sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Flora Intestinala - Secretul Sanatatii

Orice dezechilibru din organism influenteaza sanatatea.

Flora IntestinalaTotalitatea germenilor care exista in mod normal in intestin. Administrarea de antibiotice cu spectru larg de actiune poate perturba in mod grav echilibrul florei intestinale. Acest dezechilibru pasager se traduce de cele mai multe ori prin pierderea mirosului de fecale al scaunelor si prin dezvoltarea de ciuperci, mai rar printr-o diaree benigna, care se manifesta pe toata durata tratamentului. In toate cazurile, oprirea antibioterapiei este urmata de restaurarea treptata a florei intestinale. O infectie intestinala sau toxiinfectie (secretarea de toxine de catre bacterii) pot, de asemenea, sa antreneze o perturbare a florei, incapabila sa compenseze actiunea germenilor patogeni.

Rolul pozitiv jucat de anumite bacterii a fost observat la inceputul secolului al XX-lea de un cercetatorul rus Eli Metchnikoff, laureat al Premiului Nobel. Acesta a aratat ca flora intestinala poate fi modificata prin adaosul unor bacterii utile in detrimentul celor daunatoare. El a subliniat ca producerea de substante toxice in intestinul gros este data de activitatea microorganismelor proteolitice (putrefactive), cum ar fi clostridia, care se gaseste in mod normal in intestin. „Flora intestinala de autointoxicatie“ produce fenoli, indoli, amoniac si alte substante toxice, rezultate in urma digerarii proteinelor, si este extrem de daunatoare pentru organism. De asemenea a observat ca laptele fermentat cu lactobacili inhiba cresterea bacteriilor proteolitice.

 Afl a care sunt factorii ce pot genera tulburari ale florei intestinale si ce poti face ca sa tii situatia sub control
Sanatatea ta este asigurata de milioane de bacterii benefice care formeaza flora intestinala. Corpul uman are in jur de 100 de milioane de celule si cam de 10 ori mai multe microorganisme. Microorganismele sunt o gazda pentru multe functii utile: stimuleaza sistemul imunitar, previn dezvoltarea agentilor pat geni periculosi, regleaza digestia, ajuta la pastrarea echilibrului hormonal, mentin pH-ul natural in colon, produc vitamine precum vitamina K si biotina sau vitamina H, favorizeaza asimilarea calciului si a vitaminei D. Un dezechilibru al florei intestinale slabeste apararea organismului in fata infectiilor, a alergiilor si a problemelor digestive. Ca efecte imediate, apar balonari, diaree, colici sau constipatie.
CAUZELE DEZECHILIBRULUI
Milioane de bacterii intestinale pot sa dispara din cauza infectiilor intestinale, a stresului, a oscilatiilor climaterice, a medicamentelor, in special a antibioticelor. Dar alimentatia este cel mai important factor pentru mentinerea echilibrului florei intestinale. Bacteriile benefice au nevoie de fibre. Cele rele prefera grasimile animale si zaharul rafinat. Daca alimentatia ta asigura cantitati sanatoase de legume si cereale integrale, bacteriile prietenoase traiesc mult si prospera. Polifenolii, antioxidanti care se gasesc in usturoi, ceai verde si ginseng, sunt, de asemenea, utili in pastrarea bacteriilor benefice. Alimentele fermentate, precum kefirul, sosul de soia si iaurtul sustin formarea culturilor active probiotice care ajuta la eliminarea bacteriilor periculoase. Fibrele prebiotice ajuta bacteriile probiotice sa supravietuiasca aciditatii stomacului si intestinului subtire si incurajeaza dezvoltarea lor in intestine si colon. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului, stabilizeaza nivelul zaharului din sange si sunt asociate cu scaderea riscului de osteoporoza. Prebiotice le se gasesc in fructe in special in banane, dar si in ceapa, praz, boabe de soia, cartofi, sparanghel si cereale integrale. Mierea ajuta, de asemenea, la stabilirea florei normale. Unele dintre cele mai da unatoare substante pentru echilibrul florei intestinale sunt clorul si sodiul, care se gasesc in apa de la robinet sau in bauturi comerciale.

REFACEREA FLOREI INTESTINALE
In afara de o alimentatie potrivita, exista o serie de remedii naturale care ajuta la intretinerea si restabilirea echilibrului florei intestinale. O astfel de solutie este decoctul din fructe de afin, radacini de cerentel, frunze de nuc, rachitan, menta, coada racului, scoarta de stejar si cimbrisor. Se folosesc aproximativ doua lingurite de amestec, plante uscate si macinate, la care se adauga 250 ml de apa clocotita. Se consuma zilnic 2-3 cani de ceai fara zahar. Are actiune antiseptica si calmeaza mucoasa intestinala. Un alt remediu eficient sunt frunzele de ridiche, care pot fi consumate sub forma de salata. Ajuta la refacerea florei intestinale prin continutul ridicat de vitamina A, B1, B2 si vitamina C. In special in curele prelungite, de cel putin o luna, este un remediu antitoxic si depurativ. De asemenea, ajuta la tratarea sangerarilor gingivale, a asteniei, a tulburarilor de ritm cardiac si a somnolentei. Protejeaza stomacul si intregul organism de boli infectioase care apar atunci cand sistemul imunitar este slabit in urma consumului prelungit de medicamente. Pentru a reface flora intestinala la copii, poti folosi un amestec de germeni de grau, putin morcov crud dat pe razatoare, iaurt si o lingura de miere de albine. Un alt remediu la indemana este apa de orez - se fierbe o lingura de orez in 500 ml de apa.
10 ZILE REZISTA IN INTESTIN BACTERIA CARE S-A DOVEDIT CA REGENEREAZA RAPID FLORA INTESTINALA - LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS, PE CARE O GASIM IN IAURT



Distrugerea florei intestinale: simptome si tratamente

Cel mai des in tubul digestiv se gasesc microbi, cei mai multi se regasesc in colon, in timp ce, in stomac se gasesc cei mai putini fiind distrusi de catre acidul gastric.
Flora intestinala are un rol de protectie a mucoasei de la suprafata tubului digestiv, astfel, aceasta are rol de a produce vitamine, are rol de a metaboliza alimentele si de a opri colonizarea zonei in care se gasesc microbi necunoscuti ai organismului.
Rar, apar unele dezechilibre intre specii diferite de microorganisme din intestin: cel mai des scad numeric sau se inmultesc peste masura, creand un dezechilibru intenstinal, astfel, cand se produc aceste dezechilibre multe persoane au impresia ca s-a produs distrugerea florei intestinale, lucru complet gresit.

Cauzele ce duc la dezechilibrul florei intestinale normale

1. Consumul excesiv de antibiotice pe cale orala.
2. Laxative luate in exces.
3. Citostaticile.
4. Igiena alimentara deficitara ce aduce germeni microbinieni noi ce nu se gasesc in mod normal in intestin.
5. Boli intestinale.
6. Lipsa sursei de hrana sau alimentatia prin perfuzie.
7. Regim alimentar neobisnuit, spre exemplu, care poate favoriza diverse specii de bacterii. Aici se poate incadra si regimul pentru slabit.
8. Scaderea aciditatii sucului gastric. Daca se administreaza medicamente in mod excesiv, sucul gastric va avea aciditatea scazuta. Sucul gastric distruge foarte multe bacterii inainte ca acestea sa ajunga in intestin.
9. Modificarea tranzitului intestinal: constipatia, diareea.
10. Interventii chirurgicale pe tubul digestiv.
11. Imunitatea scazuta. In general in cazul deficitului de umunoglobulina A. (are rol de a apara mucoasa)
12. Consumul excesiv de alimente conservate chimic.
13. Anxietatea si depresia.

Simptome in cazul distrugerii florei intestinale

1. Balonare abdominala.
2. Constipatie si diaree.
3. Dureri articulare cronice si dureri intestinale (rampe).
4. Anemie si tulburari de vedere in timpul noptii.
5. Scadere in greutate (uneori severa).
6. Rarirea oaselor (osteomalacie).
7. Sangerari anormale mucoase.
8. Hipocalcemie cu manifestari de tip tetanie.
10. Tulburari neurologice.
11. Edeme.

Tratament florei intestinale

Intrebarea tot mai multor pacienti ce se confrunta cu distrugerea florei intestinale, este: cum putem reface flora intestinala?
Trebuie inteles faptul ca flora intestinala = microbi intestinali, deci, trebuie crescuti numarul de microbi din intestin!
Problema ar fi ca nu trebuie sa cresti numarul de microbi peste normal, ci sa o refaci pe cea de la limita normalului.
Flora intestinala ar putea fi stabilita la normal prin administrarea de diverse medicamente ce sunt la ora actuala pe piata. din nefericire, multe dintre ele nu au un efect benefic asupra florei intestinale, fiind doar reclama de ele.
Tot ce trebuie sa stie pacientii, este ca au nevoie de surse de: Bifidobacterium si Lactobacillus, ce se gasesc in alimente precum: branza, vinul, berea, cidrul, bauturile fermentate, painea facut cu drojdie, castravetii, ciocolata, varza.
E adevarat ca exista si preparate mult mai concentrate si mai straine farmaciei si medicinei, insa, acestea cel mai des sunt stiute fie de cei care prepara leacuri babesti si naturale, fie de nimeni.   http://www.farmonline.info/distrugerea-florei-intenstinale-simptome-si-tratamente/

Niciun comentariu: