miercuri, 22 ianuarie 2014

Salvia - planta de salvare

Ceaiul de salvie beneficii




Utilizari frecvente
Potrivit lui Earl Mindell "Herb Biblia" (Earl Mindell, R.Ph., dr., 1992), salvie ceai este cel mai bine folosit pentru a calma gingiile inflamate si dureroase, pentru a ajuta la usurinta de gaze intestinale sau dureri de supraalimentare.

Utilizari legendare
Potrivit lui Geoffrey Chaucer "The Canterbury Tales" (scris ca. 1387-1400), salvie ceai era beat şi folosit pentru a curata ranile si vindeca arme rupte.

Utilizările tradiţionale
Respectat botanist britanic Nicholas Culpeper recomandat ceai de salvie (salvie sau fierte în vin), pentru gura sau gâtul inflamat la "ajutoarele de memorie" şi pentru a ajuta la usurinta orice problemă a "părţilor secrete dintre bărbat şi femeie."

Speculaţie
Culpeper a recomandat, de asemenea, o ceaşcă de ceai de salvie pentru a reduce transpiraţii nocturne cauzate de tuberculoză. Teoria este ca ceaiul de salvie ar putea reduce transpiraţii nocturne la femeile aflate la menopauză, dar acest lucru nu a fost dovedit în testele medicale.

Fun Fact
Potrivit "The New Ierburi vindecatoare: Ghidul Classic la medicamente mai bune Naturii" (Michael Castleman, 2001), salvie uscate de ceai a fost atât de admirat de către chinezi, care a fost folosit de către olandeză a barter cu China în 1600.


salvia Beneficii


Salvia are una dintre cele mai lungi istorii de utilizare a oricărei plante medicinale sau culinare. Egiptenii antici folosit ca un medicament de fertilitate (Bown, 1995). În primul secol CE medicul grec Dioscorides a raportat că decoct de salvie apoasă oprit hemoragia de răni şi ulcere curăţate şi răni. El a recomandat, de asemenea, suc de salvie in apa calda pentru raguseala si tuse. Acesta a fost folosit de botanisti extern pentru a trata entorse, edeme, ulcere, şi sângerare. Pe plan intern, un ceai facut din frunze de salvie a avut o istorie lunga de utilizare pentru a trata dureri de gât şi de tuse, de multe ori de gargara. Acesta a fost, de asemenea, folosit de botanisti pentru reumatism, sangerarile menstruale excesive, şi să se usuce la laptele de mama care alapteaza atunci cand a fost oprit. Acesta a fost remarcat în special pentru consolidarea sistemului nervos, imbunatatirea memoriei, şi ascuţirea simţurilor. salvie a fost oficial enumerate în Statele Unite Farmacopeea 1840 - 1900.

Ceai salvie sau infuzie de salvie este un agent de valoros în delirul de febra şi în entuziasmul nervos care însoţeşte frecvent bolile cerebrale şi nervos. Ea are o reputaţie considerabilă ca un remediu, administrat în doze mici şi adesea repetate. Este extrem de funcţionare ca un tonic stimulent in debilitate a stomacului şi a sistemului nervos şi, în general, slăbiciune de digestie. Acesta a fost motivul pentru care chinezii de prim rang, oferindu-l la ceai preferinţa lor. Acesta este considerat un medicament util în febră tifoidă şi benefic în biliousness şi reclamaţii hepatice, probleme renale, hemoragie la plămâni sau de stomac, pentru răceli în cap, precum şi dureri în gât, amigdalită, rujeolei, pentru dureri în articulaţii, letargie şi paralizie. Acesta a fost folosit pentru a verifica transpiraţie excesivă, în cazuri ftizie, şi este util ca o emmenagogue. O ceasca de infuzie puternica va fi gasit bun pentru a calma dureri de cap nervos.


E Comisia german a aprobat pentru uz intern uşoară transpiraţie excesivă şi gastrointestinale, precum şi pentru uz extern, în condiţii de inflamate ale membranelor mucoase ale gurii şi gâtului. Un studiu nepublicat, german preliminar cu oameni care sufera de transpiratie excesiva a constatat că fie un extract de frunze de uscat sau de o infuzie de frunze de transpiraţie redus cu mai mult de 50%.

În Germania, salvie ceai este, de asemenea, aplicat local, ca o clatire sau gargled pentru inflamatiile. Extract de salvie, tinctura, ulei esenţial şi sunt utilizate în toate medicamentele preparate pentru gurii şi gâtului şi ca remedii gastro-intestinale în lichid (de exemplu, suc), şi forme solide dozate (Leung şi Foster, 1996; Wichtl şi Bisset, 1994).

salvie a fost folosit în mod eficient pentru infectii ale gatului, abcese dentare, gingii infectate si ulceratii bucale. Acizii fenolici în salvie sunt deosebit de puternic faţă de Staphylococcus aureus. In vitro, salvie petrolului sa dovedit a fi eficient atât împotriva Escherichia coli şi a speciilor de Salmonella, precum şi faţă de fungi filamentoşi şi drojdii, cum ar fi Candida albicans. Salvia are, de asemenea, o acţiune astringent, datorita continutului de tanin relativ mare şi poate fi utilizat în tratamentul diareei infantile.

Acţiunii sale antiseptice este de valoare în cazul în care exista o infectie intestinala. Acid rozmarinic contribuie la planta anti-inflamator de activitate.

Salvia are o acţiune anti-spasmodic, care reduce tensiunea în musculaturii netede, şi poate fi utilizat într-o inhalare de aburi pentru atacuri de astm. Este un remediu excelent pentru a ajuta la eliminarea congestiei mucoasei în căile respiratorii şi pentru controlul sau prevenirea infecţiei secundare. Acesta poate fi luat ca un carminative pentru a reduce simptomele griping şi alte forme de indigestie, şi este, de asemenea, de o valoare în tratamentul de dismenoree. Componenta sa amar stimuleaza secretiile digestive superioare, mobilitate intestinal, fluxul biliar, şi funcţia de pancreas, în timp ce uleiul volatil are un efect carminativ şi de stimulare a digestiei. Ea are o acţiune vermifug. Există, de asemenea, pare a fi un efect relaxant mai general, astfel încât planta este adecvată în tratamentul de nervozitate, excitabilitate şi ameţeli. Aceasta ajută la fortificarea sistemului nervos, în general, debilitati.



În 1997, Institutul Naţional de Herbalists medicale din Marea Britanie a trimis un chestionar pentru practicanţii sale membre cu privire la utilizarea clinică şi experienţa de salvie. De 49 de respondenţi, 47 salvie folosit în practica lor, şi 45 de folosit în special în prescripţiile pentru menopauza. Aproape toate au fost trimiterile la cererea salvie pentru bufeuri, transpiratii nocturne, şi efectul său de estrogen. Gama de vârstă a pacienţilor menopauza a fost de 40 la 64, cu o medie de 49.76. Trei sferturi au fost în vârstă de 47 - 52. Patruzeci şi trei de practicanţi remarcat, de asemenea, utilizarea sa la infecţii, în principal, a tractului respirator superior, 29 au raportat utilizarea sa în dureri de gât, iar 15 au raportat utilizarea sa în gură şi a bolilor gingiilor, luate sub forma de gargara si apa de gura. Un alt domeniu principal subliniat de către respondenţi a fost utilizarea sa ca un tonic general, de epuizare oboseala, nervos, epuizarea sistemului imunitar, şi de memorie şi de concentrare săraci, la orice varsta. Preferinţă sub formă de dozare a fost de asemenea raportate. salvie a fost prescris ca ceai (infuzie apoasă), de 37 de practicieni, tinctură alcoolică de 30, tinctura proaspete de 14, fluidextract alcoolică de 2, suc proaspat de 2, şi frunze proaspete de 1 (Beatty şi Denham, 1998).

Este bine documentat faptul că frunza de salvie ajuta la reducerea transpiraţii menopauza. Într-un studiu, transpiraţie excesivă, a fost indusă de Pilocarpină. Transpiraţie a fost redusă atunci când participanţii s-au dat un extract apos de frunze de salvie proaspătă. Într-un studiu mai mult de 40 de pacienţi au primit extract apos uscate de salvie proaspătă (440mg) şi 40 s-au dat infuzie de salvie (4,5 g), planta de zi cu zi. Ambele grupuri de pacienţi au prezentat o reducere în transpiraţie.

Salvia are un puternic anti-hydrotic acţiune, şi a fost un tratament traditional pentru transpiraţii nocturne, în care sufera de tuberculoza. Efectele sale estrogenice pot fi folosite pentru a trata unele cazuri de dismenoree şi nereguli menstruale sau amenoree şi poate reduce producţia de lapte matern.

De cercetare a sugerat că prezenţa de ulei volatil în salvie este în mare măsură responsabil de cele mai multe dintre proprietăţile sale terapeutice, în special acţiunile sale anti-septic, astringente si de relaxare. Salvia este, de asemenea, utilizat în tratamentul intern de transpiraţii nocturne, salivaţie excesivă (ca în boala Parkinson), transpiraţie abundentă (ca în TB), anxietate şi depresie. Extern, este utilizat pentru a trata muscaturile de insecte, piele, gura, gat si infectii vaginale de descărcare de gestiune şi de gumă.

Se crede că salvie este similar cu rozmarin, în capacitatea sa de a îmbunătăţi funcţia creierului şi memoria. Într-un studiu care a implicat 20 de voluntari sănătoşi ulei de salvie cauzate îmbunătăţiri indicate în retragere cuvânt şi viteza de atenţie. Între timp, activitatea de salvie şi elementelor sale constitutive au fost investigate în căutarea de noi medicamente pentru tratamentul bolii Alzheimer, cu rezultate promitatoare.

Salvia - planta care salveaza viata

Salvia - planta care salveaza viata
"Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul "salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol.

Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani - Galen, Plinius, Dioscoride - elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica alba. Romanii interziceau folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu salvia. Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.
Si in medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. Avand o mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii, ea este o planta care necesita ingrijiri speciale si, ca atare, nu creste spontan, ci doar cultivata, mai ales in zonele sudice ale tarii. De la ea se folosesc frunzele si partile aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust puternic aromatic si astringent. Gasim aceasta planta sub forma de ceai in practic toate magazinele specializate de tip Plafar, la fel ca si anumite preparate pe baza de salvie, cum ar fi tinctura.

Cateva retete pe baza de salvie

Pulberea

Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Tinctura

Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.

Vinul stimulant de salvie



Frunze uscate de salvie. Foarte aromate si picante, se folosesc si in bucatarie
Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie - spune medicul francez Jean Valnet - este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative. Potrivit aceluiasi medic, vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.

Otetul de salvie

Era foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie. Iata reteta sa de preparare: intr-un litru de otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.

Decoctul combinat

Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.



Cataplasma cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Boli interne, tratate cu salvie


Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secretii abundente - pulberea de salvie, administrata constant vreme de o luna, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.

Indigestia, balonarea - se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie. Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. In lumea araba, salvia este numita "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei, a colitei de fermentatie si a diferitelor infectii ale tubului digestiv. Pentru tratarea acestor afectiuni se iau 2-3 cani de decoct combinat de salvie pe zi.

Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina - se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.



Florile - asemanatoare cu gura-leului, sunt mici, de culoare roz-violeta si, mult mai rar, alba
Tulburari de menopauza - contra acestor probleme, tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducand transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reintinerire. Se administreaza cate o lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie, administrata in acelasi mod ca mai sus. Un studiu realizat in Italia in 1998, pe 30 de femei, a aratat ca dupa 3 luni de tratament cu salvie, s-au rarit sau chiar au disparut bufeurile nocturne, precum si transpiratia abundenta. De altfel, impotriva transpiratiei excesive sau cu miros neplacut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevarat deodorant cu administrare interna, asa cum vom vedea in continuare:
Transpiratia excesiva - studii facute in paralel in Anglia, Germania si Statele Unite au aratat fara dubiu ca salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Se administreaza in acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut, dar este foarte eficient).

Diabetul de tip Ii - salvia sporeste foarte mult receptivitatea (cu pana la 2-3 ori) organismului la insulina - este concluzia unui studiu german pe aceasta tema. In acest scop, se administreaza decoctul combinat de salvie, cate o cana pe zi.

Astenie de primavara, surmenaj - se iau 50 de picaturi de tinctura de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obtin daca aceasta tinctura se ia diluata in ceai rece de roinita (melisa).

Cancer la colon, tumori pe tubul digestiv - in medicina traditionala araba, decoctul combinat de salvie, din care se administreaza 2-3 cani pe zi, in cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil impotriva acestor afectiuni. Acelasi lucru il sustine terapeuta de origine austriaca Maria Treben, care adauga faptul ca salvia este un minunat ajutor in toate formele de cancer, citand un faimos dicton din Evul Mediu: "De ce sa moara omul, daca in gradina creste salvia?".

Boli externe, tratate cu salvie


Rani care se vindeca greu - se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (preparata dupa metoda prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.

Eczeme infectioase - se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).

Pentru revigorare - se fac bai cu decoct de salvie (5 litri la o cada de apa) de doua ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si vioiciune, inlatura oboseala, dau corpului un miros placut.
Retete de frumusete


Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.

Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.

Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori.

Precautii

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.

Salvia si varsta a treia

Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, ajutand mai ales mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Studii facute recent intr-un centru medical din New Castle (Anglia) au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante:
- salvia ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)
- salvia actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului
- salvia inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. De altfel, aceasta planta actioneaza printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente ale Alzheimer-ului.

Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).

http://www.formula-as.ro/2005/657/medicina-naturista-25/salvia-planta-care-salveaza-viata-5815

Nu cred ca ai auzit de el până acum: Iată care este cel mai sănătos aliment al secolului



In urma unor analize minutioase, s-a descoperit ca acest aliment contine de 8 ori mai multi acizi grasi Omega 3 decat somonul proaspat de Atlantic. Conchiztadorii spanioli au botezat aceasta planta Salvia hispanica L si mai apoi au uitat de ea – mai bine de cinci secole. Atunci cand cercetatorii moderni au efectuat anumite teste, au fost luati complet prin surprindere deoarece aceste seminte testate au depasit orice asteptari!

Semintele de Chia (salvia hispanica) contin o multitudine de substante nutritive vitale, precum:
de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral
de 13 ori mai mult magneziu decat broccoli
de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele proaspete
mai multe fibre decat semintele de in
mai multe proteine decat soia

Desi semintele au fost initial recoltate de catre azteci in Mexic, astazi culturile prospera mai la sud, in bazinul Amazonului, in Peru. Acolo exista un climat ideal si un mediu curat pentru ca Semintele de Chia sa creasca tot timpul anului.

Semintele de Chia sunt cultivate in conditii controlate, in unele dintre cele mai bogate soluri in substante nutritive din lume. Deoarece rezervele naturale de nutrienti ale solului nu au fost epuizate, Semintele de Chia contin mai multe vitamine benefice si minerale decat multe fructe, legume si produse lactate din alte zone.

Consumate in fiecare dimineata in iaurt sau in cereale, ne pot transforma intreaga zi:
avem un volum crescut de energie toata ziua si dormim mai bine noaptea
ne imbunatatesti tranzitul intestinal
ne putem controla mai usor greutatea

Pe termen lung semintele de chia ne ajuta in rezolvarea problemelor cu inima, arterele, tensiunea arteriala, colesterolul, articulatii si nu numai.

Frumusetea Semintelor de Chia este ca, avand un gust neutru, le putem adauga in orice reteta, de la micul dejun alcatuit din fulgi de ovaz, la macaroanele cu branza de la pranz, la tot felul de mancaruri si deserturi.
http://lupuldacicblog.wordpress.com/2014/01/24/nu-cred-ca-ai-auzit-de-el-pana-acum-iata-care-este-cel-mai-sanatos-aliment-al-secolului/


Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia

Niciun comentariu: