luni, 25 iunie 2012

Creierul - Curiozitati exceptionale


 Cum iti stimulezi creierul sa functioneze mai bine la serviciu


Cum iti stimulezi creierul sa functioneze mai bine la serviciu

               

Foto: kennyanderica
Brain_areas
Preocuparea pentru ce pot face oamenii ca sa-si pastreze agerimea mintii si sa lucreze cat mai eficient dand cat mai mult randament la serviciu este din ce in ce mai mare. Si, desi cercetarile legate de sanatatea creierului sunt inca limitate, exista studii care arata ca memoria poate fi imbunatatita. 

Iar eforturile pentru a avea un creier sanatos pot ajuta la eficientizarea muncii de la serviciu si pot, de asemenea, sa reduca riscul de pierderi serioase de memorie.

Conform Huffington Post, exercitiile pentru sanatatea creierului nu trebuie sa fie complexe, costisitoare sau sa rapeasca mult timp. De fapt, pot fi facute lucruri simple in acest sens, chiar la birou.

Iata cateva cai usoare care te pot ajuta sa lucrezi mai eficient la serviciu.

1. Fa ordine pe birou

Persoanele care sunt organizate au o memorie mai buna decat cele care isi tin lucrurile din jurul lor in dezordine. Petrece cateva minute zilnic curatand biroul de lucrurile care nu iti sunt necesare si asezandu-le pe cele de care ai nevoie in asa fel incat sa le gasesti mai usor. Incearca sa descoperi cea mai buna modalitate de aranjare a obiectelor de pe birou. 

2. Ia o pauza pentru yoga

Yoga este exercitiul perfect pentru sanatatea creierului: sprijina antrenamentele aerobice, oferind forta si rezistenta, antreneaza capacitatea de concentrare si este o resursa excelenta pentru mentinerea unui echilibru emotional. Ia o pauza de cinci minute zilnic, pentru a face yoga (desi multe persoane sunt reticente, considerand acest ansamblu de exercitii ca fiind unul prea exotic, bazele acestuia sunt destul de usor de invatat si de aplicat). 

3. Mazgaleste

Multe persoane deseneaza ceva in joaca uneori, inclusiv Bill Gates si fostul presedinte americanBill Clinton. Mai multe cercetari arata ca mazgalitul ajuta oamenii sa isi mentina atentia si sa isi aminteasca mai bine anumite lucruri. 

Un studiu dat publicitatii recent a aratat ca subiectii care au mazgalit au avut rezultate cu 29% mai bune decat cei care nu au desenat in joaca la un test de memorie care era legat de un material pe care ambele grupuri de subiecti il invatau simultan. 



4. Socializeaza

Tot studiile au relevat faptul ca cei care socializeaza mai des au si un risc mai scazut de a suferi pierderi de memorie. O cercetare recent realizata la Harvard a demonstrat ca persoanele cu un nivel scazut de interactiune sociala erau mai expuse riscului de a avea probleme de memorie dupa sase ani comparativ cu cele care nu socializau atat. 

Ia o pauza de cinci minute cand esti la serviciu si vorbeste cu o ruda sau o persoana apropiata. Iti va face bine si sufleteste si mintal. 

5. Joaca ceva intr-un timp limitat

Oamenii isi pot mentine abilitatile intelectuale intr-o forma buna, pentru a lucra cat mai performant si eficient, daca le "antreneaza" adecvat. Iar una dintre cele mai bune solutii pentru a pastra agerimea mintii este sa te implici in jocuri care au limita de timp. 

Acestea te determina sa te concentrezi, sa gandesti repede si sa fii agil in abordare. Implica-te intr-un astfel de joc cateva minute (5-10 sau cate iti poti permite in timpul pauzei de pranz, daca ai).

6. Poarta ceasul de la mana invers

Aceasta metoda pare amuzanta la prima vedere, copilareasca si simpla, dar reprezinta un mod eficient de a-ti stimula creierul. Incearca macar o data sa porti ceasul invers pentru a vedea cat de provocatoare este aceasta strategie. 

7. Fa exercitii aerobice

Exercitiile aerobice reprezinta unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru creier deoarece imbunatatesc randamentul zilnic si reduc riscul pe termen lung de dementa



Curiozitati exceptionale despre creierul uman


Creierul uman ramane inca o enigma pentru cercetatori, neurologi, anatomisti, medici si pentru lumea intreaga. Se spunea ca ne folosim doar o parte din creier, inca nu se stie exact cat, insa ce se intampla cu restul nefolosit? Sau ce anume din posibilul comportament sau simturi ori interpretari se ascund in acele zone? Cum am putea explica patologiile nervoase si neurologice, bolile mintale sau, de ce nu, inteligenta? Am putea-o influenta prin manipularea materiei nervoase? Creierul ascunde multe mistere si in incercarea de elucidare si descoperire a acestora sunt cateva curiozitati exceptionale care au iesit la iveala. Va prezentam unele din cele mai interesante lucruri pe care le stim despre creier.
7 lucruri pe care nu le stiai despre creier
1. Creierul, mai rapid ca... gandul?
Se spune ca gandul are una din cele mai mari viteze, si totusi... Sa va dau un exemplu pentru a intelege mai clar: mergand se intampla uneori sa te impiedici si in mai putin de o secunda corpul tau reuseste sa se si redreseze, deci el in mai putin de o secunda interpreteaza toate modificarile tridimensionale ale echilibrului si reuseste sa identifice organele care ar putea interveni in refacerea acestui echilibru postural, trimitandu-le si semnalele pentru miscarile necesare. Abia dupa ce ti-ai reglat echilibrul te dezmeticesti si iti dai seama ca te-ai impiedicat si era sa cazi. Mecanismele sunt foarte complexe, undeva in urechea interna se alfa organele responzabile de echilibru, cel putin al capului, dar la nivel cerebral exista organe nervoase specializate in mentinerea echilibrului intregului corp etc. Ideea este ca noi ar trebui sa cititm tratate intregi pentru a intelege functia echilibrului, o functie cu care creierul lucreaza in mai putin de o secunda. Cum este posibil? Se pare ca viteza cu care circula informatiile intre sinapsele neuronale este foarte mare, de peste 270km/h. Este exceptional cum mecanisme biofizice si biochimice pot atinge o astfel de performanta!
2. Creierul este mai activ noaptea decat ziua
In urma tuturor activitatilor pe care le intreprindem ziua, raportat la odihna din timpul noptii, am tinde sa credem ca cea mai mare parte a activitatii creierului se produce ziua. Totusi, prin studii electrice si nu numai, cercetatorii au sesizat ca noaptea creierul este mult mai activ decat ziua. Oamenii de stiinta nu au putut explica cert mecanismele care stau in spatele acestui rezultat uimitor, insa ei cred ca activarea intensa cerebrala din timpul somnului se datoreaza tuturor proceselor reparatorii atat la nivel celular si energetic, cat si ca ansamblu functional, ca structurare a memoriei, estompare a stimulilor afectivi prea puternici sau marcanti, deci practic are loc o reechilibrare atat fizica, dar si psihica, emotioanala, comportamentala.

Niciun comentariu: