joi, 18 octombrie 2012

Stimulente pentru Creier


Alimente care îţi menţin creierul tânăr. 

Vârsta la care îşi pot face apariţia bolile de memorie a scăzut drastic de la 70 de ani la 45 de ani, arată un studiu realizat de Fundaţia Ana Aslan International.




Masajul

 Hipocrate, cel supranumit „părintele medicinei“, spunea că vindecarea începe cu masaj şi băi aromate. Aşa că, nu uita: tenul frumos e în mâinile tale! Învaţă să-ţi faci un masaj antirid la tine acasă!
Masajul a fost folosit, dintotdeauna, ca o soluţie de frumuseţe şi tratament pentru faţă şi corp. Chiar dacă masajul facial nu te va scăpa de ridurile deja instalate, poate preveni apariţia unora noi şi ajută
pielea să devină mai netedă, fermă şi luminoasă. Tratamentul descris de Mary Quant (fashion&beauty guru englez) în cartea sa „Classic Make-up&Beauty“ este o combinaţie de masaj şi tehnici de presopunctură, care stimulează circulaţia sângelui şi ajută sistemul limfatic să dreneze orice exces de fluide. Pentru beneficii maxime, repetă fiecare pas de trei ori şi foloseşte-ţi degetul mijlociu pe fiecare punct de presopunctură, apăsând timp de trei secunde. Nu uita că pielea feţei e mai delicată decât cea de pe corp, deci va trebui să masezi delicat, fără să forţezi muşchii.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII



Masajul facial este unul dintre cele mai relaxante tipuri de masaj. Invatati masajul facial, pentru a va putea rasfata membrii familiei sau oaspetii. Un masaj facial aplicat sistematic ajuta la indepartarea celulelor moarte de pe piele, mareste absorbtia cremelor si cu technicile speciale este bun si pentru aplicarea zilnica a cremelor hidratante.Va tine pielea fitt si hidratant, micsoreaza  posibilitatea aparitiei zidurilor. Clientii vostri intr-o stare perfect relaxata vor aprecia reinoirea pielii fetei. Cu ajutorul tehnicilor speciale, simptomele neplăcute a durerilor de cap sunt reduse semnificativ.
STIATI CA? Pentru copii hiperactivi, un masaj facial cu mainile parintilor, poate face adevarate minuni! Masajul facial poate ajuta copilul să devină mai calm si mai echilibrat. Daca folosim masajul regulat, pot fi reduse conflictele in cadrul familiei, îmbunătăteste comunicarea și atmosfera devine mai armonioasă!

Masajul Indian al fetei, scalpului si al zonei cervicale reprezinta o metoda naturala de lifting facial si poate fi privit ca terapie asemanatoare si complementara presopuncturii.
Scopul principal al terapeutului este de a elimina ridurile de expresie de pe fata pacientului, conferindu-i acesteia un aspect luminos, relaxat si tanar.
Masajul are ca obiectiv activarea punctelor energetice, efectul venind dinspre interior catre exterior, la fel ca in toate terapiile si masajele holistice de origine orientala.

 Desi stergerea ridurilor de expresie este principalul motiv pentru care pacientii aleg acest tip de masaj, datorita presiunilor specifice asupra punctelor localizate pe meridianele energetice ale fetei, scalpului, cefei si umerilor, afectiuni precum insomnia, stresul sau tuburarile sistemice pot fi ameliorate sau chiar pot disparea definitiv.
 
Masajul indian al fetei, scalpului si zonei cervicale se deosebeste fundamental de masajul facial practicat in saloanele de cosmetica.
Lucrul pe puncte importante de pe meridianele energetice aduce clientului o resetare profunda, nu doar la nivelul aspectului pielii si muschilor, ci si la nivel profund, emotional si energetic.

 Scapa de riduri si de aspectul tern, umflat si obosit al fetei, cu ajutorul masajului facial!
Prin miscari de masaj poti stimula circulatia la nivelul fetei si poti obtine o piele mai intinsa si acea stralucire sanatoasa a tenului la care viseaza toate femeile.
Cel mai bun moment pentru masajul facial este seara, atunci cand iti faci ritualul de curatire a tenului. Fii generoasa cand aplici demachiantul, la fel si in cazul cremei hidratante. Degetele tale trebuie sa alunece pentru a preveni agresarea excesiva a pielii.
Fruntea este prima predispusa aparitiei ridurilor, asa ca trebuie sa acorzi o atentie speciala acestei zone.
Cu degetul aratator si degetul mijlociu de la ambele maini maseaza fruntea in sens circular.Coboara degetele in timp ce ridici din sprancene.
Dupa cateva zile in care practici acest masaj dimineata si seara, vei observa ca ai o frunte lipsita de riduri.

Miscari de masaj pentru zona ochilor.
Incruciseaza degetele pe frunte, astfel incat degetele aratatoare sa se situeze intre sprancene. Pozitioneaza degetele mari in coltul exterior al ochilor. Inchide ochii, trage degetele aratatoare in sus si degetele mari catre tample. Repeta miscarile timp de 30 de secunde, in 5 reprize.

Pentru a preveni aparitia ridurilor din jurul gurii, iti recomandam sa presezi usor colturile gurii cu degetele aratatoare si sa intinzi pielea spre exterior.
Maseaza pielea de jos in sus, timp de 40 de secunde.


Cum să-ţi protejezi creierul de îmbătrânirea prematură !
O depresie netratată timp de 6 luni duce la o boală de memorie. Statisticile arată că una din două persoane cu depresii netratate dezvoltă, ulterior, o boală de memorie.
Ca să eviţi acest risc trebuie să înveţi să controlezi eficient situaţiile stresante, să îţi acorzi momente de relaxare, să ai un somn odihnitor noaptea şi, nu în ultimul rând, să introduci în alimentaţia ta câteva alimente care te vor ajuta să-ţi menţii creierul mereu tânăr.
Numeroase studii au demonstrat faptul că o dietă bogată în antioxidanţi din fructe şi legume proaspete, în acizi omega 3 din peşte şi nuci, precum şi în cereale integrale este cheia pentru a menţine sănătatea creierului şi de a-l feri de degradare.
În primul rând, acest tip de dietă te va păzi de diabet, pe care foarte multe cercetări îl etichetează ca printre cei mai importanţi factori de risc pentru apariţia maladiei Alzheimer.

Iată ce alimente recomandă Dr. Oz pentru a ne proteja creierul de îmbătrânire:

1. Piperul negru

Piperina este o substanţă care se găseşte în piperul negru, având un puternic rol protector asupra creierului.
Studiile au arătat că după două săptămâni de administrare pe cobai şoareci cu celule afectate de Alzheimer, performanţele intelectuale s-au îmbunătăţit considerabil, încetinind astfel procesul de degradare a creierului.

2. Turmericul

Curcumina din turmeric este folosită de mii de ani pentru diverse condimente cu specific indian, cum ar curry.
Cercetările arată că o dietă în care este inclusă această substanţă are garantat un efect protector, împiedicând îmbătrânirea creierului.

3. Peşte gras

Două porţii pe săptămână de peşte gras, cum ar fi somonul, halibutul sau anşoa, au un rol benefic pentru dezvoltarea creierului. Singura condiţie este să nu-l consumi prăjit.
Pentru a beneficia de efectele protectoare este recomandat să prepari peştele la cuptor sau la grătar.

4. Cartofii

Sunt bogaţi în antioxidanţi care apără creierul de stresul oxidativ.
Este important să nu îi laşi la copt sau la fiert foarte mult. Încearcă să-i prepari la cuptor sau fierţi puţin la abur şi să-i eviţi pe cei prăjiţi.
De asemenea, este recomandat să consumi cartofii cu coajă cu tot, dacă îi speli bine, deoarece este foarte bogată în substanţe nutritive.

5. Fructe şi legume de toate culorile

Fructele şi legumele proaspete sunt bogate în polifenoli care ne apără creierul de îmbătrânire, de aceea este recomandat să consumi zilnic câteva soiuri de fructe.
De asemenea, dintre legume usturoiul reduce semnificativ riscul de Alzheimer, dar are şi un rol benefic pentru inimă, scăzând colesterolul şi reglând tensiunea arterială.

6. Batoanele de vanilie

Au proprietăţi antioxidante care previn îmbătrânirea prematură a creierului.

7. Oregano

Fiind foarte bogat în antioxidanţi, consumul regulat de oregano atât în stare proaspătă, cât şi uscat îţi va proteja creierul de îmbătrânire.

8. Cafeaua

Dacă este consumată cu moderaţie, cafeaua are un rol protector asupra creierului, împiedicând apariţia maladiei Alzheimer.
Un consum moderat înseamnă 1-2 ceşti pe zi.


Cele mai bune stimulente naturale pentru memorie

Fructele roşii (coacăze, căpşuni, zmeură, afine, mure) sunt considerate adevărate mine de vitamina C şi de antioxidanţi, care pot asigura o bună irigare a creierului.


Fructele de mare conţin proteine şi oligoelemente, zinc, iod, care combat oboseala intelectuală şi stresul.


Ouăle, aliment complex, conţin lecitină şi asigură o bună funcţionare a celulelor nervoase.


Ciocolata neagră este, conform studiilor, foarte bună pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul creierului şi ajută în tratarea insomniei. Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.


Spanacul conţine acid folic şi sporeşte capacitatea de concentrare.


Peştele gras (tonul, somonul, macroul, heringul, sardinele) conţine acizi graşi omega 3, esenţiali pentru stimularea memoriei. Rolul lor este cu atât mai important cu cât acizii omega 3 sunt componenţi importanţi ai membranelor celulare cerebrale. Conform unei cercetări recente, persoanele care consumă de trei ori pe săptămână peşte bogat în acizi omega 3 prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de demenţă.


Legumele uscate (linte, năut, fasole) sunt bogate în fibre şi au rolul de a echilibra indicele glicemic. Ţine minte că cerealele pe care le consumi dimineaţa pot furniza creierului porţia zilnică de energie iar glucoza reprezintă un adevărat combustibil pentru creier.


Bananele sunt bogate în magneziu şi vitamina B6, care îmbunătăţesc funcţiile mentale.


Ficatul de viţel sau de pui conţine fier (care ajută la transportul oxigenului către creier), precum şi mai multe vitamine din complexul B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.



O memorie de invidiat
Miraculosul creier uman primeste si stocheaza informatii toata viata. La fel ca un computer. Exista totusi o mare diferenta intre cele doua: când computerul creeaza probleme, poate fi inlocuit cu altul, dar creierul uman nu!
Filosoful Emil Cioran, cel care a spus ca “omul traieste prin uitare”, a su­ferit de Alzheimer, o boala care are prin­tre efecte pierderea memoriei. Dar un anumit grad de uitare reprezinta doar un proces normal al imbatrânirii, nu neaparat un simptom al bolii Alzheimer. In plus, uitarea functioneaza si ca sistem de protectie: ca sa putem stoca alte date importante, trebuie sa facem loc in memorie.
Si cum altfel decât uitând lucrurile inutile? Desigur, unele lucruri pe care le uitam nu ne-am propus sa le uitam, iar asta nu inseamna decât ca “sistemul” nu e perfect. Iar pentru ca sistemul sa fie cât mai performant, creierul a divizat memoria in trei parti: memorie activa, memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Ca la computer, unde ai posibilitatea sa partitionezi hardul, adica sa-l imparti in functie de necesitati.
Tipurile de memorie
Memoria activa
Este cea care te ajuta sa retii date atât cât ai nevoie de ele. De pilda, un numar de telefon luat din cartea de telefon, o adresa spusa de un prieten pe strada etc.
Memoria de scurta durata
Este locul in care stochezi informatiile pe care le accesezi cel mai des. Acolo ramân câteva ore sau câteva zile.
Memoria de lunga durata
Este cea care iti pastreaza datele ani de zile, unele ramânând intacte pâna la sfârsitul vietii: numele, data si locul nasterii, anumite amintiri.
Sfaturi pentru o buna memorare
Câte poezii ai memorat in ultima vreme? Nici una, doar nu mai esti eleva sa fii obligata sa faci asta. Si apoi, nici nu mai poti memora ca la 10 ani. Dar nu e nici o tragedie! Nu trebuie sa reciti o mie de versuri copiilor sau nepotilor. Nici ca ai uitat unde ti-ai pus ochelarii de citit sau paharul cu apa nu e o tragedie. Dar, nici nu-ti place ca te lasa memoria. Ce-i de facut?
In cazul calculatorului, lucrurile sunt simple: fie optezi pentru upgrade-ul memoriei existente, fie cumperi alta. In ceea ce priveste ?hardul? uman, nu ai decât o solutie: sa incerci sa-l imbunatatesti pe cel existent. Nu exista memorie umana de vânzare. Cel putin pâna acum!
Obisnuieste-te sa repeti mai mult. Nu uita, repetitia este mama invatarii. Daca vei repeta de multe ori un lucru, pâna la urma il vei tine minte!
Asociaza informatiile. Ca sa fii sigura ca informatia pe care vrei s-o stochezi in memorie s-a fixat, leag-o de ceva: de o poveste, un vers, un cântec deja cunoscut.
Ruperea. Ia informatia si rupe-o bucata cu bucata. Retine fiecare bucatica. E mai usor de memorat!
Vizualizarea. Daca atunci când te chinui sa retii o informatie o asociezi cu o imagine, chinul va fi mai mic.
Liste si alte notite. Nu te sfii sa faci liste cu cumpa­raturile pe care le ai de facut si chiar sa tii zilnic un jurnal cu activitatile cotidiene. Cumpara-ti cartea ?Teste si exercitii pentru dezvoltarea memoriei? de la Editura Polirom. Este un ma­nual care te va ajuta sa-ti exersezi memoria. Concepute pe trei niveluri de dificultate, usor, mediu si dificil, exercitiile ce compun a doua parte a cartii imbunatatesc capacitatea de memorare si atenueaza simptomele amneziei.
Meditatia, cel mai bun antrenor al mintii. Cu ajutorul ei poti da la o parte toate supararile zilei. E suficient sa meditezi timp de 20 minute ca sa devii alt om! Dintr-un posac si trist notoriu te transformi intr-o persoana vesela si senina. Totul e sa stapânesti bine tehnicile meditatiei. Iar asta o poti obtine invatând de la un specialist. Cursurile de yoga includ diverse tipuri de meditatii. La fel, terapiile extrem-orientale folosesc meditatia in scop te­rapeutic. Iti faci griji ca nu vei tine minte toti pasii pe care trebuie sa-i parcurgi in timpul meditatiei? Nici o problema. Efectuându-i de mai multe ori, iti vor deveni reflexe. Avantajul meditatiei e faptul ca ea poate fi practicata acasa.
Stimulente naturale
Fitoterapeutii recomanda Gingko biloba pentru stimularea memoriei – o cana de ceai zilnic. Se pare ca aceasta planta poate preveni pierderea memoriei de data recenta, inclusiv la persoanele care sufera de Alzheimer si alte tipuri de dementa.
Ginsengul siberianginsengul chinezesc si sucul de ovaz ajuta mai ales in problemele de memorare care apar din cauza epuizarii psihice.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) stimuleaza memoria, fiind eficient si atunci când ai de sustinut un examen, fiindca te poate ajuta sa-ti reamintesti cunostintele acumulate odata. Se recomanda aromote­rapie cu ulei de rozmarin. Atentie: nu lua pe cale bucala rozmarin, fiindca e toxic. Nu-l aplica direct pe piele (nediluat), fiindca irita!
Ashwagandha este o planta utilizata de medicina indiana ayurvedica. Aceasta planta are efecte benefice asupra creierului.
Cine inceti­neste hardul?
Neurotransmitatorii si neuronii joaca un rol important in fixarea memoriei, dar nu se stie prea bine cum decurge acest proces. Cert este ca pe masura ce imbatrânesti, neurotransimtatorii tind sa scada, ducând astfel la functionarea mai lenta a hardului uman.
Se banuieste ca si expunerea la radiatii prin folosirea intensa si indelungata a telefonului mobil poate dauna memoriei de scurta durata. Dar oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie certa in aceasta privinta. Printre cauzele care afecteaza memoria se numara: maladia Alzheimer, dementele, depresia, sindromul de oboseala cronica, anemia, o tiroida mai putin activa, consumul excesiv de alcool, o alimentatie neadecvata (saracacioasa).
Suplimente nutritive
Exista nenumarate comprimate pe care medicul ti le poate recomanda pentru a-ti pastra memoria in cea mai buna forma. Trebuie sa stii ca vitaminele Bjoaca un rol-cheie in functionarea acesteia. Insa, odata cu avansarea in varsta, organismul asimileaza mai greu vitaminele B din alimente. De aceea ai nevoie sa iti suplimentezi dieta cu multivitamine care contin complexul B.
E bine de stiut si faptul ca vitamina E este un antioxidant care ajuta la blocarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. In plus, se pare ca e de mare ajutor in pierderile de memorie cauzate de boala Alzheimer.
Cauta cat mai multe variante de imbunatatire a memoriei pe cale naturala si nu pierde din vedere faptul ca alimentatia chiar te poate ajuta. Intreaba la farmacie ce suplimente nutritive poti lua pentru imbunatatirea memoriei:GinkoPrim, de la Walmark, Energotop, de la Ivax.
Pune-ti creierul la munca!
Se spune ca ceea ce ai pierdut pe pla­nul memoriei, nu mai recapeti. Ei bine, specialistii spun ca nu poti primi inapoi memoria din tinerete, dar o poti imbu­na­tati pe cea de care te bucuri in prezent. Asadar, cu cât iti pui mintea la contri­bu­tie mai mult, cu atat ea va fi mai ascutita si mai lucida.
Prin urmare, nu te lasa prada uitarii! In fiecare seara, inainte de culcare, recapituleaza-ti evenimentele zilei. Nu rata nimic din ceea ce se intâmpla in familie, in tara, in lume. Dezleaga rebusuri, cuvinte incrucisate, jocuri de inteligenta (sudoku este o varianta foarte potrivita, chiar daca ti se pare greu la inceput). Vizio­neaza seriale si incearca sa retii personajele.
De retinut!
Slabirea memoriei are lega­tu­ra cu nivelul de stres. Lecitina este foarte buna pentru me­morie si se poate gasi la orice farmacie. De asemenea, pentru reducerea nivelului de stres este important ca in cursul zilei sa faci mici pauze de relaxare si, macar o data pe zi, sa faci o plimbare in aer liber, cel putin jumatate de ora.
Daca nu iti poti aminti ceva anume, nu incerca sa te concentrezi asu­pra lui cu toate fortele, caci cu cât te vei stresa mai tare sa-ti amintesti, cu atat se va bloca mai tare memoria ta. Destin­de-te si ceea ce vroiai sa-ti amin­testi va aparea ca din se­nin…
Daca nu poti tine minte ceva anume, cauta ceva sino­nim sau asemanator si memoreaza-l in forma aceea. Mare iti va fi mirarea când vei vedea ca aproape instantaneu iti vei aminti si termenul initial. Fa-ti fara nici o jena listute cu prioritatile sau cu ceea ce ai de facut in ziua respectiva. Nu e o rusine sa ai agende cu planificari sau biletele lipite pe usa frigiderului!
90% dintre persoanele de peste 50 ani au probleme de memorie.
Ce poti face?
Nu invata niciodata mecanic, ci logic. Asociaza ideile, termenii, datele, cu ceva ce iti este foarte familiar.
Esti matinala sau “pasare de noapte”? Descopera care sunt orele din zi sau noapte in care randamentul tau e maxim si chiar in ce loc si conditii inveti cel mai bine.
Exerseaza-ti memoria prin jocuri simple. Ca si in alte activitati, exercitiul este reusita pastrarii unei memorii bune.
Studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfarsit. Nu invata in ultima zi inainte de termenul limita; mintea are si ea nevoie de odihna si relaxare, chiar daca ti se pare ca nu stii destul sau ca ai uitat totul. Planifi­ca! Stabileste din timp programul urmatoarelor ore sau chiar zile.

miercuri, 17 octombrie 2012

Natura si Remediile





Fructele si zarzavaturile au certe valori nutritive si calorice. Este bine de stiut, in acest sens, ca sub raport caloric, de exemplu, 100 de grame de struguri de buna calitate echivaleaza cu o cantitate similara de carne slaba de vaca sau de peste. In acelasi timp, merita a sti ca banalul cartof se constituie in materia prima a celei de-a doua piini a spetei umane;
Legume
Tot legumele si fructele se constituie intr-o importanta sursa de energie pentru organism, si asta gratie in primul rind glucidelor pe care le contin, in special glucozei, levulozei si fructozei, pe departe cel mai asimilabil pentru organism dintre toate zaharurile existente in cadrul naturii verzi;
in aceeasi masura, fructele si zarzavaturile sint mari depozitare de vitamine, si inca de o mare varietate;
tot fructele si zarzavaturile sint mari depozitare de oligoelemente, deci de saruri minerale, alte elemente nutritive indispensabile vietii, asemenea vitaminelor;
fructele si legumele reprezinta, de asemenea, cele mai mari depozitare dintre elementele nutritive pe care ni le pune la dispozitie natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza. Or, sa nu uitam ca aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stilp de rezistenta al alimentatiei umane, ceilalti stilpi fiind reprezentati de glucide, proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale. Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, deci in celuloza, fructele si zarzavaturile sint stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii dintre cele mai deosebite in ceea ce priveste echilibrul somatic, deci corporal, ca si in ceea ce priveste echilibrul psihic si starile de spirit. Mai e nevoie oare sa precizam, in acest sens, in ce masura constipatia generata de lipsa de celuloza din continutul intestinal asterne patul diverselor suferinte si al diverselor stari de spirit negative?
Telina si cicoarea sint aperitive, adica sporesc apetitul; ca ridichile si salata sint depurative, adica contribuie la curatirea interna a organismului; ca sparanghelul, prazul, pepenii si fructele in general sint diuretice, adica favorizeaza eliminarea urinii; ca usturoiul si ceapa sint, la rindul lor, printre altele si vermifuge, adica contribuie la eliminarea parazitilor intestinali; ca varza rosie este expectoranta, in vreme ce cea alba, gratie vitaminei U pe care o contine in cantitati semnificative, este cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv; ca anghinarea este colagoga, adica favorizeaza eliminarea bilei, contribuind pe aceasta cale la optimizarea digestiei intestinale

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  11. Primarul care nu frură

  12. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  13. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  14. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  15. O Nouă Republică

  16. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  17. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  18. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  19. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  20. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  21. Fii propriul tău nutriționist

  22. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  23. Slăbești daca esti motivat

  24. Serbet de ciocolata

  25. Set medical Covid necesar acasă

  26. Medicament retras - folosit în diabet

  27. Brexit-ul - Spaima Europei

  28. Virusul Misterios

  29. Inamicul numărul unu al

  30. acumulatorilor 

  31. Sistemele solare - apă caldă

  32. Economisirea energiei electrice

  33.  Hoțul de cărți

  34. Aparitia starii de insolventa

  35. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  36. Microbii din organismul uman

  37. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  38. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  39. Masca ce omoară virusul    

  40.  O veste de Covid  

  41. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  42. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  43. Îndulcitorul care scade glicemia

  44. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII


Fructele, si dintre acestea in special merele, consumate fie coapte fie rase, fie sub forma de zeama, s-au dovedit de o mare utilitate in tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales cind acestea tin de virsta copilariei, si asta gratie sarurilor de pectina pe care aceste fructe le contin, si in special acestui constituent deosebit al acestor saruri, reprezentat de pectatul de nichel;
Fructelor si zarzavaturilor le mai sint proprii certe proprietati uricolitice, respectiv de dezintegrare in organism a acidului uric, de unde indicatiile acestor elemente, tinind de natura verde, in tratamentul artritelor ca si al litiazelor renale.
Despre sucurile din fructe
Cum insa atit fructele si zarzavaturile sint suportate mai cu dificultate de catre unii, din cauza unor particularitati reactive ale tubului digestiv, sau din cauza unor suferinte ale acestuia, se impune ca, in aceste situatii, sa beneficiem de proprietatile lor complexe, pe linie nutritiva si sanogenetica, consumindu-le sub forma de sucuri. Sucurile de fructe, caci in special acestea se bucura de o larga Sucuri de fructeutilizare, se obtin prin stoarcerea fructelor sanatoase, ajunse la maturatie, stoarcere care se poate realiza fie pe calea mijloacelor celor mai simple, fie pe calea mijloacelor cele mai sofisticate, constind in mixere etc.   Este ideal, ca sucurile de fructe sa fie consumate in stare proaspata, respectiv imediat sau numai la scurt timp dupa prepararea lor.  Cind, din diverse motive, aceste sucuri nu sint consumate imediat dupa prepararea lor sau la scurt interval dupa aceasta este de presupus, ca ele vor fi afectate de fermentatia alcoolica sau vor fi deteriorate pe calea diversilor agenti poluanti, a diverselor ciuperci si levuri, care vor contribui la degradarea lor calitativa. De unde se impune asigurarea stabilitatii lor.
In ce afectiuni se folosesc mai ales  
Dar, indicatia absolut majora pe aceasta linie vizeaza in special pe cei care, suferind de gastrite, ulcere gastro-duodenale si enterocolite, iar numarul acestora este dupa cum stim foarte numeros, tolereaza mai cu dificultate componenta celulozica a fructelor, dupa cum stim foarte bine reprezentata in perimetrul acestor produse naturale, sau cel putin a unora dintre ele. Consumul de fructe sub forma de sucuri, vizeaza insa o paleta mult mai larga de boli, si, implicit de bolnavi, boli ca obezitatea, ateromatoza si dislipidemia - boli ce se caracterizeaza prin cresterea grasimilor totale din singe sau numai a unor fractiuni lipidice de genul trigliceridelor si a colesterolului; mai beneficiaza de actiunea sucurilor de fructe si cei care sufera de diabet, anemie, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, litiaza biliara si renala cu acid uric, alte boli hepatice si renale, ca si diverse afectiuni intestinale.
Care este compozitia lor
In compozitia fructelor si legumelor intra in primul rind apa, si anume, in proportie de 80-90 la suta. Bogat reprezentate sint si glucidele si levuloza, dupa cum stim foarte folositoare pentru organism. UrmeazaFructe in ordine acizii organici, mai ales cel malic, tartric si citric, care sint metabolizati si transformati in organism in carbonati alcalini. Continind cantitati importante de acizi organici, care le confera gustul caracteristic, sucurile de fructe si legume au actiune alcalinizanta asupra tumorilor organismului si asta intrucit acizii sint metabolizati in saruri alcaline.
De exemplu, 1 kg de capsuni aduce in organism baze cit 9 g bicarbonat de sodiu; 1 kg de struguri cit 6 g bicarbonat, iar 1 kg de suc de lamiie, cit 4 g bicarbonat.
Bine reprezentate in sucuri sint si vitaminele, mai ales cele hidrosolubile de genul vitaminei C, B1 si B2. In cantitati mai reduse se gasesc si vitamine liposolubile. Acestea aflindu-se mai ales in fructele oleaginoase ca migdalele, nucile si maslinele. Alte fructe ca lamiia, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele, au cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamina de genul carotenului. Este bine de stiut, ca unele vitamine se pot distruge in cursul pasteurizarii si sterilizarii sucurilor, ca si prin conservarea lor indleungata, de unde necesitatea consumarii in stare proaspata.
Tot bine reprezentate in sucurile de legume sint si oligoelementele minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in cantitate mai mare se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se gaseste in fructe si legume in general in cantitati mici. Sarurile minerale contribuie la actiunea alcalinizanta a sucurilor.
 Sucul de struguri poate acoperi 90-95 la suta din necesitatile de vitamina C ale organismului.
Legume
-Sucul de rosii este si el bogat in acid ascorbic, respectiv in vitamina C, apoi in caroten, fier si potasiu. Acest suc stimuleaza secretiile digestive, motiv pentru care luat inainte de masa este aperitiv, ca si sucul de telina. Sucul de rosii reprezinta, in plus, o bautura reconfortanta, cu indicatii speciale in anemii si convalescenta.
-Sucul de varza alba reprezinta la rindul sau un bogat rezervor de vitamina C, de derivati sulfurosi cu marcata activitate antimicrobiana, ca si de saruri. Contine, de asemenea un principiu activ cu actiune antitiroidiana, ca si un factor cicatrizant in ceea ce priveste ulcerele gastroduodenale.
-Sucul de morcovi impresioneaza prin calitatile mari de caroten, motiv pentru care se bucura de mare trecere in toate bolile tributare lipsei sau insuficientei de vitamina A din organism.
-Sucul de ridichi negre da rezultate excelente in colecistitele si angiocolitele cronice, mai ales insotite de constipatie, exercitind efecte benefice asupra peristatismului intestinal, ca si asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, usurind in felul acesta secretarea bilei.

Olivia a găsit rețeta naturistă a vaccinului antigripal.
1/4 cana usturoi pisat
1/4 cana ceapă tocată
1/4 cană ardei iute tocat
1/4 cană ghimbir ras
3 linguri de hrean ras
1 lingura cuișoare pisate
750 ml oțet organic de mere
Se așează totul într-un borcan de 1, 5 litri. Se completează cu oțet și se lasă la infuzat peste noapte. Se iau două-trei-patru linguri, la fiecare masa”, este rețeta magică a Oliviei Steer. Iar câţiva dintre „followerii” vedetei au pus-o în aplicare şi susţin că „funcţionează!”

Sursa: Olivia Steer 



Fructe

Se foloseste frunza si fructul.
Contine: tanin, acid citric, malic, tatric, bezoic, zahãr, pectinã, pectozã, albuminoide, materie colorantã, factori vitaminici P.
PROPRIETÃTI:
Astringent antiseptic, antiputrid, bactericid, dizolvant uric, ocrotitor ai peretilor vasculari, antisclerotic, antidiabetic.
INDICATII:
A. UZ INTERN:
Enteritã, diaree, dizenterie, putrefactii intestinale, hemoragii prin fragilitatea capilarã, retinopatii, aterosclerozã, tulburãri circulatorii, diabet, insuficientã biliarã.
B. UZ EXTERN:
Stomatite, faringite, afte.
MOD DE FOLOSIRE:
A. UZ INTERN:
* Boabe bine coapte, consumate crude, sau sub formã de jeleuri, marmelade.
* Decoct - o lingurã de fructe la o ceascã de apã, fiierte 5 minute, infuzate 15 minute; se strecoarã prin presare; se consumã 2-6 cesti pe zi.
* Tincturã de afine - 100 gr. afine, 1 litru rachiu, se lasã la macerat 15 zile. Se consumã 2-5 gr. pe zi, în putinã apã, înainte de mese, indicat pentru afectiuni catarale, diaree, scrobut.

B. UZ EXTERN:
* Decoct - o manã de fructe la un litru de apã, se fierbe panã scade la jumãtate. Se foloseste la clãtitul gurii, împotriva stomatitelor, faringitelor, aftelor, la spãlarea exzemelor, sub formã de comprese în cazul hemoroizilor.
* Frunzele au proprietãti hipoglicemiante, se folosesc în infuzie, sau decoct, în doze de 30-40 frunze la litrul de apã.Fructe de padure

  • ALUNA (CORYLUS AVELLANA)

    Contine cea mai mare cantitate de materii grase, azotate, de asemenea calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, clor, sodiu, fier, cupru, vitaminele A, B.
    PROPRIETÃTI:
    Foarte nutritivã si energeticã, Digerabilã, dizolvant al calculilor, Vermifug.
    INDICATII:
    Adolescentã, crestere, sarcinã, sporturi, tuberculozã, litiazã urinarã, colici nefritice, tenie.
    MOD DE FOLOSIRE:
    A. UZ INTERN:
    * Fructul ca atare.
    * Ulei de alune - o lingurã dimineata timp de 15 zile, contra teniei.
    * Extract fluid de frunze - 60-80 picãturi pe zi, contra varicelor, edemelor gambelor, are actiune vasoconstrictoare si tonifiantã.
    * Are efect antiepileptic, se consumã esenta de alun, sau uleiul heraclin.
    B. UZ EXTERN:
    * Comprese din infuzie de frunze, aplicatã pe plãgi, ulcere ale gambei.

  • ANANASUL (ANANAS SATIVUS)

    Contine: apã, în proportie de 75,7 %, materii Ananasazotate 0,68 %, materii gazoase 0,06 %, materii zaharate 18,4%, materii extractive 4,35%, celuloza 0,57%, cenuse 1,24% acizi citric malic, vitaminele A, B, C, o drojdie si un ferment, iod, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf.
    PROPRIETÃTI:
    Nutritiv, stomahic, diuretic, dezintoxicant, sporeste potenta sexualã.
    INDICATII:
    Anemie, crestere, convalescentã, demineralizare, dispepsii, intoxicatii, aterosclerozã, artritã, gutã, litiazã, obezitate.
    MOD DE FOLOSIRE:
    * Fructul foarte copt.
    * Suc.
  • ANGHINAREA (CYNARA SCOLYMUS)

    Contine: protide, lipide, zaharuri, insulinã, apã, mangan, fier, fosfor, vitamina A.

    PROPRIETÃTI:
    * Foarte digerabilã, mai ales crudã, energetic, stimulent, aperitiv, tonic hepatic, tonic cardiac, depurativ sanguin, antitoxic, diuretic, împiedicã secretia lactatã.

    INDICATII:
    * Astenie, surmenaj, crestere, insuficientã hepaticã, renalã, litiazã, reumatism, gutã, artrite, intoxicatii, infectii intestinale.

    MOD DE FOLOSIRE:
    *In ciorbe, fierte.
    * Crudã, în caz de diaree.
    * Rãdãcina de anghinare este diureticã, se consumã în decoct cu vin alb. Se recomandã pentru tratarea reumatismului, gutei, litiazei, icterului.
    * Frunza (extrasul din frunzã), are efect asupra sistemului sanguin, circulator, renal.
     
  • ZMEURA (RUBUS IDAEUS)

            Contine: apã, materii azotate, materii grase, materii extractive, zaharuri, celulozã, cenusi, acid citric, malic, salicilic, fragarinã, vitamina C. Datoritã levulozei este indicat diabeticilor.
    PROPRIETÃTI:
    Tonic, stomahic, aperitiv, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, rãcoritor.
    RECOMANDARE:Zmeura
    Astenie, dispepsii, dermatoze, gutã, constipatie, insuficienta transpiratiei, afectiuni febrile, temperamente bilioase.
    MOD DE FOLOSIRE:
    * Fructul ca atare.
    * Sucul de zmeurã, cu cel de coacãze, diluat în apã, este rãcoritor în stãri febrile, infectioase, rujeolã, scarlatinã, greutate gastrointestinalã, inflamatii urinare, febre bilioase.
    * Frunzele au proprietãti astringente, diuretice, laxative.
    * Salatã de zmeurã, fragi, coacãze, îndulcitã, sampanizatã, consumatã rece.
    * Jeleu, gem.
    In aceasta carte sunt prezentate:
    • 34 de fructe (incepand cu afina, aluna, ananasul, anghinarea si terminand cu smochina, strugurii si zmeura)
    • 21 de legume (arahida, arpagicul, bostanul ... telina, usturoiul, varza)
    • 12 cereale (floarea soarelui, graul, hrisca ... orzul, ovazul, secara)
    • 98 de plante medicinale (anasonul, asmatuiul, albastrelele, arnica ... urzica, vascul, valeriana, volbura)
    De asemenea, in cartea mentionata veti mai gasi:
    • 30 de ceaiuri medicinale de larga circulatie (antiastmatic, antibronsitic, anticolitic ... sedativ, sudorific, tonic)
    • zeci de retete de bauturi (sucuri, siropuri, infuzii, decocturi) avand proprietati terapeutice deosebite in tratarea unor afectiuni diverse (cardiovasculare, respiratorii, digestive, urinare etc.)
    • 149 de termeni de specialitate definiti pe intelesul tuturor (abces, acnee, acuitate, acut, analgezic .... varice, venotonic, vasodilatator)Vinarita
    • 32 de plante medicinale folosite in industria farmaceutica (aloe, angelica, brandusa, ciumafaie .... spanzul, toporasii, vinarita)
    • index alfabetic al afectiunilor, descrierea plantelor medicinale utilizate in fiecare caz si actiunea lor (abcese, acnee, aftoza bucala, amigdalite ... ulcer, urticarie, varice, viermi intestinali)
    AFINA (VACCINIUM MYRTILLUS)
Legume

Arpagicul (ALLIUM SCHOENOPRASUM)
Este o liliacee, ca si usturoiul, ceapa, prazul. Toate contin o esentã sulfuratã. Se gãsesc proprietãti analoge sau comparabile.Contine: siliciu, esentã sulfuratã.
PROPRIETÃTI: Antiputrid, digestiv, anticanceros.INDICATII: Util în caz de dispepsii si de fermentatii intestinale.MOD DE FOLOSIRE: in salate si aperitive.
 Bostanul si pepenele tamaios (CURCUBITA PEPA, CURCUBITA MOSCHATA)
Existã numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tãmaios de Marsilia, dovleacul galben,Legumedovleacul rosu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se foloseste miezul precum si semintele.
Contine: leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor.
PROPRIETÃTI: Nutritiv, sedativ, rãcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.
INDICATII:
Astenii, infectii urinare, insuficienta renalã, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipatie, afectiuni cardiace, insomnii, diabet.
MOD DE FOLOSIRE:
a) UZ INTERN:
* Crud, amestecat cu aperitive, în supe, înnãbusit.
* Un pahar de suc dimineata, pe nemancate, ca laxativ.
* Se piseazã 50 gr. de seminte, se amestecã cu miere. Se foloseste în 3 reprize, din jumãtate în jumãtate de orã. Dupã o orã, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregãtit dupã cum urmeazã: 1 linguritã de coajã de crusin la o ceascã mare de apã, care se dã în clocot 2 - 3 minute.
* Semintele, împreunã cu cele de castravete, de pepene galben, decojite si pisate se fierb în apã sau lapte. Emulsia este calmantã si rãcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale cãilor urinare.
b) UZ EXTERN:
* In cataplasme, contra arsurilor, a inflamatiilor, abceselor, a cangrenei senile.
Este cea mai pretioasã legumã pentru om.
PãrtI utilizates: pulpa, sucul, frunza uscatã, semintele.
Contine: vitaminele A, B, C, caroten, zaharuri, dextrozã, sãruri minerale, fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, asparagina.
PROPRIETÃTI:
Tonic, remineralizant, antianemic, întãreste Legumeimunitatea naturalã, factor de crestere, antidiareic, antiputrid, cicatrizant gastric, depurativ, fluidifiant biliar, pectoral, diuretic, favorizeazã lactatia, vermifug, cicatrizant al rãnilor, întineritor al tegumentelor.
INDICATII:
A. UZ INTERN:
Astenii, tulburãri de crestere, demineralizare, rahitism, carii dentare, anemii, insuficientã a acuitãtii vizuale, enterocolite, infectii intestinale, diaree, colibacilozã, ulcer gastro-duodenal, hemoragii gastro-intestinale, constipatie, afectiuni pulmonare (tuberculozã, bronsite cronice, astm), scrofulozã, reumatism, gutã, litiazã, aterosclerozã, insuficientã hepato - biliarã, icter, insuficienta lactatiei, dermatoze, parazitI intestinali (tenia), prevenirea bolilor infectioase, degenerative, prevenirea îmbãtranirii, a ridurilor.
B. UZ EXTERN:
Plãgi, ulcere, arsuri, furuncule, dermatozã, eczeme, pecingine, degerãturi, crãpãturi, cancerul sanului (pentru ajutorare).
MOD DE FOLOSIRE:
A. UZ INTERN:
* Suc de morcovi cruzi. Intre 50-500 gr. pe zi, dimineata si seara. Pentru copii se dilueazã cu apã.
* Amestecat cu lapte - expectorant.
* Supã dintr-un kg. de morcovi, fierti de douã ori, într-un litru de apã, si paserat - contra constipatiei.
* Supã din 500 gr. morcovi, fierti într-un litru de apã, paserati, se adaugã apã clocotitã si lapte panã se ajunge la un litru de compozitie, se adaugã 1 linguritã sare marinã - împotriva diareei infantile. Se pãstreazã la rece.
* Pentru o mai bunã mineralizare a organismului copiilor, se va da un terci de cereale cu supã de frunze uscate de morcovi.
* Impotriva gazelor intestinale, ca stimulent, aperitiv, diuretic - se folosesc semintele. O infuzie dintr-o lingurã de seminte la o ceascã de apã datã în clocot.
B. UZ EXTERN:
* Decoct de morcovi, aplicatii de morcovi dati pe Legumerãzãtoare, cataplasme de frunze proaspete pisate, lotiuni din decoct de frunze proaspete - pentru abcese, cancerul sanului, plãgi recente, ulcere ale gambei, arsuri, furuncule.
* Decoct de frunze de morcovi în gargarã - pentru afte, abcese ale gurii, bãi sau spãlãturi în degerãturi, crãpãturi.
* Lotiuni cu suc de morcovi pentru îngrijirea fetei, a gatului (cu lãptucã, rosie, castravete, fragi). Dau suplete si prospetime. Impotriva aparitiei ridurilor.
Morcovul reprezintã un puternic factor de echilibru.

Varza (BRASSICA OLERACEA)

Contine: feculã verde, albuminã vegetalã, rãsinã, extrace gomos, extract solubil în apã si alcool, sulfat nitrat de potasiu, oxizi de fier, sulf, protide, lipide, glucide, minerale ca fosfor, calciu, fier, vitaminele B2 , PP, D2 , A.
PROPRIETÃTI:
A. UZ INTERN:
* Anemie, slãbiciune generalã, aefctiuni respiratorii, gastrice, intestinale, tratarea alcoolismului, a ulcerelor gastruce sau duodenale cu ajutorul substantei extrase "glutamina", antibiotic, colite ulceroase, remineralizant, antiscorbutic, întretine nutritia tesuturilor, întarzie semnele exterioare de îmbãtranire, factor de echilibru nervos, dezinfectant, tonifiant, previne cancerul, energetic, paraziti intestinali.Legume
B. UZ EXTERN:
* Crãpãturi, degerãturi, contuzii, plãgi diverse, ulcere ale gambei, cangrene, necroze, arsuri, eczeme, acnee, tumori albe, afectiuni vasculare, hemoroizi, flegmoane, panaritiu, furuncule, abcese, nevralgii reumatismale, migrene, cefalee.
MOD DE FOLOSIRE:
A. UZ INTERN:
* Crudã sau înãbusitã, suc proaspãt - în caz de acnee, alcoolism, anemie, artrite, colite, betie, cirozã, demineralizare, constipatie, stãri depresive, dureri musculare, reumatismale, eczeme, enterite, gripã, infectii intrestinale, litiazã urinarã, nervozitate, rahitism, scrobut, seboree, ulcer gastric, viermi intestinali.
* Bronsite cronice - decoct cu 60 gr. varzã fiertã o orã în 0,5 litri apã, cu un adaus de 70 gr. miere .
B. UZ EXTERN:
* Antrax, abcese, furuncule - se aplicã frunze crude.
* Acnee - lotiuni din suc proaspãt.
* Afectiuni ale gambelor - frunze de varzã crude, aplicate pe zona dureroasã.
* Arsuri - aplicãri de frunze proaspete de varzã.
* Astm bronsic - aplicatii de frunze proaspete de varzã pe piept, pe gat, omoplati.
* Congestie cerebralã, insolatie - aplicarea frunzelor de varzã crude pe crestet, ceafã.
* Dureri musculare, reumatice - se aplicã 3-4 straturi de frunze de varzã, se acoperã cu un material cãlduros; se reînnoiesc de 3 ori pe zi. Se mai pot aplica cataplasme cu frunze fierte în vin alb.
* Mãsti de frumusete - aplicãri de frunze 1 orã, dar se recomandã pãstrarea pe toatã durata noptii.


Îmbătrânirea
Este un proces fiziologic normal, la nivelul anumitor aparate şi sisteme. După vârsta de 60 de ani se observă cele mai multe dintre efectele îmbătrânirii, dar ele pot fi întârziate prin câteva manevre simple.
Renunţaţi la fumat. Ţigara este principalul vinovat de o lungă listă de afecţiuni ale inimii, plămânilor, ficatului şi ale altor organe, fiind acuzat şi de scăderea duratei de viaţă a fumătorilor.
Consumaţi cu moderaţie băuturi alcoolice. Alcoolul ajunge în toate celulele corpului, distruge genele şi afectează ficatul.
Respectaţi programul de somn. Organismul are nevoie de 8 ore de somn pe zi pentru a-şi repara celulele şi a odihni inima.
Adaptaţi alimentaţia la corp.
Renunţaţi la grăsimile saturate. Încercaţi o dietă de 2 săptămâni fără carne, fără prăjituri şi îngheţate. Consumaţi cereale integrale, fructe şi legume şi peşte gras - somon, macrou, sardine, care inhibă activitatea distructivă pe care radicalii liberi o au asupra celulelor.
Schimbaţi-vă modul de a privi îmbătrânirea. Persoanele care privesc pozitiv îmbătrânirea trăiesc, în medie, cu şapte ani mai mult decât cei care sunt îngrijoraţi de înaintarea în vârstă.
O reacţie chimică ce produce îmbătrânirea este procesul numit glicozilare. Zahărul se leagă de proteină în interiorul celulelor, făcându-le rigide şi tulburi în loc de limpezi şi elastice. Glicozilarea determină apariţia cataractei şi rigidizează articulaţiile. Aceasta poate fi scăzută prin reducerea glucidelor (zahărului) din alimentaţie.
Corpul poate fi menţinut puternic şi elastic prin exerciţii fizice ca mersul pe jos, înotul şi gimnastica aerobică.
Cura cu argilă
Cura cu argilă, pe care o puteţi folosi de două ori pe an, pentru detoxifierea organismului şi cura cu grâu încolţit sunt două metode simple de tratament şi întreţinere pentru persoanele în vârstă, slăbite de boli sau cu o vitalitate scăzută.
Argila sau lutul este un pământ fin, ale cărui granule au dimensiuni microscopice şi se găseşte în straturile profunde ale solului. Acest pământ are, folosit intern şi extern, calităţi medicinale deosebite.
Argila are un rol important în menţinerea stării de sănătate şi de echilibru a organismului, prin mai multe mecanisme, printre care cel mai important este acela de detoxifiere. Datorită capacităţii sale de absorbţie, argila acţionează ca un fel de burete în organism. Se îmbibă cu toate materiile nocive de pe calea digestivă, materii nocive care apoi sunt eliminate prin urină şi fecale. Curăţă stomacul, vezica biliara şi ficatul, intestinele, protejează rinichii şi vezica urinară.
Prepararea se face foarte uşor, o doză obţinându-se dintr-o jumătate de pahar de apă rece la care se adaugă o linguriţă de argilă. Se lasă să stea 4-5 ore, după care se poate folosi.
Amestecul cu argilă nu se prepară în vase de metal, plastic sau teflon, ci numai în vase de porţelan sau lemn.
În primele şapte zile se bea, înainte cu 20 de minute de fiecare masă numai apa limpede din paharul cu argilă, fără sedimentul de pe fundul paharului. După o săptămână se bea tot conţinutul paharului, amestecând apa cu argilă cu o linguriţă, astfel încât să se omogenizeze. Administrarea se face înainte de masă, fiind luate în total 1-3 doze pe zi, pe tot parcursul tratamentului.
Durata tratamentului de dezintoxicare este de 21 de zile.
Cura cu argilă pentru tratarea anumitor boli
Atunci cand argila se foloseşte pentru tratamentul unor boli cronice, doza rămâne neschimbată - o linguriţă de argilă la un pahar de apă, luându-se zilnic două-trei doze. Perioada de acomodare, în care se bea doar apa limpede, fără argila de pe fundul paharului, este de doar trei zile, după care se consumă apa cu argila omogenizată. În funcţie de tipul bolii, se face cura cu argilă între 10 şi 21 de zile pe lună.
Pe parcursul curei cu argilă se ţine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimină carnea, grăsimile, cafeaua, băuturile alcoolice, condimentele. Se vor consuma legume, fructe şi zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume şi fructe.
Cataplasme cu argilă
Într-un vas de sticlă, de lemn sau de ceramică se amestecă argila cu apă caldă şi cu cantităţi mici de uleiuri, tincturi sau macerate de plante până se obţine o pastă densă. Se pun cataplasme pe zonele afectate, puţin mai mari decât suprafaţa respectivă. Cataplasmele se aplică reci (pe regiuni inflamate sau pe partea de jos a abdomenului) şi călduţe pe regiunea ficatului, pe rinichi, pe vezică, pe oase.
Băi de argilă
Pentru o cură se folosesc 10 pungi de argilă (a 1 kg). În prima zi se pun în cadă 2 pungi de argilă peste care se adaugă puţină apă, până se înmoaie argila. Apoi se adaugă apa caldă şi se face baie, timp de 20 de minute.
A doua zi se scoate apa din cadă cu un furtun şi, peste argila rămasă, se mai adaugă 2 pungi. Se înmoaie, apoi se adaugă apă caldă şi se face baie. În următoarele 3 zile se procedează la fel. Din a şasea până în a douăsprezecea zi baia se face practic cu întreaga cantitate de argilă. Există mai multe tipuri de argilă:
Argila verde conţine hidroxid de fier, Ca, Mg, K şi Mn. Are o mare putere absorbantă, motiv pentru care este frecvent folosită.
Argila roşie este argilă oxidată, bogată în oxid de fier, se foloseşte în tratarea anemiilor şi a bolilor de sânge.
Argila galbenă este mai rar utilizată, are o formulă asemănătoare cu cea verde.
Argila albă are o putere de absorbţie mai scăzută decât cea verde, este potrivită pentru tratamentul de început cu argilă.
Argila albastră este folosită mai ales în uz intern.
Argila gri este cea mai periculoasă (citotoxică). Poate conţine între 25 şi 75 la sută cuarţ.
Cura cu grâu încolţit
100 de grame de germeni de grâu conţin fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%), vitaminele A, B, E, D, PP, enzime şi anumiţi hormoni vegetali.
Cura cu grâu încolţit trebuie să dureze mai mult de o lună pentru a-şi dovedi eficienţa. Efectele maxime se observă după trei luni de la începerea tratamentului.
Adulţii pot consuma 3 - 6 linguri pe zi, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani doza este de 1-2 linguri pe zi.
Germenii de grâu se administrează dimineaţa, pe stomacul gol. 100 g de grâu se spală cu apă rece. Apoi se pun într-un vas şi se acoperă cu apă. Se aşază într-un loc cald, în bucătărie, şi se acoperă cu un şervet. După 24 de ore se spală, se dă prin maşina de tocat, pentru a fi mărunţit, după care se amestecă cu miere.
Grâul încolţit este indicat în întârzierile de creştere la copii, boli de piele (acnee, eczeme, afecţiuni infecţioase recidivante), îmbătrânire, îmbătrânire prematură; afecţiuni hepatice, subponderalitate, tromboflebită, artrită, afecţiuni oculare, afecţiuni respiratorii recidivante, impotenţă şi sterilitate masculină, amenoree, dismenoree, anemie, lipsă de calciu şi magneziu, dureri de cap, migrene, insomnie.
Primele efecte care se observă sunt oprirea căderii părului, mărirea acuităţii vizuale, îmbunătăţirea coordonării mişcărilor, întărirea dinţilor, înfrumuseţarea pielii, reglarea activităţii nervoase, mărirea vitalităţii.

Alte remedii:
Folosirea curentă a drojdiei de bere are un efect regenerator, care poate ajuta organismul să rămână tânăr şi în formă. Drojdia conţine nu numai o mare cantitate de proteine, minerale şi vitamine, ci şi acid nucleic. Acesta din urmă conduce procesul de formare a celulelor noi, care le înlocuiesc treptat pe cele deteriorate, iar acest proces întârzie îmbătrânirea prematură. Persoanele în vârstă pot constata în doar câteva luni o ameliorare a stării generale şi un surplus de energie. Pielea devine suplă, tenul se colorează, starea de sănătate se îmbunătăţeşte. Drojdia de bere poate reface flora intestinală distrusă de medicamente şi antibiotice. Are acţiune în afecţiuni diverse, precum enterite, colite şi diaree, ciroză, toate formele de avitaminoză B, diabet, furunculoză, acnee şi seboree, scleroză în plăci, dar poate fi folosită şi în caz de osteomielită, pneumonie, gripă sau anemie.
Cura cu drojdie de bere este eficientă dacă este urmată timp de trei-patru luni. Se administrează de 2-4 ori pe zi, dimineaţa şi seara, amestecată cu lichide, de preferat după mese. Dizolvată şi băută înainte de masă taie pofta de mâncare, micşorând numărul de calorii primite de organism.