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele? 
Conform unor noi teorii, creierul uman a inceput sa isi piarda din volum incepand cu Epoca de Piatra.
Afirmatia-bomba vine de la antropologul Universitatii din Wisconsin John Hawks, care, enumerand, in cadrul unei lucrari, o lista de schimbari produse asupra scheletului si craniului uman dupa Epoca de Piatra, a adaugat nonsalant ca "de asememenea, este limpede ca si creierul ni s-a miscorat". 

Potrivit cercetatorului, continutul cranian al omului s-a aflat intr-o dezvoltare permanenta vreme de aproximativ doua milioane de ani, de-a lungul evolutiei. Dar, la un moment dat, a inceput manifestarea procesului invers.

Din date propriu-zise reiese ca in ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului uman barbatesc s-a diminuat, de la 1.500 centrimetri cubi, la 1.350 cc, pierzand un fragment de dimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micsorat si el in proportie aproximativ similara.

Iar schimbarea a avut loc indiferent de pozitia geografica - in Asia, Europa, Afrlica, peste tot. Mai mult, daca aceasta rata de "comprimare" isi va mentine evolutia si in urmatorii 20.000 de ani, creierele speciei noastre se vor apropia, ca dimensiune, de cele care caracterizau specia Homo erectus, o ruda care a trait cu o jumatate de milion de ani in urma si care avea un volum cerebral de numai 1.100 cc.

Conform unor teorii, misterul creierului micsorat ar avea ca raspuns faptul ca un craniu de mari dimensiuni ar fi fost necesar supravietuirii in Paleoliticul Superior, perioada caracterizata de frig si de activitati exterioare caminului. O alta perspectiva sustine ca craniile s-au dezvoltat pentru a se adecva unei diete bazate pe iepuri, caprioare, vulpi si cai. Prin urmare, pe masura ce hrana noastra a devenit mai usor de cpnsumat, si capetele noastre s-ar fi oprit din crestere. In plus, se pare ca, pe masura de societati complexe au inceput sa se formeze, creierele "au intrat la apa", deoarece oamenii nu mai aveau nevoie sa fie atat de inteligenti pentru a supravietui.
Sursa: Discovermagazine

Niciun comentariu: