marți, 29 mai 2012

Zarzavaturile fierte pierd consistenta ?

DAUNE PRIN FIERBERE



De curînd a venit la mine cineva aducînd triumfînd vestea cà în apropiere de Berna a murit o femeie vegetarianà de cruditàti la vîrsta de 40 de ani de cancer .
S-a descoperit cà era vorba de o simplà vegetarianà . Intre acestea douà existà o mare diferentà .
Vegetarianul renuntà la carne, dar fierbe majoritatea mîncàrurilor. Chiar dacà acest lucru se face în aburi nu existà totusi o deosebire esentialà între fiertul în aburi si fietul normal. In ambele cazuri se ditrug enzimele .
Zarzavaturile fierte în apà se devalorizeazà. Asa scrie cercetàtorul american
Dr. Garson în cartea sa: "Dureri si suferinte". Printre altele scrie cà daca varza este fiartà mai contine numai 1/40 din valoarea initialà. Asemenea fapte te obligà sà asculti .
Vitamina C, foarte importantà în functia ei principalà de curàtire a sîngelui, este în întregime distrusà prin fierberea laptelui. Toate sàrurile nutritive ajung în apa de fiert si în aburi, zarzavaturile nu mai contin nimic. Proteinele pierd prin càldura fierberii 2/3 din valoarea lor nutritivà, înparte prin coagulare, în parte prin distrugere . Proteinele fierte produc în plus multe toxine si acizi, în procesul metabolismului .
Pierderile de calciu, fier, magneziu, siliciu, iod si alte sàruri minerale cauzate prin fierbere s-au mentionat deja în primul capitol .


Lipsa de enzime era drept urmare cà 3/4 din principalele sàruri minerale nu sînt în întregime valorificate de celulele corpului în màsura în care aceste sàruri mai existà .
In cazul unor asemenea pierderi chiar si amidonul si glucoza se modificà din punct de vedere chimic. In acest mod devine un pericol pentru omul care tinde spre obezitate, ceea ce în cazul cà nu s-ar fierbe nu s-ar întîmpla. Fructele crude sînt suportate chiar si de diabetici, dar cele fierte NU .
O altà dovadà pentru modificarea periculoasà a zahàrului si amidonului prin fierbere .
Fructele sà nu fie sub nici un motiv fierte sau sterilizate (pag. 17) .
Pentru pàstrare se recomandà congelarea .
Cea mai mare pierdere prin încàlzire suferà gràsimile si uleiul si nu numai la fierbere, dar deja din timpul procesului de fabricare, de exemplu, uleiulobtinut prin presare la cald .
Amànunte în acest sens în capitolul privind vindecarea bolnavilor de inimà. La fel ca gràsimea animalà, margarina solidificatà din plante si uleiul încàlzit astupà arterele si duce la tensiune ridicatà .
Tot asa repede gràsimile si uleiurile presate la rece curàtà arterele . Asa cum cele dintîi produc obezitatea tot asa cele din urmà duc la scàderea greutàtii. Aromele si condimentele proprii fiecàror mîncàruri se reduc mult prin fierbere .
Inlocuitorii artificiali devin astfel indispensabili, sarea si zahàrul alb; ambele sînt foarte dàunàtoare fiind foarte concentrate .
Adevàrul este cà sînt niste înlocuitori foarte jalnici comparîndu-i cu pierderile suferite prin devalorizare. S-a constatat cà din hrana fiartà se mànîncà în general de 3-4 ori mai mult decît din cea crudà .
Deja volumul scade puternic prin fierbere. Intoxicàrile si obezitatea nu pot fi deasemenea evitate .
Astfel cheltuielile cu hrana fiartà sînt de cîteva ori mai mari decît în cazul alimentelor crude .
Adeseori, cheltuielile cu medicul màresc cheltuielile cu alimentele si asa destul de mari. Este necesarà si o asigurare de boalà inutilà .
In pus se adaugà accidentele de muncà si pierderile prin odihnà în sanatorii.
Ceea ce este mai ràu si nu poate fi evitat cifric sînt durerile si chinurile suferinzilor, fàcînd abstractie de nevoile financiare si sufletesti ce apar în cîte o familie. Atîta sacrificà omul pentru plàcerile gurii .
La toate acestea trebuie spus cà gusturile se pot reeduca pentru cà dupà cum se stie, gustul este o problemà de obisnuintà .
Apropos de plàcerile gurii; îmi iubesc mai mult hrana de acum decît cea de dinainte. Imi amintesc încà bine de schimbarea obiceiurilor mele .
Sardinele în ulei din conserve se numàrau atunci printre mîncàrurile mele preferate .
Cînd am început sà fac trecerea spre celàlalt gen de alimentatie, mi-am propus ca pe viitor în fiecare sîmbàtà sà mai cumpàr doar o conservà micà, nu douà ca sà fiu pregàtit si pentru sîmbàta urmàtoare, càci dacà vrei sà renunti
la ceva ce-ti place, sà nu faci provizii în casà pentru cà ispita este mare. Dupà un timp mai cumpàram abia la douà sàptàmîni cîte o conservà si apoi din ce în ce mai rar. Dupà circa o jumàtate de an nu mai simteam nevoia sà le mànînc .
Ce importantà mai au viata sau banii fàrà sànàtate ?
Aceastà chibzuintà sà ne dea curajul de a trece la noul gen de mîncare .

Niciun comentariu: