joi, 18 octombrie 2012

Prevenirea imbatranirii prin Alimente


Cele mai bune 8 alimente pentru prevenirea imbatranirii

 De ce prevenirea imbatranirii? Fiindcă trebuie să ne păstrăm corpul – şi organismul în general – cât mai tânăr cu putinţă pentru o perioadă cât mai îndelungată, asa incat vă propunem o scurta listă cu alimente ce ajută in a ne menţine corpul frumos si sănătos!
Ca o regulă generală, pentru a preveni îmbătrânirea, încercați să țineți cât mai scăzut consumul de zahăr și de sare, scădeți aportul de calorii și de grăsimi saturate și creșteți aportul de fructe și legume proaspete, pește gras și cereale integrale.
Pe lângă aceste simple lucruri  , următoarele alimente sunt recunoscute pentru proprietățile lor de prevenire a imbatranirii și ar trebui să le includeți în mod regulat în dietele voastre:
 1. Avocado:
Avocado este bogat în vitamina E, care este un bine-cunoscut antioxidant – ce menține pielea sănătoasă și previne îmbătrânirea acesteia. De asemenea, este bogat în potasiu – ce previne retenția de lichide și a hipertensiunii arteriale. Acesta conține cantități mari de grăsimi sănătoase mono-saturate, ce ajută la reducerea nivelului de colesterol RĂU din organism.
 2. Fructe de Pădure:

Toate fructele de pădure - căpșuni, afine, mure și zmeura - sunt pline de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă și previn îmbătrânirea.
 3. Legume Crucifere:

Toate legumele crucifere - varza, conopida, broccoli - conțin un puternic antioxidant care ajută la descompunerea estrogenilor din organism. Acesta protejează împotrivacancerului de sân, cancerului ovarian și a altor tipuri de cancer legate de estrogen. În plus, broccoli conține alți compuși care protejează împotriva cancerului în general și a bolilor de inimă.
 4. Tomate (roșii):
În general, consumul de tomate este benefic împotriva anumitor tipuri de cancer,degenerescenţă maculară și cataractă – și ajută la menținerea funcției mentale în timpul imbatranirii.
Tomatele conțin licopen, ce face parte din familia carotenoidelor și este de două ori mai puternic decât beta-carotenul.
Studii recente arată că licopenul reduce riscul cancerului de sân, pulmonar și de colon. Roșiile mai conțin și antioxidantul glutation - care stimulează funcția imunitară.
Trebuie remarcat faptul că roșiile sunt mai bine consumate fierte – deoarece căldura face antioxidanții prezenți în roșii mai ușor de procesat pentru organism.

Ce să mai citim? 

UVC, reușește să distrugăvirusurile în doar câteva secunde.

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT



 5. Usturoi:

Usturoiul este una dintre cele mai vechi si cunoscute surse naturale de antioxidanti, deoarece este foarte bogat în aceștia.
Acești antioxidanți ajută la reducerea riscului bolilor de inimă, a multor forme de cancer și bineînțeles, la prevenirea imbatraniriiUsturoiulstimulează sistemul imunitar și protejează împotriva multor boli infecțioase.

 6. Ceai:
Ceaiul este, probabil, una dintre cele mai frecvent consumate băuturi din lume. El ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, cancerului, accidentelor vasculare și a multor altor boli.
Se credea că ceaiul verde conține cantități mai mari de antioxidanți decât ceaiul negru, dar studii recente au arătat că ambele sunt la fel de benefice.

 7. Spanac:

S-a constatat că spanacul protejează împotriva multor boli, inclusiv cancerul și bolile de inimă. Spanacul este util în special în prevenirea degenerescenţei maculare și pierderii vederii odată cu vârsta.
Acestea se datorează conținutului său de luteină - un puternic antioxidant găsit în spanac și este pigmentul principal în maculă.

 8. Morcovi:

După cum probabil știți, morcovii sunt bogați în beta-caroten – un antioxidant puternic cu un rol protector împotriva multor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar, de sân, vezică urinară și esofagian, cât și a altor boli precum cele de inimă.
Ca și tomatele, morcovii sunt mai bine consumați fierți deoarece conțin antioxidanți mai ușor de procesat decât morcovii cruzi.

Stimulente pentru Creier


Alimente care îţi menţin creierul tânăr. 

Vârsta la care îşi pot face apariţia bolile de memorie a scăzut drastic de la 70 de ani la 45 de ani, arată un studiu realizat de Fundaţia Ana Aslan International.




Masajul

 Hipocrate, cel supranumit „părintele medicinei“, spunea că vindecarea începe cu masaj şi băi aromate. Aşa că, nu uita: tenul frumos e în mâinile tale! Învaţă să-ţi faci un masaj antirid la tine acasă!
Masajul a fost folosit, dintotdeauna, ca o soluţie de frumuseţe şi tratament pentru faţă şi corp. Chiar dacă masajul facial nu te va scăpa de ridurile deja instalate, poate preveni apariţia unora noi şi ajută
pielea să devină mai netedă, fermă şi luminoasă. Tratamentul descris de Mary Quant (fashion&beauty guru englez) în cartea sa „Classic Make-up&Beauty“ este o combinaţie de masaj şi tehnici de presopunctură, care stimulează circulaţia sângelui şi ajută sistemul limfatic să dreneze orice exces de fluide. Pentru beneficii maxime, repetă fiecare pas de trei ori şi foloseşte-ţi degetul mijlociu pe fiecare punct de presopunctură, apăsând timp de trei secunde. Nu uita că pielea feţei e mai delicată decât cea de pe corp, deci va trebui să masezi delicat, fără să forţezi muşchii.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII



Masajul facial este unul dintre cele mai relaxante tipuri de masaj. Invatati masajul facial, pentru a va putea rasfata membrii familiei sau oaspetii. Un masaj facial aplicat sistematic ajuta la indepartarea celulelor moarte de pe piele, mareste absorbtia cremelor si cu technicile speciale este bun si pentru aplicarea zilnica a cremelor hidratante.Va tine pielea fitt si hidratant, micsoreaza  posibilitatea aparitiei zidurilor. Clientii vostri intr-o stare perfect relaxata vor aprecia reinoirea pielii fetei. Cu ajutorul tehnicilor speciale, simptomele neplăcute a durerilor de cap sunt reduse semnificativ.
STIATI CA? Pentru copii hiperactivi, un masaj facial cu mainile parintilor, poate face adevarate minuni! Masajul facial poate ajuta copilul să devină mai calm si mai echilibrat. Daca folosim masajul regulat, pot fi reduse conflictele in cadrul familiei, îmbunătăteste comunicarea și atmosfera devine mai armonioasă!

Masajul Indian al fetei, scalpului si al zonei cervicale reprezinta o metoda naturala de lifting facial si poate fi privit ca terapie asemanatoare si complementara presopuncturii.
Scopul principal al terapeutului este de a elimina ridurile de expresie de pe fata pacientului, conferindu-i acesteia un aspect luminos, relaxat si tanar.
Masajul are ca obiectiv activarea punctelor energetice, efectul venind dinspre interior catre exterior, la fel ca in toate terapiile si masajele holistice de origine orientala.

 Desi stergerea ridurilor de expresie este principalul motiv pentru care pacientii aleg acest tip de masaj, datorita presiunilor specifice asupra punctelor localizate pe meridianele energetice ale fetei, scalpului, cefei si umerilor, afectiuni precum insomnia, stresul sau tuburarile sistemice pot fi ameliorate sau chiar pot disparea definitiv.
 
Masajul indian al fetei, scalpului si zonei cervicale se deosebeste fundamental de masajul facial practicat in saloanele de cosmetica.
Lucrul pe puncte importante de pe meridianele energetice aduce clientului o resetare profunda, nu doar la nivelul aspectului pielii si muschilor, ci si la nivel profund, emotional si energetic.

 Scapa de riduri si de aspectul tern, umflat si obosit al fetei, cu ajutorul masajului facial!
Prin miscari de masaj poti stimula circulatia la nivelul fetei si poti obtine o piele mai intinsa si acea stralucire sanatoasa a tenului la care viseaza toate femeile.
Cel mai bun moment pentru masajul facial este seara, atunci cand iti faci ritualul de curatire a tenului. Fii generoasa cand aplici demachiantul, la fel si in cazul cremei hidratante. Degetele tale trebuie sa alunece pentru a preveni agresarea excesiva a pielii.
Fruntea este prima predispusa aparitiei ridurilor, asa ca trebuie sa acorzi o atentie speciala acestei zone.
Cu degetul aratator si degetul mijlociu de la ambele maini maseaza fruntea in sens circular.Coboara degetele in timp ce ridici din sprancene.
Dupa cateva zile in care practici acest masaj dimineata si seara, vei observa ca ai o frunte lipsita de riduri.

Miscari de masaj pentru zona ochilor.
Incruciseaza degetele pe frunte, astfel incat degetele aratatoare sa se situeze intre sprancene. Pozitioneaza degetele mari in coltul exterior al ochilor. Inchide ochii, trage degetele aratatoare in sus si degetele mari catre tample. Repeta miscarile timp de 30 de secunde, in 5 reprize.

Pentru a preveni aparitia ridurilor din jurul gurii, iti recomandam sa presezi usor colturile gurii cu degetele aratatoare si sa intinzi pielea spre exterior.
Maseaza pielea de jos in sus, timp de 40 de secunde.


Cum să-ţi protejezi creierul de îmbătrânirea prematură !
O depresie netratată timp de 6 luni duce la o boală de memorie. Statisticile arată că una din două persoane cu depresii netratate dezvoltă, ulterior, o boală de memorie.
Ca să eviţi acest risc trebuie să înveţi să controlezi eficient situaţiile stresante, să îţi acorzi momente de relaxare, să ai un somn odihnitor noaptea şi, nu în ultimul rând, să introduci în alimentaţia ta câteva alimente care te vor ajuta să-ţi menţii creierul mereu tânăr.
Numeroase studii au demonstrat faptul că o dietă bogată în antioxidanţi din fructe şi legume proaspete, în acizi omega 3 din peşte şi nuci, precum şi în cereale integrale este cheia pentru a menţine sănătatea creierului şi de a-l feri de degradare.
În primul rând, acest tip de dietă te va păzi de diabet, pe care foarte multe cercetări îl etichetează ca printre cei mai importanţi factori de risc pentru apariţia maladiei Alzheimer.

Iată ce alimente recomandă Dr. Oz pentru a ne proteja creierul de îmbătrânire:

1. Piperul negru

Piperina este o substanţă care se găseşte în piperul negru, având un puternic rol protector asupra creierului.
Studiile au arătat că după două săptămâni de administrare pe cobai şoareci cu celule afectate de Alzheimer, performanţele intelectuale s-au îmbunătăţit considerabil, încetinind astfel procesul de degradare a creierului.

2. Turmericul

Curcumina din turmeric este folosită de mii de ani pentru diverse condimente cu specific indian, cum ar curry.
Cercetările arată că o dietă în care este inclusă această substanţă are garantat un efect protector, împiedicând îmbătrânirea creierului.

3. Peşte gras

Două porţii pe săptămână de peşte gras, cum ar fi somonul, halibutul sau anşoa, au un rol benefic pentru dezvoltarea creierului. Singura condiţie este să nu-l consumi prăjit.
Pentru a beneficia de efectele protectoare este recomandat să prepari peştele la cuptor sau la grătar.

4. Cartofii

Sunt bogaţi în antioxidanţi care apără creierul de stresul oxidativ.
Este important să nu îi laşi la copt sau la fiert foarte mult. Încearcă să-i prepari la cuptor sau fierţi puţin la abur şi să-i eviţi pe cei prăjiţi.
De asemenea, este recomandat să consumi cartofii cu coajă cu tot, dacă îi speli bine, deoarece este foarte bogată în substanţe nutritive.

5. Fructe şi legume de toate culorile

Fructele şi legumele proaspete sunt bogate în polifenoli care ne apără creierul de îmbătrânire, de aceea este recomandat să consumi zilnic câteva soiuri de fructe.
De asemenea, dintre legume usturoiul reduce semnificativ riscul de Alzheimer, dar are şi un rol benefic pentru inimă, scăzând colesterolul şi reglând tensiunea arterială.

6. Batoanele de vanilie

Au proprietăţi antioxidante care previn îmbătrânirea prematură a creierului.

7. Oregano

Fiind foarte bogat în antioxidanţi, consumul regulat de oregano atât în stare proaspătă, cât şi uscat îţi va proteja creierul de îmbătrânire.

8. Cafeaua

Dacă este consumată cu moderaţie, cafeaua are un rol protector asupra creierului, împiedicând apariţia maladiei Alzheimer.
Un consum moderat înseamnă 1-2 ceşti pe zi.


Cele mai bune stimulente naturale pentru memorie

Fructele roşii (coacăze, căpşuni, zmeură, afine, mure) sunt considerate adevărate mine de vitamina C şi de antioxidanţi, care pot asigura o bună irigare a creierului.


Fructele de mare conţin proteine şi oligoelemente, zinc, iod, care combat oboseala intelectuală şi stresul.


Ouăle, aliment complex, conţin lecitină şi asigură o bună funcţionare a celulelor nervoase.


Ciocolata neagră este, conform studiilor, foarte bună pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul creierului şi ajută în tratarea insomniei. Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.


Spanacul conţine acid folic şi sporeşte capacitatea de concentrare.


Peştele gras (tonul, somonul, macroul, heringul, sardinele) conţine acizi graşi omega 3, esenţiali pentru stimularea memoriei. Rolul lor este cu atât mai important cu cât acizii omega 3 sunt componenţi importanţi ai membranelor celulare cerebrale. Conform unei cercetări recente, persoanele care consumă de trei ori pe săptămână peşte bogat în acizi omega 3 prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de demenţă.


Legumele uscate (linte, năut, fasole) sunt bogate în fibre şi au rolul de a echilibra indicele glicemic. Ţine minte că cerealele pe care le consumi dimineaţa pot furniza creierului porţia zilnică de energie iar glucoza reprezintă un adevărat combustibil pentru creier.


Bananele sunt bogate în magneziu şi vitamina B6, care îmbunătăţesc funcţiile mentale.


Ficatul de viţel sau de pui conţine fier (care ajută la transportul oxigenului către creier), precum şi mai multe vitamine din complexul B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.



O memorie de invidiat
Miraculosul creier uman primeste si stocheaza informatii toata viata. La fel ca un computer. Exista totusi o mare diferenta intre cele doua: când computerul creeaza probleme, poate fi inlocuit cu altul, dar creierul uman nu!
Filosoful Emil Cioran, cel care a spus ca “omul traieste prin uitare”, a su­ferit de Alzheimer, o boala care are prin­tre efecte pierderea memoriei. Dar un anumit grad de uitare reprezinta doar un proces normal al imbatrânirii, nu neaparat un simptom al bolii Alzheimer. In plus, uitarea functioneaza si ca sistem de protectie: ca sa putem stoca alte date importante, trebuie sa facem loc in memorie.
Si cum altfel decât uitând lucrurile inutile? Desigur, unele lucruri pe care le uitam nu ne-am propus sa le uitam, iar asta nu inseamna decât ca “sistemul” nu e perfect. Iar pentru ca sistemul sa fie cât mai performant, creierul a divizat memoria in trei parti: memorie activa, memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Ca la computer, unde ai posibilitatea sa partitionezi hardul, adica sa-l imparti in functie de necesitati.
Tipurile de memorie
Memoria activa
Este cea care te ajuta sa retii date atât cât ai nevoie de ele. De pilda, un numar de telefon luat din cartea de telefon, o adresa spusa de un prieten pe strada etc.
Memoria de scurta durata
Este locul in care stochezi informatiile pe care le accesezi cel mai des. Acolo ramân câteva ore sau câteva zile.
Memoria de lunga durata
Este cea care iti pastreaza datele ani de zile, unele ramânând intacte pâna la sfârsitul vietii: numele, data si locul nasterii, anumite amintiri.
Sfaturi pentru o buna memorare
Câte poezii ai memorat in ultima vreme? Nici una, doar nu mai esti eleva sa fii obligata sa faci asta. Si apoi, nici nu mai poti memora ca la 10 ani. Dar nu e nici o tragedie! Nu trebuie sa reciti o mie de versuri copiilor sau nepotilor. Nici ca ai uitat unde ti-ai pus ochelarii de citit sau paharul cu apa nu e o tragedie. Dar, nici nu-ti place ca te lasa memoria. Ce-i de facut?
In cazul calculatorului, lucrurile sunt simple: fie optezi pentru upgrade-ul memoriei existente, fie cumperi alta. In ceea ce priveste ?hardul? uman, nu ai decât o solutie: sa incerci sa-l imbunatatesti pe cel existent. Nu exista memorie umana de vânzare. Cel putin pâna acum!
Obisnuieste-te sa repeti mai mult. Nu uita, repetitia este mama invatarii. Daca vei repeta de multe ori un lucru, pâna la urma il vei tine minte!
Asociaza informatiile. Ca sa fii sigura ca informatia pe care vrei s-o stochezi in memorie s-a fixat, leag-o de ceva: de o poveste, un vers, un cântec deja cunoscut.
Ruperea. Ia informatia si rupe-o bucata cu bucata. Retine fiecare bucatica. E mai usor de memorat!
Vizualizarea. Daca atunci când te chinui sa retii o informatie o asociezi cu o imagine, chinul va fi mai mic.
Liste si alte notite. Nu te sfii sa faci liste cu cumpa­raturile pe care le ai de facut si chiar sa tii zilnic un jurnal cu activitatile cotidiene. Cumpara-ti cartea ?Teste si exercitii pentru dezvoltarea memoriei? de la Editura Polirom. Este un ma­nual care te va ajuta sa-ti exersezi memoria. Concepute pe trei niveluri de dificultate, usor, mediu si dificil, exercitiile ce compun a doua parte a cartii imbunatatesc capacitatea de memorare si atenueaza simptomele amneziei.
Meditatia, cel mai bun antrenor al mintii. Cu ajutorul ei poti da la o parte toate supararile zilei. E suficient sa meditezi timp de 20 minute ca sa devii alt om! Dintr-un posac si trist notoriu te transformi intr-o persoana vesela si senina. Totul e sa stapânesti bine tehnicile meditatiei. Iar asta o poti obtine invatând de la un specialist. Cursurile de yoga includ diverse tipuri de meditatii. La fel, terapiile extrem-orientale folosesc meditatia in scop te­rapeutic. Iti faci griji ca nu vei tine minte toti pasii pe care trebuie sa-i parcurgi in timpul meditatiei? Nici o problema. Efectuându-i de mai multe ori, iti vor deveni reflexe. Avantajul meditatiei e faptul ca ea poate fi practicata acasa.
Stimulente naturale
Fitoterapeutii recomanda Gingko biloba pentru stimularea memoriei – o cana de ceai zilnic. Se pare ca aceasta planta poate preveni pierderea memoriei de data recenta, inclusiv la persoanele care sufera de Alzheimer si alte tipuri de dementa.
Ginsengul siberianginsengul chinezesc si sucul de ovaz ajuta mai ales in problemele de memorare care apar din cauza epuizarii psihice.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) stimuleaza memoria, fiind eficient si atunci când ai de sustinut un examen, fiindca te poate ajuta sa-ti reamintesti cunostintele acumulate odata. Se recomanda aromote­rapie cu ulei de rozmarin. Atentie: nu lua pe cale bucala rozmarin, fiindca e toxic. Nu-l aplica direct pe piele (nediluat), fiindca irita!
Ashwagandha este o planta utilizata de medicina indiana ayurvedica. Aceasta planta are efecte benefice asupra creierului.
Cine inceti­neste hardul?
Neurotransmitatorii si neuronii joaca un rol important in fixarea memoriei, dar nu se stie prea bine cum decurge acest proces. Cert este ca pe masura ce imbatrânesti, neurotransimtatorii tind sa scada, ducând astfel la functionarea mai lenta a hardului uman.
Se banuieste ca si expunerea la radiatii prin folosirea intensa si indelungata a telefonului mobil poate dauna memoriei de scurta durata. Dar oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie certa in aceasta privinta. Printre cauzele care afecteaza memoria se numara: maladia Alzheimer, dementele, depresia, sindromul de oboseala cronica, anemia, o tiroida mai putin activa, consumul excesiv de alcool, o alimentatie neadecvata (saracacioasa).
Suplimente nutritive
Exista nenumarate comprimate pe care medicul ti le poate recomanda pentru a-ti pastra memoria in cea mai buna forma. Trebuie sa stii ca vitaminele Bjoaca un rol-cheie in functionarea acesteia. Insa, odata cu avansarea in varsta, organismul asimileaza mai greu vitaminele B din alimente. De aceea ai nevoie sa iti suplimentezi dieta cu multivitamine care contin complexul B.
E bine de stiut si faptul ca vitamina E este un antioxidant care ajuta la blocarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. In plus, se pare ca e de mare ajutor in pierderile de memorie cauzate de boala Alzheimer.
Cauta cat mai multe variante de imbunatatire a memoriei pe cale naturala si nu pierde din vedere faptul ca alimentatia chiar te poate ajuta. Intreaba la farmacie ce suplimente nutritive poti lua pentru imbunatatirea memoriei:GinkoPrim, de la Walmark, Energotop, de la Ivax.
Pune-ti creierul la munca!
Se spune ca ceea ce ai pierdut pe pla­nul memoriei, nu mai recapeti. Ei bine, specialistii spun ca nu poti primi inapoi memoria din tinerete, dar o poti imbu­na­tati pe cea de care te bucuri in prezent. Asadar, cu cât iti pui mintea la contri­bu­tie mai mult, cu atat ea va fi mai ascutita si mai lucida.
Prin urmare, nu te lasa prada uitarii! In fiecare seara, inainte de culcare, recapituleaza-ti evenimentele zilei. Nu rata nimic din ceea ce se intâmpla in familie, in tara, in lume. Dezleaga rebusuri, cuvinte incrucisate, jocuri de inteligenta (sudoku este o varianta foarte potrivita, chiar daca ti se pare greu la inceput). Vizio­neaza seriale si incearca sa retii personajele.
De retinut!
Slabirea memoriei are lega­tu­ra cu nivelul de stres. Lecitina este foarte buna pentru me­morie si se poate gasi la orice farmacie. De asemenea, pentru reducerea nivelului de stres este important ca in cursul zilei sa faci mici pauze de relaxare si, macar o data pe zi, sa faci o plimbare in aer liber, cel putin jumatate de ora.
Daca nu iti poti aminti ceva anume, nu incerca sa te concentrezi asu­pra lui cu toate fortele, caci cu cât te vei stresa mai tare sa-ti amintesti, cu atat se va bloca mai tare memoria ta. Destin­de-te si ceea ce vroiai sa-ti amin­testi va aparea ca din se­nin…
Daca nu poti tine minte ceva anume, cauta ceva sino­nim sau asemanator si memoreaza-l in forma aceea. Mare iti va fi mirarea când vei vedea ca aproape instantaneu iti vei aminti si termenul initial. Fa-ti fara nici o jena listute cu prioritatile sau cu ceea ce ai de facut in ziua respectiva. Nu e o rusine sa ai agende cu planificari sau biletele lipite pe usa frigiderului!
90% dintre persoanele de peste 50 ani au probleme de memorie.
Ce poti face?
Nu invata niciodata mecanic, ci logic. Asociaza ideile, termenii, datele, cu ceva ce iti este foarte familiar.
Esti matinala sau “pasare de noapte”? Descopera care sunt orele din zi sau noapte in care randamentul tau e maxim si chiar in ce loc si conditii inveti cel mai bine.
Exerseaza-ti memoria prin jocuri simple. Ca si in alte activitati, exercitiul este reusita pastrarii unei memorii bune.
Studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfarsit. Nu invata in ultima zi inainte de termenul limita; mintea are si ea nevoie de odihna si relaxare, chiar daca ti se pare ca nu stii destul sau ca ai uitat totul. Planifi­ca! Stabileste din timp programul urmatoarelor ore sau chiar zile.