duminică, 24 iunie 2012

Glutenul si drojdia


              Iadul Alimentar !

 

Una din marile probleme ale industrializarii alimentatiei o reprezinta intoleranta alimentara. Dat fiind continutul in gluten, drojdie si E-uri, unele alimente sunt rejectate de organismul nostru, provocind afectiuni inexplicabile si stari de rau care nu isi releva cauzele fiziologice sau anatomice. Practic, contra acestor stari maladive nu prea exista leac.
Glutenul si drojdia nu sunt alimente. Sau, cel putin, eu nu cred ca sunt alimente. Sunt compusi industriali care asigura consistenta sau “cresterea” alimentelor, amalgamati din mai multe proteine care se gasesc in cereale (glutenul) sau care sunt rezultate naturale ale culturilor de microorganisme (drojdiile sunt un tip de bacterii). Aceste substante industriale se gasesc in foarte multe alimente : piine, paste fainoase, cereale, sosuri, conserve, iaurturi etc. Pentru ca alimentele sa tina mai mult timp (pentru a putea fi exportate oriunde, fara teama de alterare), sa arate mai bine, sa miroasa mai bine, sa aiba gust mai bun, se adauga aditivi industriali, naturali sau chimici. Este o manipulare a simturilor. Si mai rau : este o manipulare a proceselor naturale pe care ar trebui sa le suporte alimentele. Practic, zi de zi mancam “de proaspete” alimente care ar fi trebuit sa fie de mult timp ingrasamint pentru agricultura.
Drojdia si glutenul nu sunt decit doua exemple de aditivi alimentari industriali cu o origine cit de cit naturala, aditivi care se pierd in oceanul de aditivi alimentari chimici. Denumiti in mod popular “E”-uri, aditivii chimici sunt prezenti in chiar toatealimentele care se vind in comert. Putem sa ne ferim de aditivii chimici doar daca mincam ceea ce producem in gradina proprie. Sau ceea ce ne trimite mama sau bunica de la tara, din cind in cind. Acesti aditivi chimici sunt dintre cele mai nocive substante pe care le ingurgitam. Cele mai multe dintre ele sunt bilete fara intoarcere cu destinatia – cancer. Chiar si Uniunea Eurpeana a decretat ca o serie de “E”-uri sunt nocive pentru organismul uman, motiv pentru care le-a interzis (ceea ce nu inseamna, insa, ca interdictia chiar se respecta; in SUA, in Europa si la noi acasa continuam sa mincam “E”-uri, oricit de nocive ar fi).
Sa amintim si de animalele fortate, prin stimulare hormonala, sa creasca de 5-6 ori mai repede decit semenii lor care cresc natural. Consumam aceste animale de plastic cu impresia ca sunt aseptice, intrucit sunt crescute ”dupa toate normele UE”.
Si, in fine, sa nu uitam de organismele modificate genetic (OMG), care patrund din ce in ce mai virtos in agricultura si in magazinele noastre. Nu stiu citi dintre noi cunosc faptul ca actualul ministru al agriculturii, dl Fuia, este un fost CEO al Monsanto Romania, aceasta firma fiind trista “campioana” a concursului de impunere a semintelor de cereale, a trestiei de zahar, a cartofilor si soiei modificate genetic, mai intii in SUA, ulterior in Brazila si in ultimul timp, in unele tari ale UE unde, cica, ar fi interzise organismele modificate genetic. Si omul nu se sfieste sa declare ca va promova OMG-urile in Romania. Si nu e singurul – si domnul Tabara, ex-ministru la acelasi minister, promova produsele din organisme modificate genetic.


Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


Intr-o lume globalizata, controlata de marile corporatii industriale sau financiare, nu cred ca mai exista om care sa nu aiba intoleranta la vreun aliment sau la astfel de aditivi alimentari. Nu cred ca mai exista oameni care sa nu fi consumat macar odata in viata organisme modificate genetic sau animale fortate sa creasca prin stimulare hormonala. Chiar si milioanele de copii sau adulti malnutriti din Etiopia, din Sudan, din Mali sau din alte tari africane victime ale globalizarii, consuma organisme modificate genetic si animale de plastic, intrucit SUA practica un soi de responsabilitate sociala (social responsability) foarte bizar, exportind in aceste tari, cu titlu de ajutoare de hrana, cereale, legume si alte alimente din organisme modificate genetic, precum si animale de plastic, “hrana” care rezulta din surplusul pietei americane (surplus care rezulta fie din supraproductie, fie din reorientarea americanilor catre hrana de tip “bio” sau “organic food”; acest surplus ar trebui distrus; dar SUA il exporta cu titlu de ajutoare, impuscind doi iepuri dintr-un foc – dau impresia ca lupta contra foametei si cheltuiesc mult mai putin cu distrugerea acestui surplus de alimente).
Chiar daca ni se pare ca noi, europenii si americanii, cetateni albi si vaccinati, suntem feriti de astfel de probleme  - pe noi ne intereseaza mai degraba cum sa ne modelam corpul – in realitate avem de infruntat acelasi pericol insidios al aditivilor, organismelor modificate genetic si al animalelor fortate sa creasca, care ne manipuleaza simturile si sistemul imunitar. Caci organismul unam – oricare – este dotat cu un sistem imunitar care il ajuta sa elimine acele microorganisme sau acei corpi straini care ii pot afecta functionarea optima. Sistemul imunitar este programat genetic, el face parte din codul genetic pe care il primim de la parinti sub forma de gene (formate din celule de ADN – acid dezoxiribonucleic). Date fiind noile obiceiuri alimentare ale omului modern, organismul uman a ajuns sa poata produce anticorpi pentru a “lupta” contra acestor alimente sau aditivi, pe care sistemul imunitar le interpreteaza ca fiind inamici. In loc ca anticorpii sa dea lupte reale cu inamici adevarati (virusi, microbi), acestia consuma energia vitala a organismului, luptind cu falsi inamici. Sunt anticorpi care functioneaza in gol, afectind organismul. Mai mult, acesti anticorpi pot ajunge sa atace corpul care ii produce, prin atacarea tesuturilor si organelor sanatoase. Aceasta lupta falsa a sistemului imunitar contra propriului organism poate degenera in boli grave, letale. Exista mai multe tipuri de afectiuni care releva aceasta falsa lupta a anticorpilor cu propriul organism. Desi poate fi de mai multe feluri, generic, aceasta boala se numeste lupus . Sistemul imunitar, care este programat genetic sa protejeze corpul, ajunge sa lupte contra acestuia.Lupus-ul este opusul SIDA : daca SIDA inseamna practic inactivitatea (anularea) sistemului imunitar,lupus-ul inseamna ultractivitatea sistemului imunitar, care nu mai recunoaste propriile organe sau tesuturi, pe care le considera corpuri straine si pe care incearca sa le neutralizeze. Iar cancerul este tot o anomalie genetica – tumorile sunt celule sau tesuturi ale organismului care “se revolta” contra organismului si nu mai respecta programul genetic (legile interne ale organismului, care sunt impuse de codul genetic), ci devin “independente”, dezvoltindu-se in interiorul organismului si sfirsind prin a-l ucide.
Drojdia se gaseste in aproape orice, inclusiv in iaurturi “naturale”. Si doctorii nutritionisti ne recomanda meniuri usoare, cu iaurturi…
Glutenul se gaseste in nu numai in piine, produse de patiserie si paste, ci si in cerealele integrale. Doctorii nutritionisti ne recomanda sa consumam cereale integrale, iar reclamele chiar sunt focusate pe copii, care pot fi mai usor manipulati, mai ales daca reclamele sunt difuzate pe canalele de desene animimate sau specializate pe programe pentru copii.
Medicamentele fara prescriptie medicala, pentru care este permisa reclama si publicitatea, precum si suplimentele alimentare “naturale” (pretins facute din tot felul de plante cu denumiri si origini cit mai ciudate, care dau impresia de magie si mister) sunt din ce in ce mai prezente pe tv, radio, bilboard-uri si blockbustere.  Si vinzarile cresc. In mod normal, vinzarile de astfel de produse nu ar trebui sa aiba “trend”-uri, intrucit starea de sanatate este regula, boala fiind exceptia. Ne imbolnavim mai des? Sau doar ne lasam mai usor convinsi sa cumparam medicamente si suplimente alimentare ori produse se (re)modelare corporala?
A, si apropo de (re)modelare corporala. A fi slab a devenit un must, iar pentru cei care stau cu ochii pe tv sau pe internet sau cei care asculta radio, unde peste tot se vorbeste despre avantajele siluetei filiforme si despre dezavantajele persoanelor “plinute”, pentru acesti oameni zic, a te chinui sa devii slab inseamna a trai. Daca la Marx, munca era “cea care l-ar facut pe om”, la noii ideologi ai siluetei filiforme, chinul incercarii de a slabi il face om… Am auzit multi oameni – necunoscuti sau vedete, adulti sau adolescenti – care spun ca traiesc pentru a face sport. Sau ca mininca “sanatos” 2 mere pe zi si o lamie. Eu stiam ca oamenii traiesc pentru a trai, a iubi si a-i ajuta pe ceilalti, in primul rind pe cei din comunitatea in care traiesc.  Aceasta ideologie, ca oricare ideologie care se respecta, are si fanaticii si victimele sale – persoane care, in mod automat sau indus, au bulimie (tot ceea ce maninca, regurgiteaza) sau anorexie (nu maninca aproape deloc, crezind ca sunt prea grase, dar sfirsind prin a muri de epuizare). Ba unele fotomodele au ajuns atit de fanatice, incit au ajuns sa inghita tenie (un parazit intestinal, care poate ajunge si la 12 metri lungime, si care consuma mare parte din energia emanata de corpul gazda; in acest fel, gazda obtine efectul mult dorit – slabeste).
Asasini tacuti si insidiosi ne ucid meticulos, cu metoda, dupa planuri de marketing sau strategice. Cine ne protejeaza? De ce nu se renunta la acesti aditivi?  Postat de Gheorghe Piperea in Criza economica

duminică, 17 iunie 2012

Varza amelioreaza ulcerul gastric


Totodată, este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug.
Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant.
În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinală.
Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.
În plus, varza murată are proprietăţi antitumorale şi participă la prevenţia acestei patologii.
Pacinţii hipertensivi trebuie să o servească cu moderaţie sau să evite consumul de zeamă de varza murată.
De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces.
Varza murată are însă numeroase beneficii. Le poţi descoperi şi tu, pe csid.ro.
Sursa : Varza murată, sănătate curată




Varza amelioreaza ulcerul gastric

Varza este un aliment de baza, cultivata de mai bine de 7 milenii in Europa. Inca din antichitate varza era foarte apreciata pentru proprietatile sale terapeutice, romanii considerand-o un panaceu universal.

“Inca din secolul al XVI-lea se cunoaste proprietatea de a ameliora ulcerul gastric“, precizeaza prof. dr. Ovidiu Bojor in volumul “Pledoarie pentru viata lunga“.
BENEFICII. Varza este bogata in vitamina U (protectoare a mucoasei gastrice) si vitamina K (antihemoragica), ceea ce face din acest aliment un remediu deosebit pentru gastritele hiperacide si ulcerul gastric. Sucul de varza are efecte antiparazitare contra oxiurilor si limbricilor. In privinta aparatului respirator, varza poate fi utilizata in bronsite, laringite, alte afectiuni ale cailor respiratorii si chiar in astm, sub forma de decoct pectoral. Cura de varza ajuta la resorbtia edemelor (umflaturi) datorita actiunii sale diuretice.
DEZINFECTANT GENERAL. “Varza este un dezinfectant general, cu efect indeosebi asupra germenilor Gram-negativi.“ Datorita proprietatilor decongestive, cicatrizante si antiseptice, frunzele de varza se folosesc pentru contuzii, plagi, chiar si pentru leziuni grave, cu procese cangrenoase, necroze. In plus, varza ajuta la regenerarea tesuturilor, fiind potrivita pentru tratarea ulcerelor varicoase, arteritelor, hemoroizilor, degeraturilor sau arsurilor. De asemenea, frunzele de varza sunt eficiente pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale, ba chiar faciale si dentare. Pentru aplicatiile pe piele, frunzele se strivesc si se curata de nervura principala. Lotionarile cu suc proaspat de varza se utilizeaza contra acneei. (Steluta Indrei)

Un pahar de suc zilnic

Fitoterapia moderna ii recunoaste verzei o serie de proprietati care fac din ea un veritabil aliment-medicament. Se recomanda a se consuma aproximativ 300-400 de grame pe zi. Varza poate fi consumata ca atare, in salate de cruditati sau preparate culinare usoare. Se poate bea si cate un pahar de suc pe zi, intre mese. Varza are un continut glicemic foarte scazut, fiind recomandata ca aliment in dieta diabeticilor. Varza fiarta indelung are efecte antidiareice.

Colesterolul


Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii

Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii
Peste jumatate din oamenii trecuti de 50 de ani prezinta un nivel marit de colesterol- in special din cauza proastei alimentatii si a lipsei de miscare. Dar si predispozitia joaca un rol important. Insa colesterolul nu este pur si simplu colesterol: in timp ce colesterolul LDL poate fi considerat raspunzator pentru aparitia arterosclerozei, colesterolul HDL este benefic pentru sanatate. In prezent procedeele terapeutice moderne determina o crestere a nivelului de colesterol HDL.

Ce inseamna un colesterol mare?

Asa numitul colesterol face parte din categoria lipidelor din sange si constituie o importanta componenta a membranei celulare, precum si un element constitutiv al acidului biliar ai al anumitor hormoni.In cazul unei alimentatii sanatoase, numai aproximativ o treime din colesterolul propriu organismului provine din hrana, iar restul se sintetizeaza in ficat.
La nivel sanguin, colesterolul este asociat proteinelor de transport LDL si respectiv, HDL. In cazul in care avem de-a face cu asa numitul colesterol LDL(lipoproteine cu densitate mica) acesta se depune pe vasele de sange,ceea ce conduce la arteroscleroza. Colesterolul HDL(lipoproteine cu densitate mare) este transportat din vase in ficat, unde acesta este descompus.Din acest motiv, este avantajos un nivel ridicat de colesterol HDL.Acesta creste cu activitatea regulata a corpului.La majoritatea pacientilor, nivelul colesterolului creste din cauza alimentatii gresite si a lipsei de miscare.Consecintele unui nivel permanent ridicat al colesterolului pot fi arteroscleroza, infarctul miocardic, comotia cerebrala, “piciorul fumatorului” si dementa senila.

Cum recunoastem un nivel crescut al colesterolului?

La inceput, colesterolul marit nu prezinta simptome. Dar o simpla analiza a sangelui poate releva fara dificultate valorile acestuia.
Analizele de masurare a nivelului colesterolului ne permit sa determinam nivelul lipidelor in sange. Nivelurile crescute de lipide si trigliceride constituie factori de risc pentru boala aterosclerotica.
In mod ideal, valoarea colesterolului LDL la femei ar trebui sa fie sub 100 mg/dl(2,6mmo/l), iar la barbati sub 160 mg/dl(4,1 mmol/l).
Colesterolul HDL ar trebui sa reprezinte aproximativ 255 din colesterolul total. In orice caz valorile colesterolului sunt, in mare masura, in relatie direct proportionala cu varsta, astfel incat cele de mai sus reprezinta numai valori orientative.

Un mod de viata sanatos

Activitatea sportiva practicata cu regularitate reprezinta cea mai buna modalitate de influentare pozitiva a nivelului colesterolului. Prin antrenamente regulate (cam de 3 ori pe saptamana, cate 30 de minute) creste nivelul colesterolului “bun” si se reduc trigliceridele . In plus, un continut bogat in fibra al alimentelor consumate face ca bolul alimentar sa tranziteze mai repede intestinul, astfel incat se asimileaza o cantitate redusa de colesterol.Alcoolul se va consuma cu moderatie.



Recent, Journal of the American Medical Association a publicat un studiu, datator de speranta bolnavilor de ateroscleroza. Studiul demonstreaza ca printr-un tratament corect ateroscleroza, afectiune cu o incidenta in crestere, poate fi oprita.

MAGDA MARINCOVICI
Studiul – intitulat Reversal – a fost efectuat la “The Cleveland Foundation“ sub coordonarea medicului cardiolog Steven Nissen de la Cleveland Clinic. Autorul studiului a comparat doua statine – pravastatina si atorvastatina – administrate persoanelor suferinde de ateroscleroza.
View the Cholesterol Levels Slideshow

Un tratament promitator

Cele doua medicamente actioneaza la nivelul ficatului, blocand capacitatea acestuia de a produce colesterolul daunator (LDL-C), care poate duce la obturarea arterelor coronare. Colesterolul circula sub forma de particule complexe numite lipoproteine produse in ficat. LDL-C (colesterolul rau) reprezinta lipoproteine bogate in colesterol care se depun pe peretii arterelor. HDL-C (colesterolul bun) reprezinta lipoproteine care indeparteaza colesterolul de pe peretii arterelor.
La pacientii tratati cu atorvastatina (Sortis), produs al companiei Pfizer, s-a observat ca nu a crescut volumul placilor de aterom, diferenta fiind semnificativa comparativ cu evolutia celuilalt esantion de studiu, care nu a beneficiat de tratament cu acest medicament. Compararea evolutiei afectiunii cardiace s-a efectuat cu ajutorul ultrasonografiei intravasculare – procedura inovatoare, extrem de sensibila, ce permite cercetatorului sa urmareasca in timp formarea placii aterosclerotice in arterele coronariene.

Rezultate surprinzatoare

Potrivit cardiologului Steven Nissen, “rezultatele sunt surprinzatoare, demonstrand stoparea completa a evolutiei bolii la pacientii tratati cu acest medicament, in timp ce in grupul tratat cu celalalt medicament afectiunea a continuat sa progreseze“. In plus s-a stabilit ca acest tratament nu determina o crestere a reactiilor adverse.
Studiul mai prezinta avantajul ca a instaurat regula “cu cat mai scazut cu atat mai bine“ in ceea ce priveste nivelul de colesterol. Ideal pentru nivelul LDL-C este valoarea de 100 mg/dl de sange.

Peste tot in organism

Colesterolul este o substanta lipidica, raspandita in tot organismul uman si necesara functionarii adecvate a organismului. El este prezent in structura membranelor celulare din intreg corpul inclusiv in creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Totusi, atunci cand creste, colesterolul poate determina sau precipita aparitia aterosclerozei, situatie in care colesterolul si alte lipide sunt depozitate in peretele arterelor din tot corpul, inclusiv arterele 

Infectia cailor respiratorii - Tusea , junghiul


Exista o zicere in popor: “S-a intalnit tusea si junghiul“. Ei bine, tusea si junghiul isi dau intalnire in pneumonii. 

Conferentiar Constantin Marica, de la Institutul de Pneumologie “M. Nasta“, explica notiunea de pneumonie. Ea este o infectie a cailor respiratorii inferioare, a alveolelor. Cand acesti saci din plamani, adica alveolele, se umplu cu altceva, omul nu mai respira bine. De la inflamatie apare senzatia de lipsa de aer. Cand este prinsa si pleura, foita plamanului, se iveste si durerea. Este totusi bine ca simptomele acute in pneumonie il trimit pe bolnav repede la medic si boala poate fi tratata chiar si ambulator. Dar daca se prescriu antibiotice fara sa se fi facut o radiografie, se atenueaza simptomele si boala devine necontrolabila. Dupa aspectul radiografiei insa, medicul pneumolog isi da seama ce fel de pneumonie s-a instalat. 


Daca petele pe plaman sunt lineare, arata pe radiografie precum o coada de matura spre baza plamanului, este vorba despre o pneumonie infiltrata. Vinovati sunt virusii, adesea aparuti dupa o epidemie de gripa. Daca petele de pe plaman sunt bine delimitate au actionat alti germeni, adica pneumococul, streptococul sau stafilococul, care provoaca stari grave de genul abcesului. Medicul poate prescrie anumite tipuri de antibiotice conform germenului patogen descoperit tocmai prin analiza radiografiei. In pneumoniile virale, febra nu este mare 37,5-37,7, curge nasul, omul stranuta, apare lipsa de pofta de mancare si somnul e mai putin. Cand apare suprainfectarea e vorba de pneumonii viro-bacteriene, mai ales bacteriile joaca rolul principal, febra e mare, 38-39, atinge un plafon, dar dupa administrarea antibioticului febra scade. Oricum, pentru consolidarea vindecarii, antibioticul se ia 4-5 zile si dupa ce a incetat febra. Pneumoniile de dupa gripa sunt periculoase pentru ca ataca mai ales copii si batranii cu tare, in general pe cei cu imunitate scazuta si nici nu s-a gasit un antibiotic de eficienta mare. Tot din categoria de mare periculozitate fac parte si pneumoniile cu bacterii de spital de tip pioceanic, proteus etc. Tratamentele constau din antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene si antitusive. Junghiul dispare dupa 4-5 zile, sufocarea la fel. La cei cu organismul subrezit apare si pleurezia, dar apa la plamani se resoarbe si ea dupa un tratament eficient.





vineri, 8 iunie 2012

Remedii naturiste pentru Muscatura Capusei


Valabil pentru oameni si pentru animale
  Din batrani si experienta proprie (avand animale), indiferent de stadiul in care este capusa, ori doar o pata neagra, ori deja umflata de sange, ca un bob de fasole: 
 

   1.   Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se desprinde (ea se sufoca, untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele);
daca nu s-a desprins inca,  pui untura din nou.
2.   Daca ai tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata in tinctura si tii pe capusa cateva minute (3-4) si ea se va desprinde. Eventual mai picuri cativa stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa. Atentie, nu iod simplu ci numai tinctura ! Daca este adanc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cand o rupi fortat si ramane capul in piele, se produce infectia.
Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.
   3.   Daca vezi pe mana, picior etc. o insecta mica verde sau bruna cu o pozitie ciudata infipta sub piele faci urmatoarele: 
Cu un tampon de tifon bine  inmuiat in acetona se tamponeaza insecta si in citeva minute cade singura. Se desinfecteaza bine cu iod si se spala bine mainile cu apa si sapun. Se unge locul cu alifie de galbenele cu propolis. Se institue regim cu fructe si legume, iar medicul de specialitate face tratamen cu antibiotice. Sper sa nu fie nevoie, dar este bine de retinut. 
   Aceste sfaturi le-am primit de la un prieten din Elvetia, va dati seama, a aflat toata Europa si turistii sunt preveniti cum sa se fereasca de capuse.
Pentru cei care au animale de companie cu blana,pentru cei care iubesc natura si gratarele in natura ,tuturor celor cu gradini si case la tara –problema este grava si poate capata dimensiunile unei epidemii –ne avertizeaza specialistii !
Trimiteţi mai departe, la familie şi prieteni/cunoscuţi

Căpuşele
Actorul Şerban Ionescu este ţintuit la pat, după ce a contactat o boală gravă de la o căpuşă. Boala se numeşte Lyme sau borelioză.
  •  
  •  Depistarea acestei boli nu a fost deloc uşoară, întrucât medicii erau convinşi că problema pacientului este provocată de reumatism, motiv pentru care a fost trimis să facă RMN de mai multe ori.
Boala Lyme sau borelioza este o infecţie cauzată de o bacterie, Borrelia burgdorferi, transmisă de căpuşă, Ixodes ricinus, un parazit al rozătoarelor mici, al cerbilor, câinilor şi, uneori, al omului. Însă, nu toate muşcăturile de căpuşă inoculează Borrelia, dar oricum este un risc de luat în seamă.
/
În România, deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judeţe): Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani. Acest lucru, însă, nu infirmă posibilitatea de a mai fi şi alte zone de risc în România.
Description:

                                                          cid:13.3399064432@web162906.mail.bf1.yahoo.com
Cum se manifestă Boala Lyme (sau borelioză)
Primele semne pot semăna cu cele ale multor boli neurologice, de la slăbiciune musculară şi oboseală până la problemele la vezică. De asemenea, boala poate apărea treptat sau se poate instala "în episoade", cu faze de remisie şi recidivă.
Nici mecanismul bolii nu este clar în totalitate, dar - în linii mari - este vorba de o adevărată dramă care are loc în interiorul organismului uman: sistemul imunitar (sau mai exact unele dintre celulele acestuia) declară război întregului organism.
Limfocitele T atacă, din greşeală, învelişul care acoperă nervii - alcătuit dintr-o substanţă numită mielină -, în cel mai pervers dintre moduri: devorând-o şi provocând leziuni în plăci.
Mielina este ca izolaţia cablurilor electrice: dacă este deteriorată, firele rămân descoperite, iar transmisia impulsurilor electrice de la creier la celelalte părţi ale corpului este îngreunată sau întreruptă cu totul. Boala echivalează cu un proces progresiv de paralizie.
Simptomele Bolii Lyme (sau borelioză)
Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.
• Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infectie, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei.
• Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.
• Există, însă, şi cazuri când maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer.
• Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, care se deplasează de colo-colo, dar, uneori, e posibil ca ele să nu apară.
Atenţie! E bine de ştiut despre Boala Lyme (sau borelioză)
Dacă este depistată de timpuriu, boala se tratează cu antibiotice specifice (timp de 3-4 săptămâni); dacă este nediagnosticată sau neglijată, poate provoca daune grave la nivelul sistemului nevos şi al articulaţiilor.
Dacă rămâne netratată, simptomele bolii initiale pot dispărea şi de la sine, dar la unii oameni, infecţia se poate răspândi la alte părţi ale organismului. În acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei în câteva săptămâni după înţepătura căpuşei, chiar şi la persoanele care nu au avut urticaria iniţială. Persoana bolnavă se poate simţi foarte obosită şi foarte rău sau poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înţepăturii.
Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate răspândi la sistemul nervos, provocând paralizie facială (paralizia Bell) sau furnicături şi amorţire ale braţelor şi picioarelor. Poate începe să provoace dureri de cap şi înţepenirea gâtului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot apărea umflarea şi durerile în încheieturile mai mari ale corpului.
Ultimul stadiu al bolii Lyme poate apărea dacă boala nu a fost detectată sau tratată corespunzator, din timp. Simptomele bolii Lyme, în ultimul stadiu, pot apărea după săptămâni sau ani de la înţepătură care a produs infecţia şi includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulţi deteriorarea funcţiilor cognitive.
Alte observaţii despreBoala Lyme (sau borelioză):
Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la căpuşe. Copiii şi adulţii care petrec mult timp în aer liber, mai ales în zonele împădurite sau în apropierea acestora, au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.
În cazuri rare, boala Lyme contractată în timpul sarcinii poate fi transmisă la fetus!
Animalele domestice, precum câinii şi pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme şi pot transporta căpuşe infectate în zonele locuite de oameni. Dacă aveţi câine sau pisică, discutaţi cu veterinarul despre produsele şi măsurile de protecţie pe care le puteţi aplica pentru animalul dumneavoastră de companie!
Prevenţie legată de Boala Lyme (sau borelioză):
• Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica urcarea pe picioare a căpuşelor.
• Purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele.
• Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult.
• Când sunteţi în aer liber, nu staţi pe pământ.
• Când sunteţi în aer liber. uitaţi-vă des la dumneavoastră şi la copil, ca să nu aveţi căpuşe.
• Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul copilului cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior.
• Insecticidele care conţin DEET (citiţi instrucţiunile ca să vedeţi dacă au N,N-dietil-meta-toluamidă) pot ajuta la distrugerea căpuşelor. Alegeţi un insecticid cu concentraţia de DEET între 10 si 30 %. În general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o dată pe zi şi nu este recomandat bebeluşilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusă, precum şi pe haine, şosete şi pantofi, dar nu trebuie aplicat pe faţă, pe sub haine, sau pe mâinile copiilor mici.
Un câine care tocmai a devenit "gazda" unei căpuşe
Puteţi evita pătrunderea căpuşelor în casa dumneavoastră, menţinând gazonul şi pajiştile tunse şi tăiate, curăţând tufele, frunzele uscate şi iarba înaltă şi depozitând lemnele la distanţă de sol. În plus, puteţi folosi un spray profesional ce conţine insecticid în curte, în lunile mai şi septembrie, pentru a evita înmulţirea căpuşelor.
Căpuşele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă anumite zone, precum:
• Zona din spatele urechilor;
• Partea din spate a gâtului
• Zona de la subraţ
• Zona inghinală
• Zona din spatele genunchilor
Prevenirea Bolii Lyme (sau borelioză) la copii:
Dacă găsiţi o căpuşă pe copil, anunţaţi imediat medicul, care vă poate cere să păstraţi căpuşa după ce o luaţi de pe corpul copilului (o puteţi pune într-un borcan cu alcool, pentru a o ucide). Folosiţi penseta pentru a apuca strâns căpuşa de cap sau de gură, în apropierea pielii copilului. Trageţi ferm şi constant de căpuşă până se desprinde, apoi ştergeţi locul înţepăturii cu alcool.
În cazul în care copilul are o urticarie în formă de ţintă sau alte simptome care pot apărea în boala Lyme, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înţepăturii de căpuşă, dureri în tot corpul, cefalee sau febra, mergeţi imediat la medic.
Sfaturi utile legate de Boala Lyme (sau borelioză):
- Controlaţi-vă corpul, din cap până în picioare, pentru prezenţa unor căpuşe mici, de diverse culori. Aveţi mare grijă la partea din spate a genunchilor şi la trunchi.
- Dacă aveţi o căpuşă într-un loc greu accesibil, cereţi ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei să vă ajute.
- Luati o pensetă într-o mână şşi prindeţi căpuşa, aproape de suprafaţa pielii. Evitaţi să prindeţi corpul căpuşii cu degetele şi evitaţi să o trageţi. Este posibil ca anumite părţi ale căpuşei să rămână sub piele şi vă puteţi expune la anumite boli.
- Încet, dar ferm, trageţi căpuşa, încercând mai multe secunde până se desprinde în intregime.Ocazional, părţi din gura căpuşei se pot desprinde de corp. În acest caz, scoateţi şi părţile rămase.
- Scăpaţi de căpuşă, aruncând-o în foc ori strivind-o sau o puteţi arunca în toaletă. Nu o striviţi cu mâna sau cu piciorul, în cazul în care sunteţi desculţ.
- Curăţaţi rana cu apă şi săpun şi spălaţi-vă bine pe mâini.
- Este puţin probabil să luaţi căpuşe de la animalul vostru de companie, pentru ca ele sar pe om, când mergeţi sau când staţi în iarbă.
- Evitaţi să folosiţi benzină sau lac de unghii pentru a îndepărta căpuşa sau să o acoperiţi cu ulei, fie să tineţi un chibrit aprins deasupra ei. Deşi este posibil să aveţi succes cu aceste metode, ele nu sunt recomandate.
Căpuşa: Ce este, unde trăieşte, unde se găseşte
Căpuşele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarba înaltă, de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor şi cele din preajma vechilor pereţi de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele şi şoarecii, gazdele primare ale capuşei căprioarelor).
Căpuşele sunt mici şi pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpuşele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei seminţe de mac.
Pentru a preveni boala Lyme, evitaţi pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, în special în lunile mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt înca mature şi sunt greu de observat.
Au devenit atât de iritante, încât nici măcar în parcurile din România nu scăpăm de enervantele insecte. Iar, odată cu venirea primăverii, problemele cu aceste creaturi tind să crească!
Revenind la cazul actorului Şerban Ionescu, în prezent acesta urmează un tratament cu antibiotice puternice, iar medicii i-au recomandat repaus total pentru cinci luni.





-- 
Alina Sisiiac