Totodată, este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug.
Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant.
În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinală.
Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.
În plus, varza murată are proprietăţi antitumorale şi participă la prevenţia acestei patologii.
Pacinţii hipertensivi trebuie să o servească cu moderaţie sau să evite consumul de zeamă de varza murată.
De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces.
Varza murată are însă numeroase beneficii. Le poţi descoperi şi tu, pe csid.ro.
Sursa : Varza murată, sănătate curatăVarza amelioreaza ulcerul gastric
Varza este un aliment de baza,
cultivata de mai bine de 7 milenii in Europa. Inca din antichitate varza era
foarte apreciata pentru proprietatile sale terapeutice, romanii considerand-o
un panaceu universal.
|
|
“Inca din secolul al XVI-lea se
cunoaste proprietatea de a ameliora ulcerul gastric“, precizeaza prof. dr.
Ovidiu Bojor in volumul “Pledoarie pentru viata lunga“.
BENEFICII. Varza este bogata in vitamina U
(protectoare a mucoasei gastrice) si vitamina K (antihemoragica), ceea ce
face din acest aliment un remediu deosebit pentru gastritele hiperacide si
ulcerul gastric. Sucul de varza are efecte antiparazitare contra oxiurilor si
limbricilor. In privinta aparatului respirator, varza poate fi utilizata in
bronsite, laringite, alte afectiuni ale cailor respiratorii si chiar in astm,
sub forma de decoct pectoral. Cura de varza ajuta la resorbtia edemelor
(umflaturi) datorita actiunii sale diuretice.
DEZINFECTANT GENERAL. “Varza este un dezinfectant
general, cu efect indeosebi asupra germenilor Gram-negativi.“ Datorita
proprietatilor decongestive, cicatrizante si antiseptice, frunzele de varza
se folosesc pentru contuzii, plagi, chiar si pentru leziuni grave, cu procese
cangrenoase, necroze. In plus, varza ajuta la regenerarea tesuturilor, fiind
potrivita pentru tratarea ulcerelor varicoase, arteritelor, hemoroizilor,
degeraturilor sau arsurilor. De asemenea, frunzele de varza sunt eficiente
pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale, ba chiar
faciale si dentare. Pentru aplicatiile pe piele, frunzele se strivesc si se
curata de nervura principala. Lotionarile cu suc proaspat de varza se
utilizeaza contra acneei. (Steluta Indrei)
Un pahar de suc zilnic
Fitoterapia moderna ii recunoaste
verzei o serie de proprietati care fac din ea un veritabil
aliment-medicament. Se recomanda a se consuma aproximativ 300-400 de grame pe
zi. Varza poate fi consumata ca atare, in salate de cruditati sau preparate
culinare usoare. Se poate bea si cate un pahar de suc pe zi, intre mese.
Varza are un continut glicemic foarte scazut, fiind recomandata ca aliment in
dieta diabeticilor. Varza fiarta indelung are efecte antidiareice.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu