duminică, 17 iunie 2012

Colesterolul


Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii

Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii
Peste jumatate din oamenii trecuti de 50 de ani prezinta un nivel marit de colesterol- in special din cauza proastei alimentatii si a lipsei de miscare. Dar si predispozitia joaca un rol important. Insa colesterolul nu este pur si simplu colesterol: in timp ce colesterolul LDL poate fi considerat raspunzator pentru aparitia arterosclerozei, colesterolul HDL este benefic pentru sanatate. In prezent procedeele terapeutice moderne determina o crestere a nivelului de colesterol HDL.

Ce inseamna un colesterol mare?

Asa numitul colesterol face parte din categoria lipidelor din sange si constituie o importanta componenta a membranei celulare, precum si un element constitutiv al acidului biliar ai al anumitor hormoni.In cazul unei alimentatii sanatoase, numai aproximativ o treime din colesterolul propriu organismului provine din hrana, iar restul se sintetizeaza in ficat.
La nivel sanguin, colesterolul este asociat proteinelor de transport LDL si respectiv, HDL. In cazul in care avem de-a face cu asa numitul colesterol LDL(lipoproteine cu densitate mica) acesta se depune pe vasele de sange,ceea ce conduce la arteroscleroza. Colesterolul HDL(lipoproteine cu densitate mare) este transportat din vase in ficat, unde acesta este descompus.Din acest motiv, este avantajos un nivel ridicat de colesterol HDL.Acesta creste cu activitatea regulata a corpului.La majoritatea pacientilor, nivelul colesterolului creste din cauza alimentatii gresite si a lipsei de miscare.Consecintele unui nivel permanent ridicat al colesterolului pot fi arteroscleroza, infarctul miocardic, comotia cerebrala, “piciorul fumatorului” si dementa senila.

Cum recunoastem un nivel crescut al colesterolului?

La inceput, colesterolul marit nu prezinta simptome. Dar o simpla analiza a sangelui poate releva fara dificultate valorile acestuia.
Analizele de masurare a nivelului colesterolului ne permit sa determinam nivelul lipidelor in sange. Nivelurile crescute de lipide si trigliceride constituie factori de risc pentru boala aterosclerotica.
In mod ideal, valoarea colesterolului LDL la femei ar trebui sa fie sub 100 mg/dl(2,6mmo/l), iar la barbati sub 160 mg/dl(4,1 mmol/l).
Colesterolul HDL ar trebui sa reprezinte aproximativ 255 din colesterolul total. In orice caz valorile colesterolului sunt, in mare masura, in relatie direct proportionala cu varsta, astfel incat cele de mai sus reprezinta numai valori orientative.

Un mod de viata sanatos

Activitatea sportiva practicata cu regularitate reprezinta cea mai buna modalitate de influentare pozitiva a nivelului colesterolului. Prin antrenamente regulate (cam de 3 ori pe saptamana, cate 30 de minute) creste nivelul colesterolului “bun” si se reduc trigliceridele . In plus, un continut bogat in fibra al alimentelor consumate face ca bolul alimentar sa tranziteze mai repede intestinul, astfel incat se asimileaza o cantitate redusa de colesterol.Alcoolul se va consuma cu moderatie.



Recent, Journal of the American Medical Association a publicat un studiu, datator de speranta bolnavilor de ateroscleroza. Studiul demonstreaza ca printr-un tratament corect ateroscleroza, afectiune cu o incidenta in crestere, poate fi oprita.

MAGDA MARINCOVICI
Studiul – intitulat Reversal – a fost efectuat la “The Cleveland Foundation“ sub coordonarea medicului cardiolog Steven Nissen de la Cleveland Clinic. Autorul studiului a comparat doua statine – pravastatina si atorvastatina – administrate persoanelor suferinde de ateroscleroza.
View the Cholesterol Levels Slideshow

Un tratament promitator

Cele doua medicamente actioneaza la nivelul ficatului, blocand capacitatea acestuia de a produce colesterolul daunator (LDL-C), care poate duce la obturarea arterelor coronare. Colesterolul circula sub forma de particule complexe numite lipoproteine produse in ficat. LDL-C (colesterolul rau) reprezinta lipoproteine bogate in colesterol care se depun pe peretii arterelor. HDL-C (colesterolul bun) reprezinta lipoproteine care indeparteaza colesterolul de pe peretii arterelor.
La pacientii tratati cu atorvastatina (Sortis), produs al companiei Pfizer, s-a observat ca nu a crescut volumul placilor de aterom, diferenta fiind semnificativa comparativ cu evolutia celuilalt esantion de studiu, care nu a beneficiat de tratament cu acest medicament. Compararea evolutiei afectiunii cardiace s-a efectuat cu ajutorul ultrasonografiei intravasculare – procedura inovatoare, extrem de sensibila, ce permite cercetatorului sa urmareasca in timp formarea placii aterosclerotice in arterele coronariene.

Rezultate surprinzatoare

Potrivit cardiologului Steven Nissen, “rezultatele sunt surprinzatoare, demonstrand stoparea completa a evolutiei bolii la pacientii tratati cu acest medicament, in timp ce in grupul tratat cu celalalt medicament afectiunea a continuat sa progreseze“. In plus s-a stabilit ca acest tratament nu determina o crestere a reactiilor adverse.
Studiul mai prezinta avantajul ca a instaurat regula “cu cat mai scazut cu atat mai bine“ in ceea ce priveste nivelul de colesterol. Ideal pentru nivelul LDL-C este valoarea de 100 mg/dl de sange.

Peste tot in organism

Colesterolul este o substanta lipidica, raspandita in tot organismul uman si necesara functionarii adecvate a organismului. El este prezent in structura membranelor celulare din intreg corpul inclusiv in creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Totusi, atunci cand creste, colesterolul poate determina sau precipita aparitia aterosclerozei, situatie in care colesterolul si alte lipide sunt depozitate in peretele arterelor din tot corpul, inclusiv arterele 

Niciun comentariu: