Nanotehnologia nu este o disciplină nouă.
Nu ezita, citește și
În anii 1980, astronauții de la NASA au primit niște pastile mici. În fapt era vorba despre un termomentru interior care inregistra pe un aparat extern temperatura corpului când aceștia lucrau la temperaturi în stațiul extraterestru. Mai târziu, studii militare aplicate de tehnologie medicală, foloseau o tehnologie similară pentru soldați. Nu le era măsurată temperatura ci semnele vitale…
Azi domeniul nanotehnologiei medicale oferă soluții, oportunități și perspective care acum 10 ani țineau de domeniul SF. Influența aparatelor minuscule pe care pacientii le înghit sau care le sunt introduse în circulația sangvină ca mijloace de investigații, monitorizare sau tratament unt aplicate în aproape toate domeniile din medicină.
Nanotehnologia este încă un domeniu scump și elitist. Nu oricine are acces la acest tip de servicii medicale, dar tocmai pentru aceasta potențialul economic, cu toate implicațiile lui, îl face atractiv pentru domensiul medical și pentru care care pot oferi tehnologia necasară. Așa se face că acest tip de tehnologie este din ce în ce din ce în ce mai prezentă pe piețele comerciale.
PC-urile ocupau cladiri întregi și abia reușeau să facă ceea ce face un telefon inteligent din primele generații. Acum, dispozitivele inteligente sunt atât de mici încât încap într-o pastilă ca cea de aspriniă. Iar aceasta pastilă poate fi ușor înghițită. Astfel de dispozitive sunt deja folosite, iar multe altele sunt dezvoltate în mod continuu. Progresele înregistrate în domeniul tehnologiei este uriașă, mult peste ceea ce ce ne imaginăm. Dispozitive care înglobează cea mai avansată tehnică pot fi înghițite sau plantate subcutanat și pot măsura constante biologice ale pacientului, fără ca acesta să poarte nici un dispozitiv. Mai mult elemente de nanotehnologie se combină ci metode terapeutice, astfel că o aspirină inteligentă poate face ca o tumoră canceroasă să fie vindecată…
VitalSense de la Philips este un exemplu al modului în care naonotehnologa poate ajuta medicina. Astfel acestia produc un senzor care poate fi ingerat și care poate măsura temperatura corpului, pe o perioadă de 24 până la 48 de ore. Proiectat în formă de capsulă, acesta călătorește prin tractul gastro-intestinal și măsoară și transmite date de patru ori pe minut.
Vezi și
Capsula VitalSense este doar o parte a unui sistem de monitorizare telemetric, care include, de asemenea senzori pentru măsurarea ritmului respirator și al ritmului cardiac, dar și un plasture care măsoară temperatura cutanată a pacientului. Toate acestea au baterii incorporate, iar măsurarea datelor se face de câteva ori pe minut, informațiile fiind transmise unor aparate de monitorizare exterioare. Cui folosesc toate acestea? Astfel de dispozitive sunt utile pentru monitorizarea pacienților, pentru militarii aflați în misiuni, pentru sportivi, dar sunt și instrumente care dezvoltă și oferă noi capabilități pentru telemedicină.
Unele dintre aceste dipozitive au ajuns să aibă un preț de cost suficient de mic pentru a nu mai fi necesară recuperarea lor, fiind digerate și eliminate fără nici un fel de efecte secundare.PillCam este un aparat de fotografiat ingerabil care face fotografii ale tractului gastrointestinal și care înlocuiește complicatele și traumatizantele investigații endoscopice invazive. Capsula asigură medicului o vedere completa din esofag, până în intestinul subțire și colon, și ajuta la detectarea leziunilor mici și foarte mici, a polipilor și a leziunilor hemoragice. PillCam a primit aviziul comisiilor medicale din Europa și este în curs de avizare în SUA.
Este interesant și: Biosenzor implantabil capabil sa monitorizeze tratamentul cancerului
În curând va fi posibil să se măsoare simultan și să monitorizeze mai mult decât o singură funcție a corpului. Un grup de la MIT lucrează la o dronă ingerabilă, care va fi capabilă să măsoare temperatura și să înregistreze informații despre activitatea cardiacă și cea pulmonară. Aparatul, testat în prezent testat pe animale. Dispozitivul incorporează un termometru, un microfon și o baterie. Este de așteptat să fie disponibil pentru oameni în curând și s-ar putea dovedi a fi un instrument pentru evaluarea clinică confortabilă pentru pacient.
NANOTEHNOLOGIA ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI
Nanotehnologia modernă permite acum unor particule infime de aliaj de aur să ajungă la celulele canceroase și să le ucidă, folosind proceduri specifice, care conservă țesutul sănătos. Oamenii de știință de la Universitatea Cornell au fost capabili să realizeze un aliaj din aur și oxid de fier care au fost atașate cu un anticorp uman și introduse în circulația sangvină, uletrior fiind direcționate către celulele canceroase colorectale. O sursă de lumină infraroșie exterioară, încăzește până la incandescență aliajul și astfel sunt distruse celulele canceroase pe care le identifică anicorpii umani.
Tratamentul este foarte eficient și protejează toate celulele sănătoase, fără daunele majore pe care le produc tratamentele clasice.
Nanoparticulele, create prin nanotehnologie pot fi, de asemenea, proiectate pentru a transporta medicamente și a slăbi apărarea celulelor tumorale. Inginerii de la MIT au dezvoltat o nanoparticulă care poate transporta medicamente anticanceroase către celulele tumorale.
O altă serie de naoparticule pot altera ARN-ul celulelor tumorale, Asta le face foarte vulneabile la chimioterapie, iar dozele de medicament se reduc substanțial cu beneficii majore pentru starea generală a pacientului care nu mai suportă toate efectele adverse ale acestora. Metoda a fost utilizată cu succes în tratamentul tumorilor mamare la șoareci, iar rezultatele au fost excelente.
Citeste si: Cum va înghiți tehnologia industria de sănătate
NANOTEHNOLOGIA PENTRU DIAGNOSTICARE PRECOCE
Depistarea precoce a celor mai multe dintre afecțiuni este secretul unui tratament de succes și garanția vindecării. Google X Life Sciences a lucrat și în prezent perfecționează o serie de metode care ar putea efectua teste de sânge pentru a identifica markeri pentru o serie de maladii grave. Proiectul de cercetare, condus de Andrew Conrad, este axat pe modalitățile de monitorizare biochimice ale unei persoane cu metode care pot semnala modificări ale țesutului, la foarte scurt timp după ce acestea apar. De exemplu, unele afecțiuni de natură canceroasă ar putea fi identificate în primele etape de evoluție, cu foarte mult înainte de a produce primele simptome. Cercetarea este la început dar modul în care este folosită nanotehnologia poate revoluționa medicina.
Sursa: verywell.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu