Daca esti supraponderal, ar trebui sa stii ca scaderea in greutate poate produce si o reducere a nivelului de colesterol. Specialistii sugereaza faptul ca obezitatea incetineste metabolismul. Astfel ca si daca mananci mai putin gras colesterolul ar putea ramane la aceleasi valori ridicate pana cand vei da jos excesul de greutate. Fie si scaderea cu numai 5 kilograme poate imbunatati nivelul colesterolului. Insa nu intra intr-o diesta severa brusc. Este indicat sa pierzi din greutate gradat, jumatate de kilogram pe saptamana este cea mai sanatoasa si mai usoara modalitate de a ajunge la greutatea normala. Pana si pierderea a 1 kilogram pe an reduce cu pana la 25% presiunea sangelui si scade cu 35% riscul de a de imbolnavi de diabet.
Europa este o "comoară pe care am moştenit-o"
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
Medicul alege preparatul si doza de medicament.
Tratamentul medicamentos care vizeaza scaderea colesterolului se administreaza seara, pentru ca pe parcursul noptii se secreta cea mai mare cantitate de colesterol.
- afectare musculara resimtita ca dureri la nivelul muschilor, in special la membrele inferioare.
- afectarea ficatului: oboseala extrema, durere/disconfort in epigastru (“capul pieptului”), urina colorata ca berea neagra, scaun decolorat.
Regimul alimentar recomandat in hipercolesterolemie
- Alimente indicate in regimul pentru colesterol marit:
- Cereale: preparate din faina integrala. Paine integrala, neagra, de secara, grau germinat, orez (de preferinta nedecorticat), paste din faina integrala. Cereale (musli) fara zahar.
- Fructe si legume: orice fel de fruct proaspat, uscat sau conservat fara zahar (cu exceptia celor interzise). Orice fel de legume proaspete sau conservate prin frig, fierte, inabusite, coapte la cuptor (cu exceptia celor interzise), ciuperci.
- Peste: orice fel de peste proaspat sau inghetat (cod, hering, macrou, etc.); conserve de peste in saramura sau sos tomat (sardine, ton). Peste fiert, inabusit, la gratar.
- Carne: pui, curcan (fara piele), iepure, vitel, vanat, Carne din proteine de soia. Carne rosie foarte slaba.
- Oua si lactate: Albus de ou, lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, lapte de soia.
- Grasimi: cantitati extrem de mici, de preferat grasimile vegetale (uleiurile folosite crude).
- Dulciuri: Serbet, sarlota din lapte degresat, salata de fructe, tarte cu fructe, budinci de gris, orez, paste cu lapte degresat si albusuri de ou (fara galbenusuri). Indulcitori artificiali, dulceturi si marmelade cu continut redus de grasimi.
- Bauturi: Ceai, cafea, bauturi hipocalorice, sucuri naturale de fructe si legume, apa minerala.
- Sosuri si condimente: piper, mustar, boia, lamaie, otet, dafin, maghiran, cimbru, verdeata, usturoi, soia.
- Alimente interzise pacientilor cu colesterol marit:
- Cereale: Biscuiti dulci, biscuiti cu crema sau cu branza, pateuri, saleuri, sticks-uri, briose, croissant, orice fel de foietaj.
- Fructe si legume: Nuci, alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate. Fasole, mazare uscata, linte, cartofi prajiti in grasimi nepermise, legume conservate in sare.
- Peste: Peste prajit in grasimi nepermise, icre.
- Carne: Carne grasa, de porc, carnati, salam, pate, gasca, hamburger, carne cu grasime vizibila, piele de pasare.
- Oua si lactate: Lapte integral, lapte praf, smantana, iaurt gras, branzeturi grase (cascaval, branza topita, branza de burduf). Oua in exces, adica mai mult de trei pe saptamana.
- Grasimi: Unt, seu, untura, slanina.
- Dulciuri: Budinci, checuri, sosuri preparate din lapte integral cu grasimile interzise, supe creme. Prajituri cu frisca, crema cu smantana sau unt, ciocolata, halva, martipan, dulciuri concentrate, produse de patiserie din comert.
- Bauturi: Lapte integral, lichior, alcool in exces.
- Sosuri si condimente: Sare in exces, sosuri pe baza de maioneza, dressinguri din comert.
Vezi și
Care sunt cauzele colesterolului marit
- LDL-colesterol sau “colesterolul rau”. Aceasta fractiune a colesterolului se depune pe vasul de sange, daca este in exces. Se formeaza astfel celebra placa de ateromcare este practic o depunere de grasime pe vasul de sange. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sange se ingroasa si isi pierde elasticitatea din ce in ce mai mult.
- HDL-colesterol sau “colesterolul bun” care nu se depune pe vas, o valoare mare a acestuia avand efect protector cardiovascular.
- dieta bogata in grasimi si prajeli
- istoric in familie de hipercolesterolemie familiala (boala transmisa genetic si manifestata la toti membrii familiei)
Cum se manifesta hipercolesterolemia?
Cand mergem la medic?
Hipercolesterolemia afecteaza toate grupele de varsta, inclusiv copiii.
Sunt persoane tinere, intre 30-40 de ani, de regula barbati, mari fumatori, cu valori relativ mici ale colesterolului peste limita normala, care lucreaza intr-un mediu stresant, cu sau fara istoric in familie de boala cardiovasculara si care fac infarct miocardic acut in aparenta stare de sanatate. Insa, la o privire mai atenta, sunt prezenti mai multi factori de risc cardiovasculari. Unii nemodificabili : sexul, istoricul personal, altii (cei mai multi) modificabili : fumatul, hipercolesterolemia, stresul.
De aceea controlul medical anual la medicul de familie este important indiferent de varsta.
Acest control are ca scop identificarea din timp a factorilor de risc generali si cei cardiovasculari in special.
Odata cunoscuti factorii de risc, acestia pot fi eliminati prin mijloace simple.
Acest lucru poate fi salvator si ne fereste de aparitia de boli, unele dintre ele foarte grave, ce necesita medicatie costisitoare, de lunga durata, de cele mai multe ori pentru toata viata.
Putem afirma ca hipercolesterolemia este un inamic din umbra, care daca nu este corect abordat face mult rau.
Odata cunoscuti factorii de risc, acestia pot fi eliminati prin mijloace simple.
Acest lucru poate fi salvator si ne fereste de aparitia de boli, unele dintre ele foarte grave, ce necesita medicatie costisitoare, de lunga durata, de cele mai multe ori pentru toata viata.
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Important este sa nu mancati dupa ora 20.00 cu o zi inaintea recoltarii de sange.
Elemente care ajuta medicul sa puna un diagnostic corect:
- de cand este prezenta hipercoleterolemia?
- elemente legate de obiceiuri alimentare
- specificarea cu exactitate a bolilor de care sufera rudele de grad I
Despre tratamentul colesterolului marit
Medicul alege preparatul si doza de medicament.
Tratamentul medicamentos care vizeaza scaderea colesterolului se administreaza seara, pentru ca pe parcursul noptii se secreta cea mai mare cantitate de colesterol.
- afectare musculara resimtita ca dureri la nivelul muschilor, in special la membrele inferioare.
- afectarea ficatului: oboseala extrema, durere/disconfort in epigastru (“capul pieptului”), urina colorata ca berea neagra, scaun decolorat.
Regimul alimentar recomandat in hipercolesterolemie
- Alimente indicate in regimul pentru colesterol marit:
- Cereale: preparate din faina integrala. Paine integrala, neagra, de secara, grau germinat, orez (de preferinta nedecorticat), paste din faina integrala. Cereale (musli) fara zahar.
- Fructe si legume: orice fel de fruct proaspat, uscat sau conservat fara zahar (cu exceptia celor interzise). Orice fel de legume proaspete sau conservate prin frig, fierte, inabusite, coapte la cuptor (cu exceptia celor interzise), ciuperci.
- Peste: orice fel de peste proaspat sau inghetat (cod, hering, macrou, etc.); conserve de peste in saramura sau sos tomat (sardine, ton). Peste fiert, inabusit, la gratar.
- Carne: pui, curcan (fara piele), iepure, vitel, vanat, Carne din proteine de soia. Carne rosie foarte slaba.
- Oua si lactate: Albus de ou, lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, lapte de soia.
- Grasimi: cantitati extrem de mici, de preferat grasimile vegetale (uleiurile folosite crude).
- Dulciuri: Serbet, sarlota din lapte degresat, salata de fructe, tarte cu fructe, budinci de gris, orez, paste cu lapte degresat si albusuri de ou (fara galbenusuri). Indulcitori artificiali, dulceturi si marmelade cu continut redus de grasimi.
- Bauturi: Ceai, cafea, bauturi hipocalorice, sucuri naturale de fructe si legume, apa minerala.
- Sosuri si condimente: piper, mustar, boia, lamaie, otet, dafin, maghiran, cimbru, verdeata, usturoi, soia.
- Alimente interzise pacientilor cu colesterol marit:
- Cereale: Biscuiti dulci, biscuiti cu crema sau cu branza, pateuri, saleuri, sticks-uri, briose, croissant, orice fel de foietaj.
- Fructe si legume: Nuci, alune, caju, mac, stafide, smochine, curmale, prune uscate. Fasole, mazare uscata, linte, cartofi prajiti in grasimi nepermise, legume conservate in sare.
- Peste: Peste prajit in grasimi nepermise, icre.
- Carne: Carne grasa, de porc, carnati, salam, pate, gasca, hamburger, carne cu grasime vizibila, piele de pasare.
- Oua si lactate: Lapte integral, lapte praf, smantana, iaurt gras, branzeturi grase (cascaval, branza topita, branza de burduf). Oua in exces, adica mai mult de trei pe saptamana.
- Grasimi: Unt, seu, untura, slanina.
- Dulciuri: Budinci, checuri, sosuri preparate din lapte integral cu grasimile interzise, supe creme. Prajituri cu frisca, crema cu smantana sau unt, ciocolata, halva, martipan, dulciuri concentrate, produse de patiserie din comert.
- Bauturi: Lapte integral, lichior, alcool in exces.
- Sosuri si condimente: Sare in exces, sosuri pe baza de maioneza, dressinguri din comert.
- Obezitatea
- Consumul de alimente cu grasimi saturate
- Consumul de alcool
- Fumatul
- Lipsa exercitiilor fizice
- Varsta – nivelul colesterolului incepe sa creasca odata cu varsta de 20 de ani
- Cei care au fost diagnosticati cu boala arteriala periferica, boala coronariana
- Pacientii care au suferit un infarct
- Persoanele care au peste 40 de ani
- Pacientii care au diabet
- Pacientii care sufera de alte afectiuni precum boli de rinichi, glanda tiroida inactiva, pancreatita
Valoarea normala a colesterolului in Romania este 280 mg la 100 de ml de sange.
Daca este asa, cum s-a ajuns totusi ca marea majoritate a laboratoarelor tiparesc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o alta poveste. Una discret rusinoasa pentru tagma noastra medicala, dar care totusi trebuie spusa.
Secretul este ca scaderea valorii normale a colesterolului in sange a urmat o curba paralela si cu putin ulterioara descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scadea colesterolul.
Astfel, in anii ‘80, singurul medicament cu aceasta proprietate principala era acidul nicotinic.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicina anterioara anului 1980, vor citi acolo valoarea normala a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos.
Odata cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul in mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa a crescut enorm.
Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mic, specialistii in marketing au facut diferite socoteli, din care a reiesit ca, daca valoarea normala ar cobori de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea ca este neaparat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceasta valoare, firmele producatoare ar avea numai de castigat.
Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici in baza unor studii, au inceput a se intruni “varfurile cercetarii medicale”, mai intai in congrese o data la doi ani prin capitale europene, mai nou in congrese anuale prin locatii mult mai exotice.
La astfel de “intruniri stiintifice mondiale”, de regula insotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) exista deja obiceiul ca medicii participanti sa prezinte lucrari “stiintifice”, in care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decat se credea, ca exista riscuri serioase pentru sanatate la valori care ar fi fost O.K. inainte de congres, ca aceste date noi ridica serioase probleme de sanatate publica etc.
Sa mai observam ca ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normala a tensiunii arteriale si (in masura ceva mai mica) pentru glicemie.
Extrapoland, putem prevedea inca de pe acum ca, daca maine va aparea un medicament care sa modifice grupa sangvina, poimaine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla ca sufera de o grupa sangvina de-a dreptul toxica.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Daca valoarea colesterolului este pana la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie in aceasta situatie.
Daca valoarea colesterolului este intre 260 si 279 mg %, este recomandabila tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, impreuna cu repetarea determinarii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, daca nu a fost facut)
Daca valoarea colesterolului este intre 280 si 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smantanei, untului, laptelui gras, carnii grase si cu limitarea numarului de galbenusuri la 4 pe saptamana (albusurile nu contin colesterol). \
Se recomanda un regim bogat in peste (minimum 2 kg pe saptamana) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupa primul loc in aceasta privinta.
Din 6 in 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozandu-se atat colesterolul total, cat si fractiile lui.
Daca valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regula cu Vasilip o tableta de 10 mg pe zi imediat inainte de masa principala, sau o alta schema in functie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare dupa 3 luni, pentru a vedea daca dozele sunt eficiente.
Tipuri de intrebari frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiza imi da aceasta valoare in chenar negru si in dreptul ei scrie: “above normal range”.
Sefa laboratorului, cand mi-a inmanat buletinul de analiza, m-a rugat sa stau jos.
Vecinii si cei din familie sunt ingroziti de cat de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sa iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunandu-mi ca in caz contrar am sa fac infarct.
Ce este de facut ?
Raspuns: daca inca nu ati citit articolul acesta, cititi-l.
Laboratorul da valorile normale in functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu in functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sanatos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a “normalului”.
Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sa primeasca invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .
Daca nu credeti toate acestea, intrati in primul anticariat si uitati-va in orice carte de medicina anterioara anului 1980 si vedeti cat este colesterolul normal.
Am auzit ca uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevarat ?
Raspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sa sintetizeze colesterol ca atare.
Deci, orice fruct sau leguma sau cereala este la fel de buna din punctul de vedere al regimului in cazul unei hipercolesterolemii, iar un numar mic de plante sunt in mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esential sa nu mancati de loc: carne grasa si smantana si sa mancati cat mai putine galbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotriva, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precadere, in mod paradoxal, pestele gras.
Desi laptele si multe branzeturi contin colesterol, ele nu cresc in mod semnificativ colesterolul daca sunt folosite in cantitati prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?
Raspuns: Orice medicament, incepand cu banala aspirina, are reactii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri.
Aceasta nu inseamna sa nu luam medicamente de loc, ci sa o facem atunci cand, in urma unui rationament medical, medicul nostru considera ca beneficiul scontat este mai mare decat riscul potential.
Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atata colesterol, daca eu in ultimele saptamani am mancat numai urzici si mere ?
Raspuns: Aceasta situatie (relativ rara) in care va aflati se explica printr-o tulburare reala de metabolism.
Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeaza colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceasta sinteza este in exces.
Va trebui sa urmati un tratament medicamentos, in principiu toata viata, tratament in lipsa caruia exista un mare risc sa suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral, etc.
Am colesterolul marit, dar nu suport sa mananc peste, iar usturoiul imi face rau. Ce este de facut ?
Raspuns: In loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturati, iar in loc de usturoi, incercati tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gasi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sa fac ?
Raspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adica HDL si “colesterolul rau”, adica LDL are importanta mai ales in cazurile in care colesterolul normal este crescut sau are valori la limita.Deci, in cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanta mai mare acordata pestelui in alimentatie ar fi indicata, totusi.
Mereu aud despre marea problema a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scazut, sub limita normala. E vreo problema ?
Tratamentul pentru arteriopatia obliterantă poate fi medical şi/sau chirurgical; se pot efetua de asemenea şi proceduri intervenţionale.
Este importantă pentru decizia terapeutică distanţa de mers la care apar simptomele.
Mulţi pacienţi cu claudicaţie sunt trataţi iniţial medical (în funcţie de simptome şi de distanţa de mers parcursă până la apariţia acestora).
Tratamentul medical
Scopul tratamentului medical este ameliorarea simptomelor şi încetinirea evoluţiei bolii.
Tratamentul medical include: controlul factorilor de risc, antrenamentul fizic şi tratamentul medicamentos.
Ce înseamnă controlul factorilor de risc?
Primul lucru care trebuie făcut este modificarea stilului de viaţă.
IMPORTANT! Fumatul este cel mai important factor de risc asociat cu arteriopatia obliterantă şi trebuie făcute toate eforturile ca pacientul arteritic să înceteze definitiv fumatul!
Valorile normale ale grăsimilor din sânge sunt:
Scăderea colesterolului opreşte progresia bolii şi reduce simptomele.
Scăderea lipidelor poate fi obţinută prin modificarea stilului de viaţă (dietă şi exerciţiu fizic) şi medicaţie hipolipemiantă.
Mâncaţi alimente cu un conţinut scăzut în grăsimi!
Evitaţi alimentele ce conţin grăsimi animale (carne de porc, de oaie, pieliţă de pui, mezeluri - salam, cârnaţi, organe - ficat, rinichi, creier, slanină, unt, smântană, frişcă, brânzeturi fermentate, lapte, gălbenuş de ou).
Evitaţi alimentele prăjite şi adăugarea de grăsime la gătit (untură, margarină, ulei); preparaţi alimentele mai degrabă la cuptor, la grătar sau prin fierbere. Folosiţi mai degrabă alimente bogate în grăsimi mono- şi polinesaturate (ajută la scăderea colesterolului când sunt folosite cu moderaţie): peşte, ulei de măsline, uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado.
Consumaţi cât mai multe fructe şi legume.
Limitaţi cantităţile de glucide din alimentaţie (pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri etc.), mai ales dacă aveţi diabet zaharat sau sunteţi obez.
medicamente trebuie să luaţi
pentru scăderea grăsimilor din sânge!
Există mai multe clase de medicamente:
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt <130/80 mm Hg.
Pentru controlul tensiunii arteriale este necesară scăderea cantităţii de sare din alimentaţie (trebuie evitate alimentele cu conţinut crescut de sare - murături, brânzeturi sărate, conserve, aditivi alimentari săraţi) şi normalizarea greutăţii corporale.
Adesea pacienţii hipertensivi necesită tratament medicamentos pentru scăderea tensiunii arteriale.
Tratamentul va fi recomandat de medic şi va fi continuat fără pauză conform recomandării acestuia!
Obţinerea unor valori normale ale tensiunii arteriale înseamnă tratament eficient şi nu vindecare!
La persoanele diabetice glicemia pe nemâncate trebuie să fie <108 mg/dl şi hemoglobina glicozilată <6.5 g/dl pentru un control bun al diabetului.
Respectaţi strict regimul alimentar: excludeţi din alimentaţie zahărul şi derivatele şi limitaţi cantităţile de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase etc.)
La respectarea dietei se adaugă, la sfatul medicului, tratament adecvat.
Importante sunt:
ALIMENTAŢIA (se va limita cantitatea de calorii, dulciurile, grăsimile, excesul de alcool) şi ACTIVITATEA FIZICĂ REGULATĂ.
Antrenamentul fizic
Se recomandă plimbarea (poate fi utilizată şi banda rulantă), urmĂnd un program regulat: şedinte de 40-60 minute de cel puţin 3 ori pe săptămĂnă. Şedinţa iniţială este de 30-35 minute de mers întrerupt la apariţia durerii şi reluat după ameliorarea acesteia; creşterea duratei şedinţelor se va face progresiv, cu cĂte 5 minute pe şedinţă.
Acest program trebuie să continue pentru cel puţin 3 luni.
Îmbunătăţirea simptomelor apare la mulţi pacienţi în aproximativ 2 luni.
Beneficiul exerciţiului fizic diminuă când se opreşte antrenamentul.
menţinerii unei igiene optime a piciorului
ischemic, în special la pacienţii diabetici!
Trebuie să se elimine orice factor care ar putea favoriza infecţia: traumatismele membrelor inferioare prin încălţăminte inadecvată, tratarea corectă a leziunilor interdigitale, a unghiilor încarnate, a micozelor, tratarea corectă a suprainfecţiilor.
Tratamentul medicamentos
La mulţi pacienţi cu claudicaţii, respectarea recomandărilor pentru modificarea factorilor de risc, exerciţiul fizic şi tratamentul medicamentos îmbunătăţesc simptomatologia, întârziind momentul necesităţii terapiei de revascularizare.
Tratamentul de revascularizare
La pacienţii cu simptome care apar la o distanţă mai mică de 200 metri de mers şi la cei cu dureri de repaus se recomandă proceduri de revascularizare intervenţională (angioplastie) sau chirurgicală.
Angioplastia percutană
Angioplastia percutană (dilatarea arterelor) este o procedură nechirugicală care presupune umflarea pentru câteva secunde a unui balonaş la nivelul zonelor de îngustare arterială, având ca rezultat reluarea unui flux sanguin acceptabil. Uneori se utilizează un stent (tub metalic fin ce se montează în interiorul vasului pentru menţinerea acestuia deschis dupa dilatare).
Manevra se face în timpul spitalizării, în laboratorul de cateterism cardiac. Se efectuează cu anestezie locală şi necesită repaus ulterior la pat de 12 ore pentru prevenirea complicaţiilor locale. Fiind o procedură invazivă, se impun aceleaşi precauţii ca în cazul arteriografiei.
Tratamentul chirurgical
La unii pacienţi cu arteriopatie obliterantă este necesară intervenţ ia chirurgicală de revascularizare arterială. Există mai multe tehnici chirurgicale:
http://www.ghidulpacientului.ro/arteriopatia-obliteranta/pagina4.php