sâmbătă, 29 iunie 2013

Apa pe care o bem

De ce recomandă medicii să beți apă de la robinet
Indiferent de provenienta, lacuri, rauri, izvoare sau puturi, orice apa utilizata pentru consum are un continut de saruri minerale si oligoelemente. Apa care ajunge la robinetul din casa prin retelele orasenesti provine din surse naturale si deci include elemente necesare vietii si unui organism sanatos, precum fier, zinc, cupru, calciu, magneziu sau potasiu. Acestea au un rol important in dezvoltare si in metabolism, pentru buna functionare a organelor interne, in detoxifiere si in circulatia sangelui.
„Apa de la robinet, filtrata, este prima recomandare pentru consumul si hidratarea zilnica atat a copiilor, cat si a adultilor. Aceasta asigura continutul mineral necesar organismului, fara sa produca dezechilibre gastrice, renale sau de alta natura, printr-un aport nepotrivit de elemente. Apa simpla si curata ramane optiunea generala de hidratare corecta”,declara Prof. Dr. Dan Dumitrascu, Presedinte Ales al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  47. Îndulcitorul care scade glicemia

Filtrarea creste siguranta apei si ii reda caracteristicile native
Apa din retelele oraselor se distribuie in stare potabila, insa se poate contamina pe traseu, din cauza starii necorespunzatoare a conductelor din retelele de distributie. O solutie eficienta pentru a avea in mod constant o apa curata si sigura pentru baut si gatit sunt sistemele de filtrare.
Apa de la robinet, desi potabila la intrarea in reteaua de distributie, se poate cotamina cu elemente nesigure pe parcurs pana la consumator, cum ar fi sedimente, paraziti sau metale. Filtrele elimina sau reduc continutul de plumb, clorul si alti compusi, solventii si pesticidele sau impuritatile precum nisipul sau rugina, dar si posibilii paraziti. Totodata, se obtine o apa fara miros, care isi redobandeste gustul nativ.

Cat de sanatoasa este apa pe care o bem?



Sanatatea noastra depinde si de calitatea apei pe care o bem, lucru pe care il cunoastem, deja, foarte bine. Apa de la robinet, imbuteliata, filtrata, tratata sau mineralizata? Care este cea mai buna si cand ar fi cel mai bine sa consumam un anumit tip de apa, in detrimentul alteia?

Apa de la robinet
Hai sa ne prefacem ca vorbim, in Romania, despre o apa de calitate, verificata, controlata. Practic, doar in marile orase si la munte, unde sursele de apa sunt captari din izvoare de adancime, se poate vorbi despre o apa buna de baut, direct de la robinet. Teoretic, apa de la robinet trebuie sa fie fara impuritati, lipsita de germeni si bacterii, fara reziduuri (petroliere) si cu minimum de nitriti, clor si calcar.

Marea problema a apei de la robinet o reprezinta clorul si nitritii. Acestia din urma sunt cei mai daunatori, deoarece acumularea lor in organism reduce capacitatea celulelor de a asimila oxigen. Oricum, din cauza chimicalelor folosite in agricultura, inghitim - cu si fara voia noastra - cantitati mari de nitriti.

A doua problema o reprezinta clorul, folosit pentru purificarea apei. Ultimul inamic, calcarul. Depunerile de calcar despre care se vorbeste in reclamele pentru aditivi buni pentru masina de spalat se produc si in organismul nostru. Iar noi nu putem folosi solutii anti-calcar! La aceasta se adauga infestarea cu pesticide, antibiotice si diferite alte reziduuri. Solutia: filtrele de apa.

Apa de la robinet devine cu totul altceva dupa ce a fost filtrata, fiind curatata de toate "adaosurile" mentionate mai sus. Insa filtrele trebuie schimbate periodic, pentru a mentine eficacitatea lor.

Apa de la robinet este buna pentru gatit, spalat, chiar si pentru baut, dar este total contraindicata copiilor. In cazul in care aceasta reprezinta singurul tip de apa la care ai acces, este obligatoriu sa o lasi 24 de ore intr-un recipient pentru decantare, iar apoi sa o fierbi timp de 15 minute. Doar dupa acest tratament apa devine potabila pentru cei mici. Gustul este destul de rau, dar poate fi imbunatatit daca adaugi o lingurita cu suc de portocale sau cateva picaturi de suc de lamaie.


Apa imbuteliata
Nici aceasta varianta nu este lipsita de inconveniente. Fabricarea, imbutelierea propriu-zisa, transportul, ca sa nu mai vorbim despre pet-urile folosite, sunt tot atatea agresiuni asupra mediului. Si nu este putin lucru. Avantajele sunt calitatea perfecta si constanta a apei.

Iti recomand sa cumperi apa imbuteliata pe a carei eticheta este specificata clar firma producatoare, certificatul de garantie, dar, mai ales, sursa de unde provine apa. Gustul apei imbuteliate – in esenta, o apa minerala naturala, cu sau fara adaos de dioxid de carbon - este dat de proportia si concentratia mineralelor din ea. In principal, este vorba despre saruri de sodiu, calciu si sulf, la care se adauga magneziu, calciu, clor si ale minerale rare, in cantitati mici. Cea mai potrivita, mai ales pentru un consum de lunga durata, acasa sau pentru copii, este apa plata, cea fara adaos de dioxid de carbon, care sa aiba o concentratie cat mai mica de minerale.

Pe etichetele apelor minerale exista specificatia "reziduu uscat la 1000 de mililitri". Daca valoarea acestui indicator este mica (prin comparatie intre mai multe marci, de exemplu), avem o apa de buna calitate, care poate fi consumata cu incredere. Valorile ideale ale reziduurilor sunt situate sub 100 de miligrame la litru. Pentru consum curent, nu sunt recomandate apele cu acest indicator mai mare de 300 de miligrame la litru, acestea fiind ape puternic mineralizate, care au nevoie de recomandarea medicului si care se consuma pentru perioade strict limitate de timp.

Apa minerala
Cei mai multi dintre noi suntem consumatori de apa minerala. Daca se inscrie in limitele de concentratie minerala descrise mai sus, sunt ideale pentru sanatate. Aduc un aport constant de minerale esentiale: magneziu, calciu, sulf, zinc, sodiu si potasiu. Recomandata este, evident, apa plata, deoarece adaosul de dioxid de carbon nu aduce nici un fel de beneficii, in afara satisfactiei gustative.

Punem punct subiectului, dar nu inainte de a-ti aminti cateva aspecte esentiale:

1. Bea apa - minimum doi litri pe zi.
2. Bea apa inainte sa iti fie sete.
3. Bea apa la o temperatura apropiata de cea a mediului.
4. Ai grija ce faci cu pet-urile, dupa ce apa din ele a fost consumata. Recicleaza!

Agenda medicala: APA POATE FI REMEDIU SAU OTRAVA

hidul lui Mikhail Tombak ne invata cum sa adoptam practici sanatoase pentru a ne prelungi durata de viata, de la intarzierea procesului de imbatranire pana la sfaturi pentru prevenirea imbolnavirilor, o respiratie corespunzatoare, un regim alimentar sanatos, eliminarea toxinelor din intestine si pana la efectuarea de exercitii fizice benefice organismului.
Fac un scurt rezumat al lucrarii sale pentru ca sfaturile cuprinse in aceasta carte ajuta zilnic mii de cititori sa duca o viata sanatoasa si implinita. 
De cand mi-a fost recomandata aceasta carte o port cu mine zilnic,in geanta, pentru a-mi reaminti sfaturile, retetele de sucuri care previn si trateaza o serie larga de afectiuni, si nu in ultimul rand, cele mai bune tehnici de respiratie pentru o buna functionare a intregului organism. 
Sa incepem cu APA...

Cu totii vrem sa aratam tineri si sa traim cat de mult posibil.

Pentru a atinge acest scop , folosim diferite retete si diete "miraculoase", cumparam produse cosmetice scumpe, dar aceasta este doar o modalitate de a face fata simptomelor imbatranirii.Cauza reala se afla in organismul nostru. Unul dintre cei mai importanti factori ai imbatranirii este apa pe care o bem si pe care o folosim sa ne preparam mancarea. Celulele din organism (inclusiv din sange) contin 70% apa, creierul contine 90% apa.Starea incheieturilor si a vaselor de sange, prezenta pietrelor la ficat si la rinichi si pielea de pe fata depind de calitatea apei pe care o bem.
Cand bem multe bauturi dulci, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucul, ne tratam organismul ca si cum ar fi un furnal in care putem sa punem orice, ca va arde.Atunci cand nu respectam principiile de baza dupa care functioneaza corpul, ardem ani din viata noastra. Daca nu apreciem calitatea fluidelor pe care le bem, ne scurtam viata.


Apa din organismul nostru

Sunt 130 de feluri de apa in natura.Apa din celulele corpului se afla intr-o forma special structurata.
Toate celelalte fluide pe care le consumam trebuie sa fie purificate si transformate in aceasta forma structurata stiintific. Procesul foloseste o cantitate semnificativa de energie. De exemplu, procesarea unui litru de apa fiarta necesita 46 kcal. Energia necesara procesarii fluidelor pe care le consumam de-a lungul vietii se aduna in cantitati uriase. Trebuie sa tinem minte ca sanatatea noastra depinde de cantitatea de energie pe care o foloseste organismul pentru a se intretine.Cu cat mai multa energie este folosita pentru procesarea apei inutile, cu atat mai putina ramane pentru repararea celulelor si pentru lupta impotriva bolilor.

Apa pe care o bem

Apa pe care o bem contine cantitati mari de sare, care este insolubila in corp. Este acelasi fel de sare care formeaza pietrele de pe peretii ibricului de ceai. In plus, alte substante nocive continute in apa si bucatile de mancare arse din supa ajung in organism si formeaza depozite daunatoare, greu de inlaturat. In apa de la robinet pot fi urme de substante radioactive. Acestea nu pot fi inlaturate prin fierbere. Prin fierbere putem inlatura alte substante nocive, dar ,in acelasi timp, inlaturam forma activa de oxigen necesara corpului. Fierberea are ca rezultat o apa moarta, pentru ca structura sa este schimbata, pierzand informatii biologice valoroase provenite din Pamant. De aceea, nu este sanatos sa folosim mereu apa fiarta.


Apa minerala

Multe persoane incearca sa foloseasca apa minerala pentru baut si gatit.Apa minerala contine anumite saruri si alte substante care nu pot fi asimilate de organism.Unele din aceste saruri nu pot fi nici macar inlaturate. Ele se pot acumula la incheieturi si pot cauza degenerarea acestora. Dupa ce folosim apa minerala timp de 2-4 saptamani, trebuie sa facem o pauz de 3-4 luni. Este important mai ales pentru copii- utilizarea in mod constant a apei minerale le va face mai mult rau decat bine.
Atunci, ce fel de apa este buna de baut?

Apa structurata

Apa structurata este cea mai benefica apa pentru sanatatea noastra.
O putem obtine din fructe si legume, din sucul obtinut din acestea si din gheata topita.

Apa din gheata

Se stie ca imbatranirea incepe cu aparitia ridurilor. Acestea apar atunci cand celulele corpului incep sa se usuce. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii este incapacitatea corpului de a asimila si procesa apa pe care o consumam. Procesul cresterii oaselor se termina cand devenim adulti. Excesul, cantitatile in surplus de saruri de calciu pe care le obtinem din mancare si apa se acumuleaza in vasele de sange si la incheieturi. Aceasta duce la o circulatie neregulata a sangelui, la aparitia pietrelor la ficat si la rinichi si la inrautatirea gradata a sanatatii intregului corp. Pentru a incetini procesul de imbatranire, trebuie sa invatam sa preparam si sa folosim apa din gheata topita.

Prepararea apei structurate din gheata topita

Apa structurata poate fi preparata din orice fel de apa. Turnati apa intr-o oala, acoperiti oala, puneti-o in congelator ( -4 grade C ) timp de 2-3 ore, apoi scoateti si spargeti suprafata inghetata. Apa de sub pojghita de gheata are aceeasi structura ca si apa din celulele corpului.
Este si mai simplu sa preparam apa structurata in timpul iernii. Puneti afara o oala cu apa. Dupa ce ingheata complet lasati-o sa se topeasca complet, fara sa o incalziti. Daca beti un singur pahar de astfel de apa in fiecare dimineata, pe stomacul gol, dispozitia si felul cum aratati vi se pot imbunatati semnificativ.
Este benefica in special pentru persoanele in varsta deoarece inlatura nu numai depozitele nesanatoase din corp, ci si celulele batrane si moarte si in acest fel previne aparitia cancerului.


Cum trebuie sa bem?
 Cel mai bine este sa bem o jumatate de pahar sau un pahar de apa cand ne trezim, dar intai trebuie sa ne clatim gura. Trebuie sa folosim apa rece topita din gheata si sa o bem cu inghitituri mici. Cei care sufera de constipatie pot bea apa rece structurata pe stomacul gol, pentru a le stimula intestinul gros.
Multi oameni obisnuiesc sa bea in timpul mesei. Acest lucru nu este recomandabil, deoarece apa dilueaza sucurile gastrice din stomac si acest lucru impiedica digestia.
Obiceiul de a bea in timpul mesei cauzeaza gaze, umflare, constipatie si ulceratii ale tractului digestiv.
Toate fluidele trebuie consumate cu 15-20 minute inainte de mese si la cel putin o ora dupa masa.
Pentru a inlatura senzatia de sete dupa masa, clatiti-va gura de cateva ori. Daca setea persista, mancati un mar. Acesta trebuie spalat bine si apoi mancat cu tot cu coaja, seminte si tecile semintelor.(tot ce poate fi mestecat). Semintele si tecile lor contin mult iod si alte elemente esentiale pentru corp. S-a dovedit ca semintele a sase mere contin doza zilnica recomandata de iod.

Cata apa trebuie sa bem?

Cantitatea potrivita difera in functie de fiecare. Credem ca doza medie ar trebui sa fie 2- 2,5 L de fluide in total. Altii sunt de parere ca ar trebui sa bem doar atunci cand ne este sete si sa limitam cantitatile pe care le bem de fiecare data. Sunt multe pareri ( uneori contradictorii) in legatura cu cantitatea de apa de care are nevoie organismul omenesc. De exemplu, practicantii yoga sorb putina apa din jumatate in jumatate de ora; tibetanii beau doar cand le este sete; francezii prefera vin in loc de apa. Fiecare curent de gandire are motivatiile sale. Ca principiu general, as dori sa citez un vechi principiu tibetan: " Beti apa atat cat are organismul nevoie. Daca primeste prea multa, stie cum sa inlature cantitatea in plus".

Pana la o noua rubrica a " Agendei medicale" spun doar:  Sante !

Niciun comentariu: